Νέο παιχνίδι καθυστερήσεων της Αιγύπτου για τη Μονή Σινά

Η επικοινωνία για τη Μονή Σινά είναι διαρκής, στον απόηχο και της πρόσφατης αναβαθμισμένης ελληνικής αποστολής στο Κάιρο, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά στην Αθήνα εκτιμούν ότι από την αιγυπτιακή πλευρά έχει ξεκινήσει ένα νέο παιχνίδι καθυστερήσεων. Νεότερες απαντήσεις από το Κάιρο δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Αθήνα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, άλλωστε, χρειάστηκε να συνομιλήσουν τηλεφωνικά προ ημερών και οι ηγέτες των δύο χωρών, παρότι η συζήτηση περιελάμβανε και άλλα ζητήματα όπως είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις δύο χώρες να συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αιγύπτου να προστατεύει όλα τα θρησκευτικά μνημεία στο έδαφός της, με ιδιαίτερη αναφορά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, υπογραμμίζοντας την πνευματική και θρησκευτική της αξία.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος σημείωσε πως η πρόσφατη απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου επιβεβαιώνει την εν λόγω θέση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή κατά του μοναστηριού και κάλεσε σε διόρθωση ανακριβών πληροφοριών που κυκλοφορούν κυρίως στην Ευρώπη. Μητσοτάκης και Σίσι αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στη Λιβύη, εκφράζοντας την κοινή θέση τους για την ανάγκη σχηματισμού ενιαίας κυβέρνησης και ταυτόχρονης διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, ενώ συζήτηση είχαν και για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών αλλά και για την παράνομη μετανάστευση.

Μετά τη συνάντηση Σίσι – Χαφτάρ, επικοινωνία εκ νέου είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Αιγύπτου για τον ευρύτερο συντονισμό των κινήσεών τους επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων, τόσο διμερώς όσο και των περιφερειακών, τα οποία όμως επηρεάζουν τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Οσο κρίσιμο είναι εξάλλου για την Αθήνα το να ολοκληρώσει επιτυχώς τις διαβουλεύσεις με το Κάιρο για το ζήτημα της Μονής, άλλο τόσο κρίσιμη είναι και η διαφύλαξη της διμερούς σχέσης των δύο χωρών καθώς παίζει βαρύνοντα ρόλο για τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Για τη Μονή Σινά ενημέρωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παραθέτοντάς τους την εικόνα της κατάστασης και αφήνοντας ένα περιθώριο αισιοδοξίας για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Είναι γνωστό πως οι δύο πλευρές επεξεργάζονται εδώ και εβδομάδες ένα κείμενο μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτό να διευθετηθεί μέρος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής Σινά – πέραν της διασφάλισης του λατρευτικού χαρακτήρα –, ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα που δημιούργησε η έκδοση της σχετικής απόφασης της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης της 28ης Μαΐου, η οποία έφερε πρόσκαιρα σύννεφα πάνω από τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στις πρόσφατες τοποθετήσεις του, ο έλληνας ΥΠΕΞ παραδέχεται πως οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις επί του θέματος, με στόχο να διασφαλιστεί για πρώτη φορά η νομική υπόσταση της Μονής και – κατά το δυνατόν – το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λατρευτικών χώρων της, με την ταυτόχρονη αναγνώριση του ειδικού καθεστώτος του μοναστηριού από το αιγυπτιακό κράτος. Με τους διαύλους να παραμένουν ανοικτοί, πάντως, η Αθήνα εκτιμά πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση επί του θέματος μεταξύ Γιώργου Γεραπετρίτη και Μπαντρ Αμπντελάτι.