Ν. Καραθανασόπουλος: Προσπάθεια «κουκουλώματος» του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ η πρόταση της ΝΔ

«Την προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει τις ποινικές ευθύνες του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες έχουν και δύο υπουργοί της, σύμφωνα με τη δικογραφία», ανέδειξε το μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας σήμερα στο «Κανάλι της Βουλής».

Όπως ανέφερε, «η δικογραφία για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πεταχτεί στον “κάλαθο των αχρήστων”» και η Εξεταστική Επιτροπή, αν και θα διερευνήσει το θέμα σε βάθος χρόνου, ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για ένα διαχρονικό σκάνδαλο που πήρε τεράστιες διαστάσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ».

Μιλώντας για την ΚΑΠ, εξήγησε ότι «η επιδότηση με κριτήριο την έκταση και όχι την παραγωγή στόχευε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, στη συγκέντρωση της γης σε λίγα μεγάλα χέρια και στην αλλαγή χρήσης της, αλλά και στην απαξίωση της παραγωγικής δραστηριότητας, ώστε να καρπώνονται τη συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων, τα οποία προορίζονταν για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, όσοι είχαν μεγάλες εκτάσεις ασχέτως παραγωγικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η περιβόητη “τεχνική λύση” επί ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ευνοϊκό έδαφος για να φυτρώσουν σκάνδαλα».

Ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «το ΚΚΕ, όπως και να έχει, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής, βασισμένη στο δικό του σκεπτικό και χωρίς να μπαίνει σε παζάρια για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, αναδεικνύοντας τις αιτίες των προβλημάτων, τις ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών, αλλά και τη διερεύνηση και άλλων πολιτικών προσώπων, ακόμη, ενδεχόμενα, και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

«Το ΚΚΕ θα μελετήσει και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και αναλόγως θα καθορίσει την ψήφο του», συμπλήρωσε.

Για το ενδεχόμενο παραγραφής σε ό,τι αφορά τον κ. Βορίδη, τόνισε πως «είναι ένα γεγονός, το οποίο δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά για τη μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας» ότι, δηλαδή, «με αφορμή την παραγραφή ίσως να μη διερευνηθεί καθόλου η υπόθεση αυτή».

Με αφορμή τα βίαια επεισόδια, στην Ισπανία, φασιστοειδών εις βάρος μεταναστών και ερωτηθείς «τέτοιες εικόνες μπορεί να δούμε και εδώ;» ο κ. Καραθανασόπουλος απάντησε ότι «τέτοιες εικόνες έχουμε δει στο παρελθόν με τη δράση φασιστικών οργανώσεων, νεοναζιστικών οργανώσεων, Χρυσής Αυγής και άλλων ενάντια στους μετανάστες, στους ξεκληρισμένους αυτής της γης αλλά και στα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα».

«Το σύστημα αξιοποιεί ένα “καζάνι που βράζει”, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, «σήμερα καταγράφονται επίσημα πάνω από 122 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αύξηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος οφείλεται στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, ενώ και η χώρα μας αλλά και όλες οι χώρες της ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις».

«Οι συνθήκες τις οποίες βιώνουν πλατιά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στην Αφρική, συνθηκες εξαθλίωσης, φτώχειας, εμφύλιων πολέμων και συγκρούσεων, όπως στο Σουδάν, οδηγούν ένα τέτοιο κόσμο να ψάξει για μια “καλύτερη” ζωή», επεσήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος υπογραμμίζοντας: «Το τρίτο στοιχείο, το οποίο δεν μπαίνει στη συζήτηση αλλά είναι πολύ ενδεικτικό και ως ΚΚΕ το είχαμε καταγγείλει, αφορά τις ρυθμιζόμενες ροές μεταναστών εργατών, τις διακρατικές συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ελλάδα με το Πακιστάν, την Αίγυπτο. Το ΚΚΕ είχε τονίσει ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στα δουλεμπορικά γραφεία».

Στη συνέχεια, κατήγγειλε «τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται εδώ αυτοί οι άνθρωποι», υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Μανωλάδας.

Επιπλέον, κατέκρινε «τη ρατσιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ξεριζωμένους», λέγοντας ότι «πρόκειται για μια αντιδραστική λογική που εντάσσεται στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ και για αυτό έγινε αποδεκτή από την ΕΕ η αναστολή εξέτασης ασύλου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «παρ’ όλο που η κυβέρνηση γνώριζε για την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αδράνησε» και ως εκ τούτου «το ΚΚΕ ζητά να ισχύσει η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, προκειμένου να προμηθεύονται τα απαραίτητα έγγραφα και να φτάνουν στη χώρα προορισμού τους, ενώ είναι υπέρ των ανοιχτών χώρων προσωρινής φιλοξενίας που θα είναι στελεχωμένοι με το κατάλληλο προσωπικό, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διερμηνεία, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες απονομής του ασύλου».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε πως πρόκειται για «τα επίδικα μιας συνολικότερης πολιτικής, την οποία αποδέχονται και τα υπόλοιπα κόμματα σχετικά με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και τη διάλυσή της στο όνομα ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κερδοφορία και τον ελέγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών».

Συμπλήρωσε ότι «η Λιβύη εργαλειοποιεί τους μετανάστες προς όφελος των οικονομικών της συμφερόντων σε ό,τι αφορά την ΕΕ», ενώ για τα ελληνοτουρκικά και «τον ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή», σημείωσε πως «το κάλεσμα ιμπεριαλιστών συμμάχων για διευθέτηση μέσω συνδιαχείρισης οδηγεί όλο και πιο κοντά στον επώδυνο συμβιβασμό για τη συνδιαχείριση του Ανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Για το θέμα της αξιολόγησης των νοσοκομείων είπε ότι «το εν λόγω μέτρο αποτελεί πρόσχημα για να επιταχυνθεί η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματική λειτουργία της Υγείας».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις 13 ώρες δουλειάς, τόνισε ότι «έρχεται σε μια περίοδο στροφής στην πολεμική οικονομία που, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, προμηνύει νέα κακά συνολικά για τους λαούς, ενώ η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα κλιμακωθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα».

Τέλος ο κ. Καραθανασόπουλος επαίνεσε τη δράση που ανέπτυξαν χθες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας «την ανάγκη να δυναμώσει η έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και στους άλλους λαούς της περιοχής, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».