
Ο καύσωνας ανεβάζει επικίνδυνα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φέρνοντας στα όριά τους τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής στη χώρα. Σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου, η κατανάλωση ρεύματος σκαρφαλώνει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, προκαλώντας ανησυχία για την επάρκεια του συστήματος.
Παράλληλα, η θερμική πίεση δοκιμάζει και τις αντοχές των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας (day-ahead market) του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 140,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πρόκειται για αύξηση 26% μέσα σε ένα 24ωρο σε σχέση με την Τρίτη 22 Ιουλίου.
Οι βραδινές ώρες, μάλιστα, θυμίζουν εποχές ενεργειακής κρίσης: στις 21.00 η τιμή χτυπά «κόκκινο», αγγίζοντας τα 327,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ανησυχητική είναι και η εικόνα σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη και το τεχνικό φαινόμενο της «νησίδας» να κάνει ξανά την εμφάνισή του. Οι χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εμφανίζουν αποσύνδεση από τα δίκτυα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών και του συστήματος.
Η αύξηση στις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας η χονδρεμπορική τιμή σε σχέση με την περασμένη Κυριακή 20 Ιουλίου (79,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) αυξήθηκε σχεδόν κατά 77%. Η ανοδική τροχιά οφείλεται στην έκρηξη της κατανάλωσης αλλά και στη μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα για την ηλεκτροπαραγωγή.
Το ακριβό ορυκτό καύσιμο που χρησιμοποιείται από τις μονάδες συμμετέχει με 41,83% σήμερα 23 Ιουλίου, οι ΑΠΕ, λόγω της άπνοιας και της μη λειτουργίας των αιολικών, συμμετέχουν με 32,06%, ενώ οι εισαγωγές κατέχουν το 11,84% κ.ο.κ.
Ο καύσωνας και οι συνθήκες αυξημένης ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια φέρνει πάλι στο προσκήνιο το τεχνικό φαινόμενο της «νησίδας» στα ηλεκτρικά δίκτυα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας
Οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας χτυπάνε μάλιστα τις βραδινές ώρες επίπεδα παρόμοια με εκείνα της ενεργειακής κρίσης: Στις 21.00 η τιμή εξακοντίζεται στα 327,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και η χαμηλότερη τιμή στην αγορά εντός της ημέρας σκαρφαλώνει στα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν ακριβώς την ίδια τιμή στα χρηματιστήρια ενέργειας στα 140,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στην Κροατία η τιμή είναι στα 142,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Ουγγαρία στα 129,12 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
Το φαινόμενο της «νησίδας» στα δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης και της Ελλάδας
Ο καύσωνας και οι συνθήκες αυξημένης ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια φέρνει πάλι στο προσκήνιο το τεχνικό φαινόμενο της «νησίδας» στα ηλεκτρικά δίκτυα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας.
Το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής ουσιαστικά απομονώνεται από το ενοποιημένο δίκτυο της υπόλοιπης Ευρώπης.
Για την ακρίβεια οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στις χώρες από την Ουγγαρία μέχρι τη Μεσόγειο είναι ασυνήθιστα υψηλότερες σε σχέση με εκείνες από την Αυστρία μέχρι τη κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Ουσιαστικά, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη τα δίκτυα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος από εκείνα των υπόλοιπων αγορών
Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν ακριβώς την ίδια τιμή στα χρηματιστήρια ενέργεια στα 140,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στην Κροατία η τιμή είναι στα 142,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Ουγγαρία στα 129,12 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σε αντίθεση με την Αυστρία όπου η τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας είναι στα 90,12 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 78,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για το Βέλγιο η χονδρεμπορική τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στα 83,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ουσιαστικά, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη τα δίκτυα των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος από εκείνα των υπόλοιπων αγορών.
Η αιχμή των φορτίων κατανάλωσης για σήμερα 23 Ιουλίου τις μεσημβρινές ώρες θα χτυπήσει τα 10.434 MW, ενώ χθες 22 Ιουλίου ήταν στα 10.237 MW
Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές των δικτύων
Ο καύσωνας, δοκιμάζει για μία ακόμη μέρα το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής.
ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κατανομή της ζήτησης αλλά και για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών βλαβών στις γραμμές υπερυψηλής και υψηλής τάσης καθώς και στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αιχμή των φορτίων κατανάλωσης για σήμερα 23 Ιουλίου τις μεσημβρινές ώρες θα χτυπήσει τα 10.434 MW, ενώ χθες 22 Ιουλίου ήταν στα 10.237 MW.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει διαθέσιμες σχεδόν όλες τις θερμικές αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες ώστε να καλύψει την επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.