Οι αδικίες …της ΕΒΕ και η έλλειψη ευαισθησίας

Του Γιώργου Χασιακή

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των ειδικών μαθημάτων των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων και την ανάρτηση από το Υπουργείο Παιδείας των ΕΒΕ των διαφόρων τμημάτων, διαπιστώνονται και πάλι εφέτος οι αδικίες που προκύπτουν και η έλλειψη εν συναίσθησης των ιθύνοντων απέναντι στους υποψηφίους.

Πράγματι το επίπεδο των μαθητών κάθε χρόνο χειροτερεύει χωρίς όμως να ευθύνονται μόνο οι ίδιοι για αυτό, αλλά κυρίως ευθύνεται το σαθρό και ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα που ο σκοπός του εξαντλείται στην παρουσία των μαθητών στο σχολείο με φόβητρο τις απουσίες και συντηρεί τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών.

Μία αποστεωμένη εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς δημιουργικότητα, κίνητρα και φαντασία, προγραμματισμό και στόχευση εξαντλείται στην αναπαραγωγή, χωρίς καμία κριτική ικανότητα, της διδακτέας ύλης, με την οποία εφησυχάζουν καθηγητές, μαθητές και γονείς αν και βλέπουν ότι στην ουσία δεν γίνεται τίποτα.

Στον προθάλαμο των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Γ΄ Λυκείου επαφίονται όλοι στους ¨μάγους¨ των φροντιστηρίων να καλύψουν τα κενά των προηγούμενων ετών και να προετοιμάσουν σε μια χρονιά τους μαθητές για τις εξετάσεις.

Και έτσι οδηγούνται οι μαθητές στην πλειοψηφία τους απροετοίμαστοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που γίνονται όλο και πιο απαιτητικές τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη αύξηση της ύλης σε πολλά μαθήματα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό τα αποτελέσματα να μην είναι καλά.

Αντί λοιπόν να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα και να ανέβουν οι επιδόσεις των μαθητών θεσπίστηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) η οποία δεν επιτρέπει την εισαγωγή των αδύνατων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις στα Πανεπιστήμια.

Από την άλλη η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με βαθμούς 3 και 4 δεν μπορεί να λειτουργήσει και ιδίως σε τμήματα που χρειάζεται ο μαθητής να έχει μία υποδομή για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των μαθημάτων π.χ. Μαθηματικό κ.α. με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Εδώ όμως υπάρχει και ο αντίλογος.

Υπάρχουν τμήματα στα οποία έχει την δυνατότητα να εισέλθει ο μαθητής επιτυγχάνοντας την ΕΒΕ σε μαθήματα που δεν είναι απαραίτητα για το τμήμα που πέρασε, το οποίο κατά βάση έχει μαθήματα που δε σχετίζονται με τα μαθήματα στα οποία διαγωνίστηκε στις Πανελλαδικές.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στα κοινά τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου όπου για παράδειγμα, μπορεί κάποιος υποψήφιος του 4ου Επιστημονικού Πεδίου να περάσει σε ένα τμήμα όπως Μηχανικών Παραγωγής, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Δασολογίας, Περιβάλλοντος κ.α. όπου χρειάζεται Φυσική και Χημεία όπου δεν εξετάστηκε στις Πανελλαδικές και δεν έχει βασικές γνώσεις για να ανταπεξέλθει στην φοίτησή του.

Πρώτη αντίφαση, ένας μαθητής δεν εισέρχεται σε ένα τμήμα λόγω χαμηλής επίδοσης και ΕΒΕ ενώ κάποιος άλλος έχοντας πιάσει ΕΒΕ σε άσχετα μαθήματα επιτυγχάνει την εισαγωγή του.

Δεύτερη αντίφαση.

Ένας μαθητής με 16.000 μόρια δεν είναι ικανός να σπουδάσει Ιατρική σε δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά κάποιος άλλος μαθητής με 10.000 μόρια μπορεί να σπουδάσει Ιατρική σε ένα από τα υπό ίδρυση Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Τρίτη και κραυγαλέα αντίφαση.

Τα τμήματα ορίζουν τους συντελεστές της ΕΒΕ από 0,90 έως 1,20 του μέσου όρου των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Πολλά τμήματα θέλοντας να προσελκύσουν μόνο καλούς μαθητές ορίζουν τον υψηλότερο συντελεστή ΕΒΕ παραγνωρίζοντας ότι χρηματοδοτούνται από το κράτος, είναι ενταγμένα σε ένα δημόσιο σύστημα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και άλλα χαρακτηριστικά και να μην αποκλείει υποψηφίους, οδηγώντας τους σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια αμφιβόλου επιπέδου ή στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό Παράδειγμα

Η Αρχιτεκτονική Πάτρας κάθε χρόνο ορίζει το μεγαλύτερο συντελεστή ΕΒΕ – ακόμα και από την Αρχιτεκτονική της Αθήνας του ΕΜΠ που είναι το κορυφαίο Πολυτεχνείο της χώρας και με την καλύτερη κατάταξη στην παγκόσμια κλίμακα – δημιουργώντας μια τεχνητή υψηλή βάση εισαγωγής που αποκλείει δεκάδες υποψηφίους αφήνοντας δεκάδες κενές θέσεις στο τμήμα για τις οποίες χρηματοδοτείται.

Το 2024 προβλεπόταν 102 θέσεις και καλύφθηκαν οι 23 μένοντας κενές 79 θέσεις δηλαδή ποσοστό κενών θέσεων 77,5%.

Το ερώτημα είναι, αφού με επιλογή του τμήματος έμειναν τόσες κενές θέσεις, θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί για τις 23 θέσεις που καλύφθηκαν και όχι για το σύνολο των 102 θέσεων που προσφερόταν.

Δεν γίνεται ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη να επιδεικνύει ελιτίστικη συμπεριφορά παραγνωρίζοντας βασικές κοινωνικές παραμέτρους.

Η Αρχιτεκτονική της Πάτρας είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα, με χαρακτηριστικότερο το 2021 η Αρχιτεκτονική της Ξάνθης είχε 100% κενές θέσεις και το τμήμα αυτό συνέχιζε να λειτουργεί χωρίς φοιτητές.

Κάποια τμήματα είναι σαν να μην έλαβαν το μήνυμα και συνεχίζουν να αυξάνουν το συντελεστή της ΕΒΕ όπως εφέτος η Αρχιτεκτονική στα Χάνια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μένουν εκτός Πανεπιστημίων περίπου το 1/3 των υποψηφίων.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται τα τμήματα με υψηλούς συντελεστές ΕΒΕ και πολλές κενές θέσεις.

Τελικά η ΕΒΕ ήταν ο προάγγελος της πελατείας των επερχόμενων Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Γιώργος Χασιακής, Εκπαιδευτικός Αναλυτής , Β΄Αντιπρόεδρος ΟΕΦΕ, Αν. Γραμματέας ΕΕΦ