Πλάνο δεκαημέρου πριν από τη στροφή της ΔΕΘ

Αντιμέτωπο με δύο διαφορετικές υποθέσεις – την τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – που έχουν πλήξει την κυβερνητική εικόνα, θολώνοντας το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας απώλειες στις γαλάζιες δυνάμεις και σηκώνοντας κατηγορίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης για «μεθοδεύσεις» με στόχο τη «συγκάλυψη ευθυνών», είναι το Μέγαρο Μαξίμου στο επόμενο δεκαήμερο. Υστερα από τη σημερινή, τελευταία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, συζήτηση για τα Τέμπη με την αναμενόμενη παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας διαδοχικές ψηφοφορίες στις οποίες η κυβέρνηση ξορκίζει τυχόν απρόοπτα (όπως νεοδημοκρατικές διαρροές) που θα έδιναν αιφνιδίως στην πολιτική συζήτηση (και στις εξελίξεις) άλλη τροπή: η μία ψηφοφορία θα είναι μυστική επί των αιτημάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για σύσταση Προανακριτικής με ελεγχόμενους για κακουργήματα τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη και η άλλη θα είναι ονομαστική επί της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση Εξεταστικής.

Στην κυβερνητική έδρα ελπίζουν να κλείσει ανώδυνα αυτό το δεκαήμερο – δίχως να ανάψουν για οποιονδήποτε λόγο οι εσωκομματικοί προβολείς -, αντιμετωπίζοντάς το ως «παρένθεση» παρά τις δυσκολίες τους στην πολιτική διαχείριση και ήδη επιχειρούν να στρέψουν αλλού τη δημόσια συζήτηση. Το κάνουν είτε με προβολή πεπραγμένων είτε με «κοινωνικές» παρεμβάσεις – ενδεικτικές οι ανακοινώσεις για μέτρα που αφορούν τις τραπεζικές χρεώσεις. Και με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, αντιμετωπίζουν τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου ως την κρισιμότερη στροφή της εξαετίας για την κυβέρνηση. Διότι υπό την πίεση του χρόνου πια το κυβερνών κόμμα αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καταφέρει να πατήσει το πρώτο, αναγκαίο σκαλοπάτι – την παγίωση της ΝΔ, δημοσκοπικά, στο 30% – ώστε να ελπίζει ρεαλιστικά ότι θα μπορούσε να επιστρέψει σε τροχιά διεκδίκησης της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Το πολιτικό στίγμα

Εξού και από το Μαξίμου προδιαγράφεται ότι ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει στο τέλος της εβδομάδας να δώσει το πολιτικό στίγμα της επόμενης περιόδου, χαράσσοντας για άλλη μία φορά τον εκλογικό ορίζοντα στο 2027: έμφαση στο κοινωνικό «πρόσωπο», «παραδοχές» λαθών στους πολίτες, «υλοποίηση» των δεσμεύσεων του 2023. Μόνο που μπορεί το Μαξίμου να πασχίζει να κρατά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δεύτερο πλάνο, με την αγωνία να μη χάσει τον έλεγχο της ατζέντας, όπως έγινε με τα Τέμπη προ μηνών, ωστόσο στελέχη  αναγνωρίζουν ότι τα στοιχήματα είναι μπροστά. Εκτιμούν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος θα καθοριστεί από δύο βασικές παραμέτρους:

  • Πρώτον, από το αν πειστεί η κοινή γνώμη, άρα εάν υπάρξει μετρήσιμο αποτέλεσμα άμεσα, για την πρωθυπουργική δέσμευση «θα πάρουμε πίσω τα λεφτά από τους κλέφτες».
  • Δεύτερον, από το αν στη διάρκεια της διαφαινόμενης Εξεταστικής για τις πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο κρατηθεί επί μήνες ενιαία γαλάζια γραμμή – ιδίως από τους πέντε διατελέσαντες υπουργούς της ΝΔ από το 2019.