Ν. Κακλαμάνης: «Υπάρχουν γραπτά πρακτικά του 2015» – Τι είπε για μεταναστευτικό και προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ

«Καταδικάζω απερίφραστα αυτό που έγινε χθες κατά του Γιάννη Πρετεντέρη. (…) Δεν ήταν στοχοποίηση μόνο σε πρόσωπο, ήταν και σε αυτό που εκπροσωπεί το πρόσωπο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA». Αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό, τις Προανακριτικές σε Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πρακτικά του 2015 επί Τσίπρα, αλλά και στον Κανονισμό της Βουλής.

Για το μεταναστευτικό ανέφερε:

«Σήμερα πράγματι υπάρχουν 2 ψηφοφορίες. Πριν από την ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία που θα γίνει στις 10.00-11.00, θα γίνει ψηφοφορία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχει καταθέσει κ. Κωνσταντοπούλου επίσης για την συγκεκριμένη τροπολογία. Παρακολούθησα μέχρι αργά την συνεδρίαση στην Βουλή και όλες τοποθετήσεις των κομμάτων, ο ρόλος μου ως Πρόεδρος δεν είναι να κάνω κριτική της πολιτικής ουσίας ή γραμμής του κάθε κόμματος και βεβαίως της κυβέρνησης. Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι όταν η κυβέρνηση λέει κάτι και η αντιπολίτευση λέει «όχι», ο κόσμος που ακούει, πρέπει να ακούει και κάτι εξίσου συγκεκριμένο και από την αντιπολίτευση. Δεν έχω καταλάβει τι θέλει η αντιπολίτευση για το μεταναστευτικό. Γνωρίζετε την άποψή μου γι΄αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται ΕΕ, κοιμάται και σε αυτό το θέμα, εδώ και πολλά χρόνια. όταν το λέγαμε κάποιοι αυτό μας έλεγαν αντιευρωπαίους. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται από ένα κράτος – μέλος το οποίο είναι στα απώτερα σύνορα. «Δεν θέλω να σκέφτομαι» το θέμα με τον Χαφτάρ, τέτοιο «χαστούκι» στην ΕΕ δεν ήταν θέμα των 3 υπουργών, ήταν θέμα της ΕΕ από έναν νόμιμο – ημινόμιμο, κανείς δεν ξέρει. Αλλά και νόμιμος να ήταν, μετά «κλαίει» η ΕΕ γιατί της συμπεριφέρεται άσχημα ο κ. Τραμπ. Ο Τραμπ έχει καταλάβει τι είναι η ΕΕ και γι΄αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Όχι ότι συμφωνώ με αυτά που κάνει αλλά μεταφράζω ό,τι συμβαίνει. Δεν υπάρχει δομή στην Κρήτη γιατί αντιδρούσαν οι τοπικές κοινωνίες να μην υπάρξει δομή στην Κρήτη, υπάρχει αλλού. Διότι όλοι νομίζαμε ότι η δίοδος – και αυτή ήταν μέχρι πριν κάποιους μήνες – ήταν το Αιγαίο. Να που ήρθε τώρα το Λιβυκό. Είχαμε ίσως επαναπαυθεί ως χώρα γιατί πιστεύαμε αυτό που σας είπα ότι δηλαδή η μεγάλη οδός από όπου έρχονται ήταν το Αιγαίο. Έκλεισε το Αιγαίο, είτε γιατί έγινε η συμφωνία με τους απέναντι είτε για όσα συνέβησαν πάνω στον Έβρο με τον φράχτη και έγινε αυτό που έγινε», είπε αρχικά.

Και προσέθεσε ο κ. Κακλαμάνης: «Δεν θα πάρω θέση σχετικά με αυτό που λέει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι άκουσα ότι οι άνθρωποι που έρχονται είναι από 14 έως 30 ετών. Αυτό είναι σημαντική ιστορία. Την λέξη πρόσφυγας θα πρέπει να την δυο, με λίγο διαφορετικά πλέον».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Προανακριτική για τα Τέμπη:

Για τα Τέμπη, τελειώνει τις εργασίες της η Προανακριτική από ό,τι μαθαίνω. Δεν έχω δικαίωμα να παρέμβω στις εργασίες. Μεταξύ 22-24 Ιουλίου θα γίνει η τελική ψηφοφορία στην Βουλή από άποψη διαδικασίας. Τι θα πει το δικαστικό συμβούλιο είναι μια άλλη ιστορία.

«Αν αργήσουν να καταθέσουν τα αιτήματά τους για Προανακριτική, η Βουλή θα λειτουργήσει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο»

«Στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε μία αναστάτωση στους συναδέλφους μου όταν είπα να προσέξουν τα κόμματα πότε να καταθέσουν για Προανακριτική γιατί δεν είμαι διατεθειμένος, ακόμα και καλοπροαίρετα, να κατηγορηθώ ότι έκανα τεχνική καθυστέρηση για να φτάσουμε στις 6 Οκτωβρίου που κατά τους Ευρωπαίους είναι αποσβεστική ημερομηνία για τον έναν εκ των δύο εγκαλουμένων συναδέλφων. Εάν το ΠΑΣΟΚ που έχει πει ότι θα καταθέσει, μου την φέρει την Δευτέρα, η καταληκτική ημερομηνία που εκλέγεται προεδρείο ώστε 25 Αυγούστου που θα ξανανοίξει η Βουλή εφόσον κλείσει, να αρχίσει να λειτουργεί, είναι η 1η Αυγούστου. Αν την φέρει την Τετάρτη η καταληκτική ημερομηνία πάει στις 4 Αυγούστου. Μετά την κατάθεση μίας πρότασης Προανακριτικής η Βουλή περιμένει με βάση το Σύνταγμα 7 – νεκρές – μέρες μήπως κάποιο κόμμα θέλει να κάνει αίτηση για το 3μελες δικαστικό συμβούλιο στην Βουλή. Βάλτε και δύο μέρες από την ημέρα που θα συνεδριάσει η συνδιάσκεψη για να ορίσει ημερομηνία συζήτησης στην Βουλή, πάμε στις 9 μέρες», σχολίασε, και συνέχισε:

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει κάποια στιγμή να μαζέψει 30 υπογραφές μαζί με άλλους και μου καταθέσει την Προανακριτική του πχ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, αντιλαμβάνεστε ότι φτάνουμε στον 15αυγουστο. Τους ξεκαθάρισα ότι «μη περιμένετε να κλείσω την Βουλή για να πάτε διακοπές και μου αρχίσετε μετά ότι το έκανα για να φτάσουμε στις 6 Οκτωβρίου». Μιλάω με όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, από όσο μίλησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι η Τετάρτη το απώτερο για να καταθέσει. Μιλώντας με συνάδελφους του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση που έχω πάρει είναι ότι ετοιμάζουν την πρότασή τους αλλά δεν είναι σε θέση να μου απαντήσουν ακόμη, αν θα βρουν τις επιπλέον ψήφους για να την καταθέσουν. Αν την φέρουν αργά θα λειτουργήσουμε μέχρι τον 15αύγουστο, δεν θα κλείσει η Βουλή. Είναι θέμα της προανακριτικής πόσο συχνά θα συνεδριάζει για να φτάσουμε έχοντας βγάλει πόρισμα έως τις 6 Οκτωβρίου. Δεν έχω καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα. Η Εξεταστική μπορεί να κρατήσει μήνες, είναι τελείως άλλο πράγμα».

«Υπάρχουν γραπτά πρακτικά του 2015»

Μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στα πρακτικά του 2015.

«Ομιλώντας με προηγούμενο πρόεδρο μου είπε ότι ορθώς δεν τα έδωσε. Αλλά υπάρχουν πρακτικά, που δεν είναι ηχητικά, είναι γραπτά και μάλιστα μου ειπώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι πρακτικογράφοι της Βουλής καθώς το Προεδρικό Μέγαρο δεν έχει πρακτικογράφους. Άρα γραπτά πρακτικά υπάρχουν. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει ένα κενό. Μπορείς να τα δώσεις μπορείς και όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στο Σύνταγμα. Εγώ ίσως να τα έδινα αλλά όχι σύντομα. Είναι κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου. Πρέπει να μαθαίνουμε την ιστορία αυτού του τόπου», επεσήμανε.

«Εισηγούμαστε να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής»

Αναφορικά με τον Κανονισμό της Βουλής διευκρίνισε πως, «Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής – η οποία λειτουργεί με έναν κανονισμό που είχε φτιαχθεί επί αειμνήστου Γιάννη Αλευρά, από μία εμβληματική προσωπικότητα, τον Αριστόβουλο Μάνεση. Τότε στην Βουλή ήταν 4 κόμματα με τους τότε ανθρώπους. Σήμερα είμαστε 9 κόμματα με τους νυν ανθρώπους. Αυτος ο Κανονισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται για να κουμαντάρει την Βουλή. Έχω ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής που ελπίζω να τον έχουμε έτοιμο αρχίζοντας την νέα Σύνοδο τον Οκτώβριο. Θα γίνει με διαβούλευση δεν θα είναι μονομελής απόφαση του Προεδρείου. Υπάρχει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το οποίο απαρτίζεται από 11 Καθηγητές, και πρόεδρος είναι ο επίσης Καθηγητής κ. Κώστας Μαυριάς και είναι δάσκαλος πολλών συνταγματολόγων ν που βγαίνουν και τοποθετούνται», σημείωσε.

Κλείνοντας τόνισε: «Θέλω να δώσω εξωστρέφεια στην Βουλή, τουλάχιστον στον πολιτισμό και στον κοινωνικό τομέα. Στον πολιτισμό υπάρχεις το παλιό δημόσιο Καπνεργοστάσιο που ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι ανήκει στην Βουλή, και η Alter Ego Media έκανε μια εξαιρετική εκδήλωση. Παραχωρείται δωρεάν γιατί με βάση το Σύνταγμα η Βουλή απαγορεύεται να παίρνει χρήματα, απλά επιλέγουμε τις εκδηλώσεις, δεν θέλουμε να χάσει το status του. και στον κοινωνικό τομέα, έχει το περιθώριο ο Προέδρος να κάνει κοινωνικές παρεμβάσεις. Η τελευταία είναι ότι θα ανακαινίσουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι τις φυλακές ανήλικων στον Αυλώνα,. Καθώς οι συνθήκες ήταν άθλιες. Μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό θα πάμε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για να κάνουμε screening για τον καρκίνο του μαστού στις φυλακισμένες».