
Με την Τουρκία να αντιδρά με μια ανακοίνωση που επαναφέρει όλες τις αναθεωρητικές της απόψεις για το Αιγαίο, στην εξαγγελία των Θαλάσσιων Πάρκων της Ελλάδας και ειδικά εκείνου στις νότιες Κυκλάδες, στην Αθήνα προετοιμάζονται για κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο.
Σε δύο σημεία η τουρκική ανακοίνωση επαναφέρει τη δική της θεώρηση, που έχει πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία. «Τα Θαλάσσια Πάρκα που θα ανακηρυχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα έχουν νομικές συνέπειες στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κλείνοντας την ανακοίνωση αναφέρει εκ νέου πως «η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων προβλημάτων του Αιγαίου και ζητημάτων που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα σήμερα».
Σενάριο θερμού επεισοδίου
Με βάση αυτές τις τοποθετήσεις αλλά και με το γεγονός πως σε άλλο σημείο η Αγκυρα με καθαρή σκοπιμότητα τονίζει πως «θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα», στην Αθήνα δεν αποκλείουν το σενάριο εμφάνισης ακταιωρού της τουρκικής ακτοφυλακής πέριξ των νησίδων Λέβιδα, Μαύρα, Γλάρος και Κίναρος που αποτελούν το ανατολικότερο κομμάτι του Θαλάσσιου Πάρκου, καθώς για αυτές τις νησίδες η Τουρκία έχει εγείρει θέμα κυριαρχίας στο πλαίσιο των “Egeaydak”. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η τουρκική ακταιωρός θα επιχειρήσει να εκδιώξει ελληνικά αλιευτικά που θα έχουν μπει «παράνομα» στο πάρκο στο πλαίσιο της συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος, πέριξ των νησίδων αυτών καθώς σύμφωνα με την Τουρκία είναι αμφισβητούμενη σε αυτά η ελληνική κυριαρχία.
Τουρκικά θαλάσσια πάρκα
Το τραγελαφικό είναι πάντως πως η Τουρκία πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και, κουνώντας το δάκτυλο στην Ελλάδα, αναφέρεται στη Διακήρυξη των Αθηνών για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία, την οποία έχει καταστήσει διάτρητη. Το σίγουρο είναι πως το επόμενο βήμα που γνωστοποιήθηκε μέσω της τουρκικής ανακοίνωσης είναι η θέσπιση τουρκικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο. Το Τουρκικό Ιδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών έχει προτείνει ένα πάρκο μεταξύ Σαμοθράκης, Θάσου και Λήμνου, ένα δεύτερο μεταξύ Σκύρου και Λέσβου και ενός τρίτου βορείως της Κρήτης!
Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και τόνιζε μεταξύ άλλων πως: «Η καθιέρωση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται με αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας. Αναφορές σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες είναι εντελώς ανεδαφικές. Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα». Αναφορά στο θέμα των θαλάσσιων πάρκων έγινε και στη χθεσινή ενημέρωση προς τα κόμματα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου βασικό θέμα, πάντως, ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στη Λιβύη.