ΟΠΕΚΕΠΕ: Προετοιμασίες για τη διπλή μετωπική στη Βουλή

Ενα διήμερο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης προμηνύεται στη Βουλή κατά τις συζητήσεις επί της κυβερνητικής πρότασης περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις «διαχρονικές ευθύνες από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα», αλλά και των προτάσεων της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία και ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Το καυτό 48ωρο θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη 29 Ιουλίου, με τη συζήτηση επί της «γαλάζιας» πρότασης, ενώ την επομένη, Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθούν οι δυο προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία διερευνά πολιτικές ευθύνες, προβλέπεται φανερή ψηφοφορία και η απόφαση για τη συγκρότησή της λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120. Στην περίπτωση της Προανακριτικής, από την άλλη, πραγματοποιείται μυστική ψηφοφορία για το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά και για την παραπομπή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Θα στηθούν, δηλαδή, στην αίθουσα της Ολομέλειας δυο κάλπες, για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική, είναι δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα καλέσει την αντιπολίτευση να τη στηρίξει, ενώ η αντιπολίτευση, με τη σειρά της, θα καταγγείλει συγκάλυψη διά της διάχυσης ευθυνών. Ενδεικτική της γραμμής που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη (ΕΡΤ), ότι «η εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος να φωτιστούν πάρα πολλά σημεία» για όλους τους εμπλεκομένους, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «προβάλλει κατηγορητήρια βασισμένα σε δικές της προηγούμενες αποφάσεις».

Η δεύτερη ψηφοφορία, ωστόσο, αυτή για την επιτροπή διερεύνησης ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών της ΝΔ, συγκεντρώνει και το ισχυρότερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς το κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης είναι αρκετά μπερδεμένο. Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι μεταφέρουν τον θυμό των ψηφοφόρων της περιφέρειας για το σκάνδαλο, θεωρώντας ότι η γραμμή περί διαχρονικότητας της κακοδιαχείρισης δεν είναι επαρκής και δεν τιμά την παράταξη. Επιπλέον, οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά τους υπουργούς. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, να υπάρξουν βουλευτές που θα ψηφίσουν διαφορετικά σε κάθε κάλπη, μιας και ο Μάκης Βορίδης φαίνεται να απολαμβάνει ισχυρότερη στήριξη και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κυβέρνησης, μιας και θεωρούν πως τα στοιχεία που παραθέτονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν συνιστούν ισχυρές ενδείξεις ποινικής εμπλοκής του, σε αντίθεση με αυτά που αφορούν την περίοδο υπουργίας Αυγενάκη. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το Μαξίμου επιθυμεί εικόνα ισχυρού μπλοκ, χωρίς διαρροές και παρατράγουδα.

Εξετάζουν την αποχώρηση της ΝΔ

Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί σήμα αποχώρησης ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ από την Ολομέλεια πριν από την ψηφοφορία για την παραπομπή των υπουργών. Μια κίνηση που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς η πλειοψηφία είχε αποχωρήσει ξανά μόνο πριν από την ψηφοφορία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αναμένεται να παραστεί καν στη συζήτηση και σκοπεύει, κατά πληροφορίες, να την παρακολουθήσει από το γραφείο του στο Μαξίμου.

Για σκληρό ροκ ετοιμάζονται, πάντως, και στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιλέγει υψηλούς τόνους. Αναμένεται να καταγγείλει την πολιτική στάση ξεπλύματος των ευθυνών των υπουργών της ΝΔ, της παραπληροφόρησης των πολιτών για τα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία και τη μεθόδευση που θα οδηγήσει σε παραγραφή των φερόμενων ποινικών ευθυνών. Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόταση περί εξεταστικής, ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα την ψηφίσει, εφόσον η ΝΔ στηρίξει, αντιστοίχως, την πρόταση παραπομπής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.