Οικογένεια Καραγεωργίου από Κριθιά – Μια οικογένεια που άντεξε τις δοκιμασίες του ξεριζωμού του 1922

Το έτος 1922 σηματοδοτεί ένα βαθύ και καταστροφικό κεφάλαιο στην ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μια εξέλιξη που άλλαξε ανεπανόρθωτα τις ζωές αμέτρητων οικογενειών και αναμόρφωσε το γεωπολιτικό τοπίο. Από τις ζωντανές παράκτιες πόλεις μέχρι τις αρχαίες ενδοχώριες κοινότητες, μια πλούσια ταπετσαρία ελληνικής ζωής, πολιτισμού και κληρονομιάς είχε ανθίσει για χιλιετίες.

Αυτή η συλλογή των αυθεντικών ιστοριών που θα προβάλλουμε μέσα από τις σελίδες του “Νέου Κόσμου”, δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά στο παρελθόν. Στοχεύει δε να μεταφέρει τους αναγνώστες πίσω σ’ εκείνη την ταραγμένη εποχή, προσφέροντας μια οικεία και προσωπική ματιά στις εμπειρίες απλών οικογενειών, αλλά και ευγενών, που βρέθηκαν στη δίνη μιας εξαιρετικά καθοριστικής αναταραχής.

Οι αφηγήσεις, σχολαστικά συγκεντρωμένες και διατηρημένες, με πηγή τους απογόνους εκείνων, είναι κάτι περισσότερο από απλές ιστορικές καταγραφές. Είναι μαρτυρίες ανθεκτικότητας, απώλειας, διωγμού, ελπίδας καθώς και του αδιάκοπου ανθρώπινου πνεύματος. Κάθε ιστορία θα αποκαλύπτει τους μοναδικούς αγώνες αλλά και τους θριάμβους που αντιμετώπισαν τα άτομα καθώς ήρθαν αντιμέτωπα με τον εκτοπισμό, τη βία και την απεγνωσμένη αναζήτηση ασφάλειας και νέων αρχών. Μέσα από τις φωνές τους, προσπαθούμε να φωτίσουμε τις πολύπλευρες πραγματικότητες της ζωής, χρησιμοποιώντας πραγματικά ονόματα, χρονολογίες και τοποθεσίες. Τα γεγονότα αναφέρονται στην καθημερινότητα πριν, κατά και μετά το 1922 που υπέστησαν ελληνικές οικογένειες, γεγονότα οι εξελίξεις των οποίων συχνά γενικεύονται αλλά είναι βαθιά προσωπικές για όσους τις βίωσαν.

Ο πρωταρχικός μας σκοπός με τη δημοσίευση αυτών των ιστοριών είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα των γενεών, παρέχοντας στις νεότερες γενιές μια απτή και σχετική κατανόηση της κληρονομιάς τους, εφόσον πιστεύουμε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό η καταγωγή των σημερινών Ελλήνων είναι από την περιοχή αυτή.

Σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από το παρελθόν, εκτιμώντας έτσι την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έχει μεταδοθεί. Συνδεόμενοι μ’ αυτές τις προσωπικές εμπειρίες, η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα μετατραπεί από αφηρημένες έννοιες και γεγονότα σε μια ζωντανή, αναπνέουσα αφήγηση που αντηχεί βαθιά.

Επιπλέον, είναι η ειλικρινής μας ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια θα χρησιμεύσει ως φάρος για διασκορπισμένους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτές τις σελίδες, υπάρχει η πιθανότητα -όσο ασήμαντη κι αν είναι- κάποιοι αναγνώστες ν’ αναγνωρίσουν ονόματα, τόπους ή ακόμα και αποσπάσματα κάποιας οικογενειακής ιστορίας που τους συνδέουν με τους χαμένους συγγενείς. Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές συνδέσεις κυριαρχούν, φιλοδοξούμε αυτή η συλλογή να ενθαρρύνει γνήσιες ανθρώπινες συνδέσεις, οδηγώντας ίσως σε απροσδόκητες επανενώσεις και στην ανακάλυψη ξεχασμένων κλάδων οικογενειακών δέντρων. Σημειώνουμε επίσης ότι αυτές οι ιστορίες βρίσκονται σε υπό έκδοση βιβλία τα οποία καταχωρούνται ανάλογα με την περιοχή.

Τελικά, αυτή η προσπάθεια αποτελεί ένα βαθύ ταξίδι στο παρελθόν, μια αφοσίωση στη μνήμη και μια ανοιχτή πρόσκληση για τις μελλοντικές γενεές ν’ αγκαλιάσουν την πτυχή αυτής της καθ’ όλα καταστροφικής και δύστυχης εποχής για τον Ελληνισμό.

 

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΘΙΑ

 

Βενετία Λεοντή

Η Βενετία Λεοντή, απόγονος του Γεωργίου Καραγεωργίου, φέρει μέσα της την κληρονομιά μιας οικογένειας που άντεξε τις δοκιμασίες του ξεριζωμού και του πολέμου. Ο προπάππος της, Αγγελής Καραγεωργίου, γεννήθηκε στην Κριθιά, ένα χωριό στην περιοχή της Καλλίπολης στην Ανατολική Θράκη. Μαζί με τη σύζυγό του, Ξανθή Μυροπούλου, και τα δύο τους παιδιά, τη Μαρία και τον Γιώργο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους το 1922, ως μέρος του μεγάλου κύματος Ελλήνων προσφύγων που ακολούθησε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η οικογένεια Καραγεωργίου, όπως χιλιάδες άλλες, ξεκίνησε ένα ταξίδι στο άγνωστο, καταλήγοντας τελικά στο Σιγρί, ένα μικρό χωριό στη δυτική ακτή της Λέσβου. Σε αντίθεση με πολλές άλλες προσφυγικές οικογένειες που βρήκαν παρηγοριά ανάμεσα σε συμπατριώτες τους, ο Αγγελής και η οικογένειά του ήταν οι μόνοι από την Κριθιά που εγκαταστάθηκαν στο Σιγρί. Το ελληνικό κράτος τους παραχώρησε ένα ευρύχωρο σπίτι και γεωργική γη στις περιοχές Κουρούντερε, Παλιόκαστρο και Γεφυράκι, επιτρέποντάς τους να επιβιώσουν ως αγρότες.

«…κατατάχθηκε για να υπερασπιστεί την πατρίδα

Εικόνα 2 – Γιαγιά και παππούς Βενετίας

αλλά σκοτώθηκε στο Πόγραδετς»

Παρά τις δυσκολίες της επανεγκατάστασης, κατάφεραν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Όμως, οι δοκιμασίες της οικογένειας δεν είχαν τελειώσει καθώς η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε πόλεμο, αυτή τη φορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο γιος του Αγγελή, Γιώργος που γεννήθηκε το 1910, όταν η Ανατολική Θράκη βρισκόταν ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία, κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, σκοτώθηκε όμως στο αλβανικό μέτωπο, στο Πόγραδετς, αφήνοντας πίσω του χήρα τη γυναίκα του Ευτυχία και ορφανά τα δύο μικρά κορίτσια του.

Καθώς η Βενετία δεν γνώρισε ποτέ τον παππού της πολύτιμες ιστορίες για την Κριθιά και τον τρόπο ζωής της οικογένειάς του εκεί, πριν την ανταλλαγή πληθυσμών χάθηκαν στη λήθη, καθώς ελάχιστα ντοκουμέντα παρέμειναν για να καταγράψουν το παρελθόν της οικογένειας στο πατρογονικό της χωριό.

Η προγιαγιά της Βενετίας, Ξανθή Μυροπούλου, είχε δύο αδέλφια, τον Γιώργο και τον Δημήτρη, που μετανάστευσαν στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, όμως δεν γνωρίζει περισσότερα. Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού και της εγκατάστασής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, μια συνηθισμένη μοίρα για πολλές διασπασμένες οικογένειες εκείνης της εποχής.

Σήμερα, η Βενετία Λεοντή τιμά τη μνήμη των προγόνων της, διατηρώντας τις ιστορίες τους και αναγνωρίζοντας την ψυχική αντοχή που τους βοήθησε να ξεπεράσουν τον ξεριζωμό, την επανεγκατάσταση και τον πόλεμο. Το ταξίδι της οικογένειας Καραγεωργίου, από τα εύφορα χωράφια της Κριθιάς στις βραχώδεις ακτές του Σιγρίου, αποτελεί μαρτυρία της δύναμης και της επιμονής των Ελλήνων προσφύγων, οι οποίοι, παρά τον ξεριζωμό τους από την πατρίδα, κατάφεραν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να ευημερήσουν σε νέους τόπους.

Εικόνα 3 –

Ο Αγγελής Καραγεωργίου με τη σύζυγό του
Ο παππούς της Βενετίας Γιώργος Καραγεωργίου, όταν υπηρετούσε στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, και που σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο, στο Πόγραδετς

The post Οικογένεια Καραγεωργίου από Κριθιά – Μια οικογένεια που άντεξε τις δοκιμασίες του ξεριζωμού του 1922 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.