Οκτώ δισ. για φτώχεια, ανάπτυξη και περιβάλλον – Αναλυτικά τι προβλέπει νέο χρηματοδοτικό πακέτο

Η προστασία του περιβάλλοντος, η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών είναι οι τομείς όπου θα διοχετευτούν – κατά κύριο λόγο – οι νέοι ευρωπαϊκοί πόροι, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, που εξασφαλίζει η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών Ταμείων (το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων).

Η χρηματοδότηση αφορά την επόμενη επταετία (2026-2032) και ο σχεδιασμός για τα νέα Ταμεία και τις δράσεις που εντάσσονται σε αυτά εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν αφορούν μεταξύ άλλων 1,5 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και πρωτοβουλίες (όπως π.χ. για τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών).

Η αναλυτική παρουσίαση έγινε σε συνέντευξη Τύπου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

«Παρουσιάζουμε ένα νέο πακέτο που ισοδυναμεί με μισό ΕΣΠΑ ή μισό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα υλοποιηθεί έως το 2032. Είναι ένα χρηματοδοτικό πακέτο που δεν εστιάζει μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην καθημερινότητα, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών, την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, την προσαρμογή της ακτοπλοΐας στα νέα δεδομένα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Πιο φθηνή ενέργεια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως στόχος του υπουργείου είναι πιο καθαρή, πιο φθηνή, προσιτή ενέργεια σε όλους, χωρίς να μένει κανείς πίσω, ενώ έκανε λόγο για κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με έμφαση στις περιφερειακές ανισότητες και την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Οπως εξήγγειλε: Δημιουργείται ένα μητρώο ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, ώστε να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η ενεργειακή ένδεια. Μεταρρυθμίζεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ώστε η βοήθεια να φτάνει στον πολίτη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Γίνονται επενδύσεις στις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων. Επίσης, είπε, «στηρίζουμε τις ΑΠΕ και την αποθήκευση στα νησιά, ώστε να ρίξουμε το κόστος του ρεύματος και να θωρακίσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων αυτών».

Οι νέες φοιτητικές εστίες

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στάθηκε ιδιαίτερα στην ανακαίνιση και τη δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών, ενώ επεσήμανε πως «για πρώτη φορά σχεδιάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ασφαλούς μεταφοράς περίπου 10.000 μαθητών ειδικής αγωγής με ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία».

Στη συνέχεια, ο υπουργός  Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε μεταξύ άλλων «πως σε συνεργασία με τα επιμελητήρια θα συμβάλουμε με συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση στις δράσεις των μικρών επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση, μέσα από την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους και του εξοπλισμού τους».

Στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους νέους και στα άτομα με αναπηρία στάθηκε – ιδιαίτερα – η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου. «Ενεργοποιούμε ανενεργά ακίνητα και επεκτείνουμε την επιδότηση ενοικίου σε εργαζομένους, όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς κ.ά., που υπηρετούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πράσινα ακτοπλοϊκά πλοία

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως με 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού προχωράμε στη ναυπήγηση νέων πράσινων ακτοπλοϊκών πλοίων και ηλεκτρικών ferry boots, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων πλοίων, όλων των τύπων, που επρόκειτο να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε: «Με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο ολοκληρώνουμε την πλήρη ανανέωση του στόλου λεωφορείων με ηλεκτρικά οχήματα, την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε μετρό σε όλες τις γραμμές της Αθήνας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των ΑΜΕΑ. Προχωράμε επίσης στην ανακαίνιση 38 σιδηροδρομικών σταθμών στο βασικό δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ώστε να αποκτήσει ο σιδηρόδρομος υποδομές αντάξιες του ρόλου του».