Ο Γαλανόπουλος και η πολυκοσμία!

Ο Κώστας Γαλανόπουλος είναι πλέον πολύ πιθανό να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Ένα παιδί που αποτελεί γέννημα θρέμμα του συλλόγου και έχει ζήσει με την ομάδα της καρδιάς του σχεδόν όλη την αναγέννηση της ομάδας από τις «στάχτες» της. Ο ίδιος βεβαίως στάθηκε άτυχος καθώς οι τραυματισμοί του του έκοψαν τη φόρα, αλλά όπως τουλάχιστον δήλωσε σε μία πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε νιώθει πλέον απόλυτα υγιής και πανέτοιμος.

Δεν είναι κρυφό πως ο Γαλανόπουλος έφυγε λόγω της κακής σχέσης που προέκυψε με τον Ματίας Αλμέιδα. Εγώ δε θα πω ποιος έφταιγε, διότι ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του οπτική και τα… δίκια του. Όμως από ένα σημείο και μετά, η συνύπαρξή τους ήταν πρακτικά αδύνατη. Ο Γαλανόπουλος αποφάσισε να αποχωρήσει για να πάει κάπου όπου θα βρει χρόνο συμμετοχής και ο Μανόλο Χιμένεθ του έδωσε τη… σανίδα σωτηρίας που έψαχνε στον ΑΠΟΕΛ.

Στην Κύπρο πρόλαβε και έκανε 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, δύο στο Κύπελλο και δύο ακόμα στο Conference League. Έπαιξε συνολικά 1.359’, όταν τη σεζόν 2023- 2024 αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΑΕΚ σε 19 ματς για μόλις 612’ και τη σεζόν του νταμπλ (2022-2023) σε 17 αγώνες για μόλις 544’.

Ο Γαλανόπουλος ποτέ δεν έκρυψε ότι θα ήθελε να μείνει για μια ζωή στην ΑΕΚ. Προσωπικά θεωρώ ότι ο τρόπος και ο χρόνος που μίλησε για τον Αλμέιδα ήταν unfair. Προσέξτε, ο τρόπος, όχι όσα είπε. Θα μπορούσε να μιλήσει πιο ευγενικά, αλλά αντιλαμβάνομαι πως όταν υπάρχει πίκρα για κάτι, ίσως να μην μπορείς να συγκρατήσεις τα συναισθήματά σου.

Όπως και να έχει, αν τελικά επιστρέψει ο Γαλανόπουλος στην ΑΕΚ, θα της δώσει τη δυνατότητα να δηλώσει ως γηγενή έναν παίκτη με εμπειρία και προσωπικότητα στην ευρωπαϊκή της λίστα και να μην έχει για αρχή τουλάχιστον τέσσερα κενά σε αυτή, αλλά τρία. Το ζητούμενο ωστόσο είναι αν θα καταφέρει να πείσει τον Μάρκο Νίκολιτς πως αξίζει περισσότερες ευκαιρίες από όσες έπαιρνε από τον Ματίας Αλμέιδα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Γαλανόπουλος θα μπει ξανά με ντισαβαντάζ στο ρόστερ της ΑΕΚ. Όχι τόσο μεγάλο όπως το καλοκαίρι του 2022 όταν προερχόταν από τον τραυματισμό, αλλά έχοντας χάσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και με πάρα πολλούς παίκτες μπροστά του.

Αν βάλεις κάτω όλα τα δεδομένα, ο Γαλανόπουλος στο 4-4-2 με ρόμβο μπορεί να παίξει δύσκολα στη θέση του αμυντικού χαφ και πιο εύκολα σε αυτές των δύο εσωτερικών χαφ. Αν ο Νίκολιτς επιλέξει να παίξει 4-4-2 ή 4-2-3-1, θα πρέπει να διεκδικήσει μία θέση στα χαφ έχοντας μπροστά τους πάρα, μα πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ΑΕΚ ψάχνει έναν παίκτη για το «6» που θα έχει το ρόλο του deep lying playmaker. Έναν παίκτη που θα παίρνει την πρώτη πάσα από τα στόπερ και θα επιδιώκει να διαβάζει το παιχνίδι, να δίνει ρυθμό και να «χτίζει» κάθε επίθεση της ΑΕΚ. Αν λοιπόν βάλουμε στην εξίσωση πως υπάρχει ένας που έρχεται, υπάρχουν και άλλοι δύο που ήδη υπάρχουν για το «6» και αναφερόμαστε στον Γιόνσον και στον Σιμάνσκι.

Από εκεί και πέρα στον άξονα έχουν διαμορφωθεί πλέον διαφορετικά δεδομένα. Για παράδειγμα υπάρχουν ο Πινέδα και ο Λιούμπισιτς που στο δικό μου μυαλό φαντάζουν ως οι πρώτες επιλογές. Ως εναλλακτικές, τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν οι Περέιρα και Μάνταλος. Ο πρώτος δεν έχει χάσει ούτε προπόνηση και ξεκίνησε βασικός και στα δύο φιλικά και ο δεύτερος έχει πάρει και το περιβραχιόνιο ξανά.

Από εκεί και πέρα επανέρχεται ο Γκατσίνοβιτς, για τον οποίο όλοι ελπίζουμε ότι δε θα ξαναδούμε ως αριστερό μπακ και φυσικά και ο Καλοσκάμης, ο οποίος τραυματίστηκε μεν αλλά σε ένα διάστημα 2-3 μηνών θα είναι και πάλι στη διάθεση του Μάρκο Νίκολιτς. Στην «εξίσωση» του… ρόμβου στη μεσαία γραμμή ο Σέρβος χρησιμοποίησε και τον Φερνάντες, αλλά μάλλον αυτή η έμπνευση δεν προχωράει.

Δεν θα μπορούσα να ξέρω ποιος τελικά θα μείνει και ποιος θα φύγει. Αυτό που βγαίνει από το ρεπορτάζ είναι ότι αν έρθει πρόταση για τον Σιμάνσκι ικανοποιητική η ΑΕΚ θα τον δώσει. Το ίδιο ισχύει και για τον Πινέδα, ενώ για τον Περέιρα το θέμα δεν είναι τόσο να έρθει πρόταση στην ΑΕΚ αλλά να βρεθεί ομάδα που να καλύψει το συμβόλαιό του.