Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Μεγαλύτερη ευελιξία και απλοποίηση στις ώρες εργασίας και τις προσλήψεις

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ωράριο, υπερωρίες και προσλήψεις περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που φέρνει είναι οι εξής:

-Απασχόληση έως και 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη

-Τήρηση 11 ωρών ημερήσιας ανάπαυσης

-Μέγιστο 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα

-Καταβολή των προβλεπόμενων μισθολογικών προσαυξήσεων

-Η υπερωριακή απασχόληση εισάγεται και στην εκ περιτροπής εργασία

-Με 40% προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο

-Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ευελιξία σε εβδομαδιαία έως ετήσια βάση (νέα μορφή τετραημέρου, π.χ. για εργαζόμενους γονείς)

Εύκολες και γρήγορες προσλήψεις, ακόμη και μέσω του κινητού (για εργασία έως 2 ημερών)

-Aπό 4 έγγραφα που χρειαζόταν για μια πρόσληψη, θα χρειάζεται πλέον 1

Κατάτμηση της κανονικής άδειας σε περισσότερες από 2 περιόδους

-Σε συνεργασία, εργοδότη – εργαζόμενου

Διευθετούνται πρακτικά ζητήματα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας:

-Δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης έως 120 λεπτά, κατόπιν συμφωνίας

-Κατοχύρωση χρόνου προετοιμασίας (30’ στη βιομηχανία, 10’ σε άλλους κλάδους)

Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι:

-Όταν δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξη, η επιπλέον παροχή δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του συντελεστή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Η υπουργός Εργασίας για το νέο νομοσχέδιο

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Αυτό το νομοσχέδιο κάνει τρία πράγματα. Απλοποιεί διαδικασίες και καταργεί γραφειοκρατία, φέρνει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους και το τρίτο ενισχύει τους ελέγχους επιθεώρησης εργασίας».

Σε σχέση με τις 13 ώρες εργασίας που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η κ. Κεραμέως εξήγησε:

«Δεν καταργείται το 8ώρο. Όπως σε όλες τις χώρες, υπάρχει η δυνατότητα των υπερωριών. Δεν είναι υποχρέωση, μόνο αν το θέλουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες. Αυτό που αλλάζει είναι πως μπορείς να δουλέψεις 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη και όχι μόνο σε δύο, όπως ήταν μέχρι τώρα. Επίσης, αμείβεσαι πολύ παραπάνω εάν μείνεις στον ίδιο εργοδότη. Ξεκίνησε η ψηφιακή κάρτα εργασίας που δείχνει τις υπερωρίες. Στην εστίαση κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας υπάρχει αύξηση στις υπερωρίες 105%. Στον τουρισμό η αύξηση είναι 1.000%. Δεν υπάρχει λοιπόν 13ωρο αλλά 8ωρο και αν το θέλει ο εργαζόμενος. Υπάρχουν όμως και κάποια όρια. Δεν μπορείς να δουλεύεις πάνω από 13 ώρες, κατά μέσο όρο στο 4μηνο δεν μπορείς να υπερβείς τις 48 ώρες την εβδομάδα και τρίτον δεν μπορείς να υπερβείς τις 150 ώρες υπερωρίας –εκτός εάν πάρεις ειδική εξαίρεση- τον χρόνο. Άρα υπάρχουν διάφορα προστατευτικά όρια».

Αναφερόμενη στην 4ημερη εργασία είπε:

«Σήμερα μπορούσε κανείς να έχει 4ημερη εργασία μόνο για ένα 6μηνο. Με το νομοσχέδιο μπορείς να δουλεύεις 4 ημέρες για όλο τον χρόνο. Θέλει τη συμφωνία της επιχείρησης όμως. Αυτή τη ρύθμιση την θέλουν πολλοί γονείς. Ο μισθός δεν μειώνεται».

Για τις προσλήψεις ανέφερε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πως χρειάζονται 4 έγγραφα, και αυτό που αλλάζει είναι πως καταργούνται κάποια έγγραφα ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι προσλήψεις.

«Θα μπορεί να γίνεται fast track πρόσληψη από το κινητό για έως 2 ημέρες εργασίας. Θα φτιαχτεί μία νέα εφαρμογή για τις γρήγορες προσλήψεις. Επίσης, υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις για τις μητέρες. Υπήρχε ρύθμιση όπου για να πάρεις επίδομα κυοφορίας και λοχείας έπρεπε να έχεις 120 ένσημα στο ίδιο ταμείο. Επεκτείνουμε το επίδομα. Δίνουμε για πρώτη φορά τη γονική άδεια σε ανάδοχες μητέρες για πρώτη φορά».

Σε σχέση με την άδεια των εργαζομένων δήλωσε: «Σήμερα υπάρχει το να παίρνεις την άδειά σου όλη μαζί ή να την σπας σε 2 κομμάτια. Η ρύθμιση που φέρνουμε δίνει μία μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο να καταθέσεις ένα διαφορετικό αίτημα. Και αυτό θέλει συμφωνία από τα 2 μέρη. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει τίποτα για τις απολύσεις».

Αναφερόμενη σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους, είπε: «Τώρα αν δουλεύεις ενώ είσαι συνταξιούχος, υπάρχει μία προσαύξηση στη σύνταξή μου, και αυτή η προσαύξηση με οδηγεί σε αλλαγή κλιμακίου. Αυτό το προστατεύουμε με την ρύθμιση».

H Νίκη Κεραμέως κατέληξε λέγοντας πως το νομοσχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο.