Ο Ερντογάν περιμένει τα F-35 και καθησυχάζει την Αθήνα

Βέβαιος για τα F-35 και σχετικά καθησυχαστικός προς την Αθήνα εμφανίστηκε ο Ερντογάν, που συνεχίζει να πλασάρει εαυτόν ως τον σταθεροποιητικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής, εν μέσω έντασης και γεωπολιτικών διεργασιών. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον συνόδευαν σε πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, ο τούρκος πρόεδρος είπε ευθέως ότι συζήτησε το ζήτημα της προμήθειας των μαχητικών F-35 με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει «πιστός» σε όσα συμφώνησαν. «Πιστεύω ότι η σταδιακή παράδοση των F-35 στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του», δήλωσε συγκεκριμένα. Εκπέμποντας την ίδια αισιοδοξία που ακούσαμε πρόσφατα και από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Τόμας Μπάρακ, που είχε πει πως η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα προμήθειας του αμερικανικού μαχητικού μπορεί να προχωρήσει αρκετά σύντομα. «Εμείς θέλουμε τα F-35 πρωτίστως για τη δική μας ασφάλεια», υποστήριξε, τονίζοντας ότι «το ζήτημα των F-35 δεν είναι για εμάς απλώς ζήτημα στρατιωτικής τεχνολογίας, αλλά και ισχυρής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, όπως το ΝΑΤΟ». Στο μεταξύ όμως, πρόσθεσε, το μπλόκο της Τουρκίας από το πρόγραμμα της έδωσε το έναυσμα «να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

«Ατοπη» ανησυχία

Το ζήτημα αυτό απασχολεί, προφανώς, τα ελληνικά επιτελεία και την εξέλιξη της ισορροπίας των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Γι’ αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε με ιδιαίτερα καθησυχαστικό ύφος προς την Αθήνα, απευθυνόμενος όμως καταφανώς και στους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν κατά νου το casus belli και δεσμεύονται να μη χρησιμοποιηθούν δικά τους αμυντικά συστήματα εναντίον της Ελλάδας. Ο τούρκος πρόεδρος απάντησε, ειδικότερα, πως «η ανησυχία της Ελλάδας για τα βήματα που έχουμε κάνει στον τομέα της άμυνας είναι άτοπη και δίχως νόημα», ισχυριζόμενος πως «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα που δεν απειλεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά της και δεν της επιδεικνύει εχθρική στάση». Η διατύπωση αυτή είναι, όπως καταλαβαίνετε, αρκετά διπλωματική. Και ανοιχτή σε ερμηνείες.

Αγιορείτικος μποναμάς

Σαν τον μάγο με τα δώρα προσγειώθηκε (με ελικόπτερο) στις Καρυές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του, Παρασκευή και Σάββατο, στο Αγιον Ορος, συνοδευόμενος από τον γιο του, Κωνσταντίνο, και τον Νίκο Παπαθανάση που είχε στο τσεπάκι του έναν μποναμά 100 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη των ιερών μονών. Διότι ο Πρωθυπουργός δεν πήγε απλώς για να προσκυνήσει, αλλά και για να ανακοινώσει επιτόπου, στον Αθω, το κυβερνητικό «ξεκλείδωμα» προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τη συντήρηση μονών και κειμηλίων, την ανάταξη σεισμόπληκτων κτιρίων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και έργα διευκόλυνσης των επισκεπτών.

Συγκίνηση με προϊστορία

Στις πιο προσωπικές λεπτομέρειες της επίσκεψης, ο Μητσοτάκης κι ο γιος του τα ξημερώματα του Σαββάτου παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου, αμέσως μετά, οι μοναχοί τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη και του Παύλου Μπακογιάννη. Η σχέση της οικογένειας με τη μονή έχει προϊστορία και οι γονείς του Πρωθυπουργού τιμώνται ως ευεργέτες της, για τη βοήθεια που πρόσφερε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο μοναστήρι μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1990. Αυτό εξηγεί, ίσως, και την εμφανή συγκίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη θεία λειτουργία όταν απήγγειλε το Σύμβολο της Πίστεως και είπε την προσευχή. Στον πατέρα του αναφέρθηκε και ο γέροντας Εφραίμ, κατά τη συνάντησή τους στη Μονή Βατοπεδίου, λέγοντας ότι «πάντοτε στη Θεία Λειτουργία μνημονεύω τον αείμνηστο πατέρα σας, ο οποίος μας συμπαραστάθηκε».

Υπόμνημα στέλνει και ο Καραμανλής

Γραπτό υπόμνημα αναμένεται να καταθέσει σήμερα η πλευρά του Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στη Βουλή, με αντικείμενο την «παροχή εξηγήσεων» από τον πρώην υπουργό Μεταφορών. Ο οποίος, όπως καταλάβατε, θα ακολουθήσει την οδό που… χάραξε ο Χρήστος Τριαντόπουλος και δεν θα προσέλθει στη συνεδρίαση, προκειμένου να περάσει από «ανάκριση» των μελών της Επιτροπής, αλλά θα τοποθετηθεί εγγράφως. Με διαβεβαιώνουν ότι θα ζητήσει και αυτός η υπόθεσή του να παραπεμφθεί άμεσα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Στον «φυσικό δικαστή», κατά την ορολογία που προτιμά η κυβερνητική πλειοψηφία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και αυτή η Προανακριτική θα τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες, σε μια – δυο συνεδριάσεις ακόμη το πολύ. Και με πολλές διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, φυσικά.