
Με την ολοκλήρωση των επαφών του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, στην Αθήνα, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική αποστολή στη Λιβύη, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει εξαρχής αναλάβει τον απαιτητικό ρόλο της διπλωματικής επαναπροσέγγισης και με τις δύο πλευρές, την ώρα που η Λιβύη έχει επανειλημμένα προκαλέσει την Ελλάδα, κυρίως μέσω ανακοινώσεων αλλά και με φόντο το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία μεταξύ των κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών των δύο χωρών.
Οι λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη – που έως τώρα είχε γίνει γνωστό πως θα εξελισσόταν σε δύο στάδια με πρώτο τον Έλληνα ΥΠΕΞ να προπορεύεται προκειμένου να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση και να θέσει την ατζέντα, και την ευρωπαϊκή αποστολή να ακολουθεί με σημαία της το Μεταναστευτικό – δεν έχουν προσώρας δημοσιοποιηθεί.
Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ωστόσο, είναι βέβαιο πως θα τεθούν όλα τα νέα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου να είναι η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα σενάρια, έχοντας προβλέψει ό,τι δύναται να προβλεφθεί. Προληπτικά, εξάλλου, δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και ένα υποστηρικτικό πλοίο βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή στα ανοιχτά της Λιβύης.
Με το πέρας των τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων στο ΚΥΣΕΑ, στόχος είναι αφενός να εκπεμφθούν τα κατάλληλα μηνύματα προς τα έξω και αφετέρου να σχεδιαστεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο η επικείμενη αποστολή σε Τρίπολη και Βεγγάζη, με τους συναρμόδιους υπουργούς να είναι σε απόλυτο συντονισμό, τη στιγμή δε που από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ανατολική Λιβύη επίκειται σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ η κύρωση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η Αθήνα είναι σε θέση να μαθαίνει εξελίξεις από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα της Λιβύης ενώ στην παρούσα φάση κομβικό ρόλο παίζει (και θα συνεχίσει να παίζει) η στρατηγική σχέσης της με το Κάιρο. Είναι γνωστό εξάλλου πως οι δύο πλευρές συζητούν διαρκώς λόγω του ανοιχτού ζητήματος με το νέο κείμενο συμφωνίας που βρίσκεται υπό επεξεργασία μεταξύ Αθήνας και Καϊρου για τη Μονή Σινά, οπότε η ενημέρωση για τις εξελίξεις επί του λιβυκού είναι και αυτή μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ διαρκής και απρόσκοπτη.
Προσώρας, η ημερομηνία της αποστολής Γεραπετρίτη στη Λιβύη δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει». Για τη Λιβύη, πάντως, διεξοδική συζήτηση είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ χθες με τον αρμόδιο επίτροπο, ο οποίος μεταβαίνει στη Λιβύη με τους υπουργούς Μετανάστευσης την επόμενη βδομάδα.
Στην κορυφή της ατζέντας Γεραπετρίτη – Μπρούνερ χθες τέθηκε η αναβάθμιση του συντονισμού για την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση από πλευράς Ελλάδας στις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης.
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις επικείμενες αποστολές στη Λιβύη ενώ, παράλληλα, από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες όσον αφορά τις διαδικασίες επιστροφής.
Αύριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει – στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη βουλή – τα κοινοβουλευτικά κόμματα (έχοντας λάβει μέρος και στο σημερινό κρίσιμο ΚΥΣΕΑ) αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς.
Ταυτόχρονα με την εξελισσόμενη επαναπροσέγγιση της Λιβύης, η Αθήνα βρίσκεται προ των πυλών της ανακοίνωσης της δημιουργίας των δύο Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει νέες τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δεν διανύουν περίοδο «νηνεμίας».
Απαντώντας προ ημερών σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και τουρκολιβυκό που συνάδει πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο, διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ επεσήμαναν πως «η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου προϋποθέτει τούτο να υιοθετείται καθ’ ολοκληρίαν» ενώ ανεδείχθη για ακόμη μια φορά το ζήτημα του casus belli, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί δημοσίως πως θα θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη συνάντησή τους στην Άγκυρα – για την οποία οι δύο πλευρές δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να βρουν την κατάλληλη ημερομηνία προκειμένου να διεξαχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Άγκυρα θα καθίσουν σίγουρα στο τραπέζι του διαλόγου σχετικά άμεσα, στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα Ηνωμένα Έθνη, αναμένεται να διεξαχθεί στις 16 και 17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.
Στόχος της Αθήνας είναι τις εβδομάδες που ακολουθούν να πραγματοποιήσει όλες τις προαναφερθείσες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, σε έναν χρόνο πυκνό και εν μέσω μιας εύθραυστης κατάστασης διεθνώς, χωρίς να καταγράψει απώλειες και έχοντας στο τέλος της «παρτίδας» αποκομίσει – ει δυνατόν – ωφέλιμα αποτελέσματα.