
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου για τη σύσφιξη των σχέσεων με την Εκκλησία θα ανηφορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο, Παρασκευή, στο Αγιον Ορος. Μια επίσκεψη που σχεδιάζεται καιρό, ως γνωστόν, παρά τις αντιδράσεις λίγων μονών που τηρούν σκληρά συντηρητική γραμμή και αρνούνται να κηρύξουν εκεχειρία με την κυβέρνηση που έφερε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (οι ίδιες, θυμίζω, είχαν ξεσηκωθεί κι είχαν κρεμάσει μαύρα πανό όταν είχε επισκεφθεί τον Αθω ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης). Σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα του Πρωθυπουργού «κλείδωσε» πριν από μερικές ημέρες, κατά τη συνάντησή του στο Μαξίμου με την τριμελή Ιεροκοινοτική Επιτροπή του Αγίου Ορους, που μετέφερε τα αιτήματα που απασχολούν την ιερή κοινότητα. Ως προς το πρόγραμμά του, ο Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Καρυές και θα πραγματοποιήσει προσκυνήματα στις Μονές Βατοπεδίου και Ιβήρων. Την Παρασκευή το βράδυ θα διανυκτερεύσει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας και το πρωί του Σαββάτου θα περάσει από τη Μονή Ξενοφώντος πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.
Θόλος εντός… μηνών
Μεγάλο ενδιαφέρον βρήκα στη συζήτηση που είχε ο Νίκος Δένδιας στο συνέδριο του «Economist» με τον διπλωματικό συντάκτη του περιοδικού Ντάνιελ Φράνκλιν. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι που αφορά την αντιπυραυλική άμυνα. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα έχει «κάτι ισοδύναμο του συστήματος προστασίας αντιβαλλιστικής άμυνας που έχει το Ισραήλ», ο Δένδιας έδωσε χρονοδιάγραμμα λίγων μηνών για τις συμβάσεις που έχουν ήδη ανατεθεί. «Σε λίγους μήνες θα έλεγα, όχι δεκαετίες», είπε, συγκεκριμένα, χαμογελαστός, έχοντας χαρακτηρίσει «σχολείο» τις γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη Μέση Ανατολή. «Θα ακουστεί λίγο αλαζονικό, αλλά προβλέψαμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολεμική σύρραξη», είπε ο Δένδιας, «έχουμε λοιπόν μια ολιστική προσέγγιση, εμείς το λέμε “Ασπίδα του Αχιλλέα”, καθώς είναι πολυεπίπεδη, η οποία προστατεύει τη χώρα ολιστικά από πυραύλους, από αεροσκάφη και από drones». Το πλήρες έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί, λέει, εντός των επόμενων ετών.
Ο «νάρκισσος»
Σάντσεθ
Από την άλλη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συζήτηση που είχε με την πρώην γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, σχολίασε την πρόσφατη αποχή της Ισπανίας από την απόφαση αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. «Αυτό είναι και το πρόβλημα με τις δημοκρατίες, πρέπει να αξιολογήσουμε τις ανάγκες μας», προσθέτοντας αιχμηρά ότι «πιστεύω ότι μερικές φορές είμαστε πολύ νάρκισσοι. Νιώθουμε πως έχουμε απεριόριστους πόρους για να τα κάνουμε όλα».
Ο Νταβούτογλου
για το casus belli
Για τους ρέκτες των γεωπολιτικών, και δη των ελληνοτουρκικών, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (και συγγραφέα του ιστορικού πονήματος για το «στρατηγικό βάθος») και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει την ίδια περίοδο στα υπουργεία Εξωτερικών και είχαν, όπως τόνισαν αμφότεροι, εξαιρετική συνεργασία, η οποία είχε σταματήσει «κρίσεις που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν». Κατά τα λοιπά, κατέγραψα την άποψη του Νταβούτογλου για το casus belli: «Το 1995, η ελληνική πλευρά μονομερώς ανακήρυξε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, προκαλώντας μια αντίδραση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να δηλώσει ότι δεν διεκδικεί τα 12 μίλια μέχρι να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, και η Τουρκία να απαντήσει ότι δεν υπάρχει casus belli. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα θα ήταν διαχειρίσιμο».
Η διπλωματία
του Μεταναστευτικού
Κανονικά θα προχωρήσει ο Θάνος Πλεύρης τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που ακυρώνει τις προηγούμενες ρυθμίσεις της ΝΔ για την επταετία για τη νομιμοποίηση μεταναστών και καταργεί γενικώς κάθε αίτημα απόκτησης νόμιμων εγγράφων. Τι θα γίνει με τα αιτήματα των εργοδοτικών ενώσεων για νόμιμους εργάτες; Περαστικά τους. Πηγή μου από το Μετανάστευσης με παρέπεμψε στο Εξωτερικών για την αρμοδιότητα κατάρτισης διμερών συμφωνιών με χώρες προέλευσης (π.χ. Μπανγκλαντές, Αίγυπτος κ.ά.). Η πηγή μου από το Μετανάστευσης με παρέπεμψε στο Εξωτερικών και για ένα ακόμη ζήτημα: τις επιστροφές που «κολλάνε» καθώς πολλοί που έχουν λάβει εντολή απέλασης δεν γίνονται δεκτοί από τη χώρα προέλευσής τους. Το ζήτημα είναι κυρίως διπλωματικό, γι’ αυτό και ο ευρωπαίος επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ, στις χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα, το έθεσε σε αυτή τη βάση και σε επίπεδο ΕΕ.