«Οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα είναι απολύτως απαράδεκτοι»

Η ισραλινή κυβέρνηση παραβιάζει «σαφώς» (quite clearly) το Διεθνές Δίκαιο περιορίζοντας τους τελευταίους μήνες την παράδοση τροφίμων στους λιμοκτονούντες πολίτες της Γάζας, δήλωσε χθες ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, μιλώντας στο ABC Insiders και στον David Speers.

«Έχουμε κανόνες εμπλοκής και υπάρχουν για κάποιο λόγο. Είναι για να σταματήσουν να χάνονται αθώες ζωές… Είναι σαφώς παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου να εμποδίζεται η παράδοση τροφίμων, μια απόφαση που έλαβε το Ισραήλ τον Μάρτιο», είπε.

«Το Διεθνές Δίκαιο λέει ότι δεν μπορείς να θεωρείς αθώους ανθρώπους υπεύθυνους για μια σύγκρουση».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δικηγόρος» ο ίδιος και ότι θα αφήσει τις επίσημες αποφάσεις για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου «να ακολουθήσουν την πορεία τους».

«Αλλά θα σας πω τι παραβιάζει: παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ηθική, και αυτό είναι προφανές σε όλους».

Σε σχέση με την αναγνώριση παλαιστιανιακού κράτους, είπε ότι η Αυστραλία δεν σκοπεύει να το πράξει «άμεσα».

Είναι ανοιχτός ωστόσο αυτό να συμβεί εάν υπάρχουν κατάλληλες εγγυήσεις για τη «βιωσιμότητα» ενός τέτοιου κράτους.

«Πρέπει να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος ως μέρος του ‘να πάμε εμπρός’. Πώς θα αποκλείσετε τη Χαμάς από οποιαδήποτε συμμετοχή εκεί; Πώς θα διασφαλίσετε ότι το παλαιστινιακό κράτος θα λειτουργεί με τρόπο που δεν απειλεί την ύπαρξη του Ισραήλ;».

«Και έτσι δεν θα λάβουμε καμία απόφαση ως ‘χειρονομία’, θα το κάνουμε ως ένα βήμα προς τα εμπρός αν πληρούνται οι συνθήκες…».

«Είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα; Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε άμεσα; Όχι, δεν είμαστε… Αλλά θα συμμετάσχουμε εποικοδομητικά».

Η λύση των δύο κρατών, είπε, θα πρέπει να περιλαμβάνει «ρυθμίσεις σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης [και] θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των εποικισμών».

Οι δηλώσεις του κ. Albanese ήρθαν λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, στον απόηχο της εντεινόμενης διεθνούς καταδίκης για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει διαδρόμους για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Προ λίγω ημερών, 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, σε κοινή τους δήλωση έκαναν λόγο για «μαζικό λιμό», ενώ δεκάδες ΥΠΕΞ, μεταξύ των οποίων της Αυστραλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, ενίσχυσαν την πίεση προς την ισραλινή κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να αποφευχθεί περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή.

Πέρα από τους χιλιάδες άμαχους που έχουν χάσει τη ζωής τους στη Γάζα λόγω τραυμάτων που υπέστησαν κατά τις συγκρούσεις, τουλάχιστον 123 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα, σε μια κρίση που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει ως ανθρωπογενή.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές Αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν επίσης ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Ο κ. Albanese επανέλαβε ότι οι εικόνες των δεινών στη Γάζα είναι «εντελώς αδικαιολόγητες».

Η διανομή βοήθειας είπε ότι εξέλιξη αυτή είναι «μια αρχή», αλλά ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την προστασία αθώων ζωών.

«Ένα αγόρι ενός έτους δεν είναι μαχητής της Χαμάς. Οι απώλειες και οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα είναι απολύτως απαράδεκτοι. Είναι εντελώς αδικαιολόγητοι», τόνισε.

«Είμαι υποστηρικτής του Ισραήλ και του δικαιώματός του να αμυνθεί, αλλά αυτό το αγόρι δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, ούτε και οι πολλοί που συνεχίζουν να υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων και νερού», είπε αναφερόμενος σε μια φωτογραφία ενός αποστεωμένου παιδιού που κυκλοφόρησε ευρέως.

«Έχει το Ισραήλ ηθική ευθύνη; Ναι. Πρέπει το Ισραήλ να παρέχει περισσότερη βοήθεια στους πολίτες της Γάζα; Απολύτως, και καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς…».

ΙΣΡΑΗΛ

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι εκκινούν αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα και θα δημιουργήσουν τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτρέψουν στα κονβόι των Ηνωμένων Εθνών να μεταφέρουν τρόφιμα στη Λωρίδα, αλλά απορρίπτουν  ότι ευθύνεται για τον «μαζικό λιμό».

«Δεν υπάρχει πείνα στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για μια ψευδή εκστρατεία που προωθεί η Χαμάς», ανέφεραν οι IDF.

«Η ευθύνη για τη διανομή τροφίμων στον πληθυσμό της Γάζας ανήκει στον ΟΗΕ και στις διεθνείς οργανώσεις βοήθειας».

«Επομένως, αναμένεται από τον ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διανομής της βοήθειας και να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια δεν θα φτάσει στη Χαμάς».

Το Ισραήλ, ωστόσο, φέρεται να απέκλεισε σκόπιμα τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη διανομή της βοήθειας, ισχυριζόμενο ότι η Χαμάς είχε διαφθείρει τις αλυσίδες εφοδιασμού και έκλεβε και αποθήκευε προμήθειες για δικό της όφελος.

Η Χαμάς, ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις βοήθειας έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι οι ισραηλινές Αρχές δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Οι IDF ανακοίνωσαν ακόμα ότι, μετά από οδηγία της κυβέρνησης Νετανιάχου, ήταν έτοιμες να «εφαρμόσουν ανθρωπιστικές παύσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», οι οποίες θα ξεκινούσαν την Κυριακή, αλλά επέμειναν ότι θα συνέχιζαν να στοχεύουν μαχητές και εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Επίσης, ότι θα επανασυνδεθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδα αφαλάτωσης στο Deir al-Balah, η οποία είχε διακοπεί τον Μάρτιο προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στη Χαμάς.

Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ο κ. Albanese -την περασμένη Παρασκευή στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν περί αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους τον Σεπτέμβριο από τη χώρα του- προειδοποίησε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, «σκληραίοντας» αρκετά  τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα για τη σύγκρουση στη Γάζα:

«Η κατάσταση στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους χειρότερους φόβους της διεθνούς κοινότητας.

Η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι σαφής: κάθε ζωή αθώων έχει αξία.

Κάθε Ισραηλινού/ης. Κάθε Παλαιστινίου/ας.

Αυτή η σύγκρουση έχει στερήσει τη ζωή σε πάρα πολλούς αθώους.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι νεκροί, παιδιά λιμοκτονούν.

Η Γάζα βρίσκεται στο έλεος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανθρωπιστική βοήθεια και η δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που αναζητούν πρόσβαση σε νερό και τροφή, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ή να αγνοηθούν.

Καλούμε το Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτό περιλαμβάνει την άδεια προς τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΜΚΟ να πραγματοποιούν το σωτήριο έργο τους με ασφάλεια και χωρίς παρεμπόδιση.

Οποιαδήποτε πρόταση για μόνιμο και βίαιο εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Η Αυστραλία καταδικάζει την τρομοκρατία και τη βαναυσότητα της Χαμάς και επαναλαμβάνει το αίτημά της για την άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, αναγνωρίζοντας ότι μια άμεση και μόνιμη εκεχειρία αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους και για ανακούφιση του πόνου των αγαπημένων τους προσώπων.

Η Αυστραλία είναι υπερήφανη που στήριξε έντονα τη δημιουργία του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ.

Τότε, όπως και τώρα, η διεθνής κοινότητα οραματίστηκε δύο κράτη: το Κράτος του Ισραήλ και το Κράτος της Παλαιστίνης.

Η αναγνώριση των νόμιμων φιλοδοξιών του παλαιστινιακού λαού για ένα δικό τους κράτος αποτελεί διαχρονική διακομματική θέση στην Αυστραλία.

Ο λόγος που η λύση των δύο κρατών παραμένει στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι επειδή μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη εξαρτάται από αυτήν.

Η Αυστραλία δεσμεύεται σε ένα μέλλον όπου τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια, εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Μέχρι τότε, κάθε δυνατή προσπάθεια πρέπει να γίνει εδώ και τώρα για να διασφαλιστεί η ζωή αθώων και να τερματιστεί η ταλαιπωρία και η πείνα του λαού της Γάζας».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Συνασπισμός επέκρινε τη δήλωση του κ. Albanese, με τη «σκιώδη» υπουργό Εξωτερικών, Michaelia Cash, να υποστηρίζει ότι αγνοεί την ευθύνη της Χαμάς για τη σύγκρουση.

Επίσης, μιλώντας στο Sky News το πρωί της Κυριακής, πριν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο ABC Insiders, η κα Cash είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε απαιτήσει την παράδοση της Χαμάς.

«Αυτό που δεν κάνει αυτή η δήλωση είναι να πει ξεκάθαρα στη διεθνή κοινότητα ότι θέλουμε να δούμε το τέλος του πολέμου στη Γάζα. Και η επόμενη πρόταση θα έπρεπε να είναι: ‘και καλούμε τους τρομοκράτες της Χαμάς, που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο και που προκαλούν τα δεινά των αμάχων στη Γάζα, να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο αύριο’».

Η κα Cash επισήμανε πάντως επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

«Ο Συνασπισμός αναγνωρίζει ότι η καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας στη Γάζα είναι απαράδεκτη και ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί επειγόντως με διεθνείς οργανισμούς για να επιτρέψει την ελεύθερη ροή της βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται».

«Ωστόσο, πρέπει να θεσπιστεί το κατάλληλο σύστημα, ώστε η διανομή να γίνεται χωρίς την παρέμβαση της Χαμάς».

ΠΕΡΙ ΤΡΑΜΠ

Ο κ. Albanese είπε ακόμα στο ABC ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δε ζήτησε από την Αυστραλία να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές αμερικανικού βόειου κρέατος και ότι η απόφαση να το πράξει αυτή την εβδομάδα ελήφθη «ανεξάρτητα από την κυβέρνηση».

«Αυτή είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια, η διαδικασία επανεξέτασης», είπε.

«Η υπηρεσία που εξέτασε το θέμα… δεν ήταν πολιτική απόφαση, το εξέτασαν και είπαν ότι πληρούνται οι απαιτήσεις».

Ο υπουργός Εμπορίου Don Farrell, μιλώντας νωρίτερα στο Sky News είπε ότι ο κ. Τραμπ «φυσικά» έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό, αλλά δεν μπορούσε να θυμηθεί σε ποια από τις τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών συζητήθηκε.

Ο κ. Albanese είπε ότι το θέμα δεν τέθηκε σε καμία τηλεφωνική συνομιλία.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ το έθεσε κατά τη λεγόμενη ‘Ημέρα της Απελευθέρωσης’, φυσικά, το έθεσε δημοσίως. Επομένως, οι απόψεις του ήταν γνωστές… [Αλλά] δεν γνώριζε ότι η Αυστραλία επρόκειτο να το κάνει αυτό».

The post «Οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα είναι απολύτως απαράδεκτοι» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.