
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
Η επιμονή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη, σε σκληρές εκφράσεις περί «εγκληματικής οργάνωσης του χειρίστου είδους», για «ξεφτίλα, παρακμή και εκπόρνευση», αλλά και για την περιγραφή ενός «νονού που τα ανέχεται, μεσοτοιχία στο Μαξίμου» έφερε ένα μπρα ντε φερ περί τοξικότητας μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου – με τους μεν να κάνουν λόγο για «χρυσαυγίτικης λογικής παραλήρημα» και τους δε να προτρέπουν τη ΝΔ να διαβάσει καλά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το χαρτί της τοξικότητας η ΝΔ το παίζει και με το ΠΑΣΟΚ για τα περί «χούντας», με τη Χαριλάου Τρικούπη να σχολιάζει πως πρόκειται για «γαλάζιο θράσος» από όσους επιχαίρουν για την κοινοβουλευτική στήριξη από τα απομεινάρια των «Σπαρτιατών».
ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ
Ποιον βολεύει το «σκληρό ροκ» σε αυτό το ύφος; Η τελευταία δημοσκόπηση που βγήκε το φως της δημοσιότητας (ProRata) δείχνειστην πρόθεση ψήφου τη ΝΔ να προηγείται με 23%, το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%, την Πλεύση Ελευθερίας στο 10% και την Ελληνική Λύση στο 9% – τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, επομένως, έχουν μεταξύ τους απόσταση το πολύ 2,5 μονάδες. Μέσα στον καύσωνα του Ιουλίου, πάντως, κανείς δεν ακούει αυτή τη συζήτηση – πράγμα που σημαίνει ότι τα πραγματικά αποτελέσματα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διαχείρισή του από όλους θα τα δούμε τον Σεπτέμβριο, όχι τώρα. Και η επανάπαυση, επομένως, παγίδα είναι.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Αν θέλουμε πάντως να είμαστε ακριβείς: η φράση «εγκληματική οργάνωση» όντως περιέχεται στο διαβιβαστικό των ευρωεισαγγελέων. Δεν περιγράφει την κυβέρνηση, αλλά τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα ρουσφετιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στα αδικήματα προς διερεύνηση που αφορούν τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρεται μόνο σε συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, λόγω υπεξαίρεσης κονδυλίων, όχι σε αδίκημα σύστασης ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Αυτά τα αδικήματα είναι διαρκή, δεν παραγράφονται και δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα των υπουργών – άρα δεν υπάγονται στους περιορισμούς που προκύπτουν από το άρθρο 86 περί ευθύνης.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Τα επίσημα καταγεγραμμένα πρακτικά της 6ης Ιουλίου του 2015 είναι πια προσβάσιμα. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε όλα όσα όντως ειπώθηκαν από τους αρχηγούς, φαίνεται πως την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την έκανε η Φώφη Γεννηματά. Ξεκαθάρισε πως η συνεννόηση προϋποθέτει παραμονή στην ευρωζώνη («για να υπάρχει διάλογος, πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια»), θύμισε ότι δεν ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα αυτή που έθεσε πρώτη θέμα χρέους, αναρωτήθηκε (εύλογα) αν «είμαστε στο «παρά πέντε» να υπάρξει συμφωνία» ή αν «ξεκινάει
η συζήτηση από μηδενική βάση τώρα» και περιέγραψε σε ζωντανό χρόνο τα όσα συνέβαιναν –πως εκείνοι που έθεσαν το «αρχικό διχαστικό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο»» ζητούσαν, ως κυβέρνηση, «την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου». Ακριβώς την «κωλοτούμπα» δηλαδή.
ΑΠΟΡΙΑ
Σε ποιο νησί βρέθηκε το μισό ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο;