
Ενα νέο τοπίο στις Ενοπλες Δυνάμεις διαμορφώνεται μέσα από την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» που υλοποιεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της β’ φάσης της «Ατζέντας 2030» για τον εκσυχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργούν νέες δομές, μέσα και από συνενώσεις ή καταργήσεις των υφιστάμενων, ενώ έμφαση δίνεται στη μεγαλύτερη αυτονομία μονάδων ειδικά στην παραμεθόριο.
Η κυριότερη μεταρρύθμιση που αλλάζει σε σημαντικό βαθμό και στη φυσιογνωμία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι από 1η Ιανουαρίου 2026 δεν θα υπάρχει θητεία σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία και όλοι θα υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης που μαζί με το νομοθέτημα για τη θητεία θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος που η ανακοίνωση γίνεται από τώρα είναι γιατί οι κατατάξεις, η εσωτερική διαδικασία για το 2026, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη ξεκινήσει».
Στον κανόνα αυτόν θα υπάρξουν μικρές μόνο εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα οι απόφοιτοι της Εμποροπλοιάρχων που θα μπορούν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και οι μηχανικοί αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Στρατός Ξηράς θα αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Μέσα από τον εξορθολογισμό και τις συγχωνεύσεις προέκυψε και η δυνατότητα για αυξήσεις στον μισθό όσων θα υπηρετούν θητεία. Τη μηνιαία αποζημίωση των οπλιτών, βάσει υπολογισμού, αποτελούν πλέον τα 100 ευρώ – από 8,80 ευρώ που είναι σήμερα – για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο και στα νησιά του Αιγαίου και 50 ευρώ στην ενδοχώρα. Παράλληλα προβλέπονται και προσαυξητικοί συντελεστές. Για παράδειγμα, ένας άγαμος και ορφανός από 35,22 ευρώ που λαμβάνει σήμερα με το νέο σύστημα θα παίρνει 150 ευρώ τον μήνα. Οποιος έχει ένα παιδί, σήμερα παίρνει 88 ευρώ, με το νέο σύστημα θα λαμβάνει 200 ευρώ.
Σημαντικές επίσης είναι οι βελτιώσεις που θα γίνουν στο συσσίτιο, καθώς θα αυξηθεί κατά 45% το κόστος της τροφοδοτικής μερίδας, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ. «Η εφαρμογή του θα είναι ευθύνη του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού. Θα υπάρξει και ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα διασφαλίσει ότι ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί. Δεν είναι δυνατόν η ποιότητα του φαγητού να μην είναι αυτή η οποία να επιτρέπει σε αυτά τα παιδιά που υπηρετούν την πατρίδα να εκτελούν την υπηρεσία τους. Δεν μπορεί το φαγητό να παράγεται – δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά συμβαίνει – για να πετάγεται στα σκουπίδια. Και δεν είναι δυνατόν οι πολίτες που υπηρετούν την πατρίδα φορώντας τη στολή να διατρέφονται από τα ΚΨΜ» τόνισε με έμφαση ο Νίκος Δένδιας.
Νέες Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις
Αλλαγές έρχονται και στη δομή, καθώς καταργείται η 1η Στρατιά που εδρεύει στη Λάρισα, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις και ειδικότερα:
- Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης στη θέση του 4ου Σώματος Στρατού.
- Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας.
- Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και η ΑΣΔ Υποστήριξης Στρατού που ήδη υπάρχει.