
Οι δύο προτάσεις για Προανακριτική Επιτροπή που θα ερευνά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη ανέβασαν τους τόνους μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, που πρόλαβαν να καταθέσουν την δική τους πρόταση πρώτοι, επέκριναν τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν συντάχθηκε μαζί τους, αλλά αντίθετα επέλεξε να καταθέσει -όπως είχε προαναγγείλει- ξεχωριστή πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησαν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «απομονωτισμό», με αιχμή και την περιγραφή στην πασοκική πρόταση πως «οι στρεβλώσεις» στον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Δεν κάναμε αγώνα δρόμου», σχολίαζαν από την Χαριλάου Τρικούπη για την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή, απαντώντας σε ερωτήσεις περί καθυστέρησης κατάθεσης του αιτήματος, που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τρεις εβδομάδες -συγκρίνοντας και την πρόταση των 60 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ με τις πάνω από 100 σελίδες της δικής τους πρότασης. Εκτός από τους 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την πρόταση ψήφισαν επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν (που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ), αλλά και ο Γιάννης Σαρακιώτης -ο οποίος ωστόσο φαίνεται πως στην κάλπη θα υπερψηφίσει τόσο την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και μερικά λεπτά πριν από τη κατάθεση, στο ΠΑΣΟΚ έκαναν προσπάθεια να «μαζέψουν» κι άλλες ανεξάρτητες ψήφους, εισπράττοντας ωστόσο αρνήσεις -σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αθηνά Λινού και τον Βαγγέλη Αποστολάκη.
«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιλέγει ακατανόητα να μην συμπαραταχθεί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, να μην υπογράψει την πρόταση Προκαταρκτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΝΕΑΡ για τα ίδια πρόσωπα (Βορίδη και Αυγενάκη). Ακολουθεί λογική απομονωτισμού ακόμη και για κοινοβουλευτικές ενέργειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη», ανέφεραν πηγές από την Κουμουνδούρου. «Όσο για την επιλογή του συμψηφισμού που συνεχίζει στο αφήγημα του το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι φανερό ότι εντάσσεται στην στρατηγική του συναινετικού ταγκό, στη λογική των ίσων αποστάσεων και του παρών. Στα σκάνδαλα της ΝΔ όμως δεν χωράνε ίσες αποστάσεις. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος. Η ΝΔ. Ξέρουμε ποιον ερευνά η Ευρωπαία Εισαγγελέας», σχολίαζαν δεικτικά, μπλέκοντας εμμέσως στην κριτική περί ίσων αποστάσεων και το πρόσφατο «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για το μεταναστευτικό και υπονοώντας πως το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αφήνει την πόρτα συνεργασίας με τη ΝΔ ανοιχτή.
Από την μεριά του (στο ίδιο μήκος κύματος), ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε κριτική στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τη βεντάλια της περιόδου διερεύνησης και τη λογική της μη συνομιλίας με τα κόμματα της Αριστεράς. «Θα πρότεινα στον κύριο Ανδρουλάκη να διαβάσει ξανά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκεί, όλα είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια για τετριμμένα μισόλογα, ανιστόρητους συμψηφισμούς και μικροκομματικούς ελιγμούς που αφήνουν την κοινωνία αδιάφορη».