
Εντονες ανησυχίες προκαλεί στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα μια σειρά ανεξήγητων εκρήξεων που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο σε δεξαμενόπλοια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η έκρηξη την περασμένη εβδομάδα στο «Vilamoura», ένα δεξαμενόπλοιο suezmax με σημαία των Νήσων Μάρσαλ που ανήκει στην TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, είναι το πέμπτο παρόμοιο περιστατικό μόνο για το 2025. Η έκρηξη συνέβη περίπου 90 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης, λίγο μετά τη φόρτωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό Zueitina της Λιβύης. Ενώ το πλήρωμα δεν υπέστη τραυματισμούς και δεν αναφέρθηκε ρύπανση, το πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί στην Ελλάδα. «Οι προκαταρκτικές έρευνες με βάση τις ζημιές που υπέστη το κύτος φαίνεται να έχουν διαπιστώσει ότι το μέταλλο παραμορφώθηκε προς τα μέσα, γεγονός που υποδηλώνει ότι συνέβη εξωτερική έκρηξη και ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο κύτος του πλοίου όταν αυτό βρισκόταν σε κατάσταση έρματος», ανέφερε σε ενημέρωση η Vanguard, μια εταιρεία ειδικευμένη στη θαλάσσια ασφάλεια.
«Τα συγκεκριμένα περιστατικά – που χαρακτηρίζονται από μυστικότητα, ασάφεια και γεωπολιτικές προεκτάσεις – σηματοδοτούν μια αλλαγή στο τοπίο των ναυτιλιακών κινδύνων, η οποία απαιτεί αναπροσαρμογή τόσο στην επιχειρησιακή επαγρύπνηση όσο και στη στρατηγική διορατικότητα», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ο νορβηγικός ασφαλιστικός όμιλος P&I Skuld. Αν και παραμένει ανεπιβεβαίωτο, μια τέτοια έκρηξη είναι χαρακτηριστική των μαγνητικών ναρκών οι οποίες φαίνεται να συνδέονται και με προηγούμενες περιπτώσεις. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα παρόμοιο «μοτίβο» που αφορά και άλλα περιστατικά όπως οι εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια «Seajewel», «Seacharm» και «Grace Ferrum» νωρίτερα φέτος.
Να χαρακτηριστούν περιοχές
πολεμικών επιχειρήσεων
Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα την ανησυχία της στην Κοινή Διαπραγματευτική Ομάδα (JNG), η οποία εκπροσωπεί τους εργοδότες του ναυτιλιακού τομέα, σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τα ισραηλινά λιμάνια και ζήτησε να χαρακτηριστούν αυτές οι περιοχές, Περιοχές Πολεμικών Επιχειρήσεων (WOA). Η κίνηση αυτή θα έδινε στους ναυτικούς το δικαίωμα να αρνηθούν να εισέλθουν σε αυτές τις ζώνες και να επαναπατριστούν με ασφάλεια και χωρίς κυρώσεις. «Ζητείται από τους ναυτικούς να εργάζονται σε μία από τις πιο ασταθείς και στρατιωτικοποιημένες περιοχές», δήλωσε ο David Heindel, πρόεδρος του τμήματος ναυτικών της ITF. «Ο στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι απλός: να διασφαλίσουμε ότι ενημερώνονται για τους κινδύνους, υποστηρίζονται με τις κατάλληλες προστασίες και έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τον εαυτό τους». «Υπάρχει αναμφισβήτητη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε ο Heindel.