
Tο αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διευρεύνηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ κατατέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (16/7). Το κείμενο κατατέθηκε με 60 υπογραφές – δηλαδή το μίνιμουμ των υπογραφών που απαιτεί η διαδικασία.
Σε συνέχεια και των δύο αιτημάτων της αντιπολίτευσης (από ΠΑΣΟΚ και από ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά) για σύσταση Προανακριτικής με κατηγορητήρια σε βάρος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, διαμορφώνεται ένα κρίσιμο 15νθημερο εξελίξεων.
Κι αυτό γιατί μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες – ψηφοφορίες για τα αιτήματα της κάθε πλευράς.
Με την πρόταση ζητείται, όπως έχει προαναγγελθεί, η διερεύνηση όσων έχουν γίνει από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι και σήμερα.
Σημειωτέον, για την υπερψήφιση μιας Εξεταστικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων αρκεί να μην είναι κάτω από 120 βουλευτές – ενώ για την Προανακριτική απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία επι του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την γαλάζια πρόταση.
Οι εργασίες της Εξεταστικής, από τη στιγμή που συσταθεί, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε το ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
Κυβερνητικές πηγές στέκονται στην ανάγκη για διερεύνηση σε 7 σημεία της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα απαιτείται, όπως λένε από την κυβέρνηση, να ερευνηθούν τα εξής:
-Πρώτον, να αποσαφηνισθεί το εύρος των παθογενειών στη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
-Δεύτερον, να εξετασθεί γιατί επελέγη και παρέμεινε σε ισχύ επί σημαντικό χρονικό διάστημα η λεγόμενη «τεχνική λύση» για τον καθορισμό των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους σε συνδυασμό και με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
-Τρίτον, να διερευνηθεί πώς αξιοποιούνται τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το δασολόγιο και το κτηματολόγιο στο ελεγκτικό έργο.
-Τέταρτον, να εξετασθούν τα πεπραγμένα των εκάστοτε διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και πολιτικών ηγεσιών του αρμόδιου Υπουργείου για την αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών, τη λειτουργία αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου και τη διαβίβαση υποθέσεων απάτης στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
-Πέμπτον, να ελεγχθεί ποιοι ζήτησαν και έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους, πόσοι τέτοιοι έλεγχοι έγιναν και ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους και η διάρκειά τους, όπως επίσης ποιο ήταν το σύστημα επιλογής ελέγχων και αν εφαρμοζόταν με συνέπεια.
-Έκτον, να εξετασθεί η σχέση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΤεχνικΙΚΟ Σύμβουλο και οι αιτίες της σχέσης αυτής, οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν για να μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αυτάρκεια καθώς και η τυχόν ύπαρξη οικονομικών ή άλλων συμφερόντων που διεκδικούν συμμετοχή στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και ασκούν διαχρονικά αθέμιτη επιρροή σε αυτή.
-Έβδομον, να διερευνηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Για τα πρόστιμα των 2,7 δισ. που έχουν επιβληθεί από το 1996 στην πρόταση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «από το ύψος και τη συχνότητα της επιβολής κυρώσεων με διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, καθίσταται σαφές ότι απαιτείται μια ενδελεχής έρευνα για την ανάδειξη των συστημικών και διαρθρωτικών αστοχιών γύρω από τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν στο μέλλον».
Η ΝΔ επισημαίνει ότι η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές. Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες. Συνολικά ελέγχονται πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα, και σε πολλές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν διώξεις ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο ακροατήριο.
Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων».