Πριμοδότηση με €10.000 για μόνιμη εγκατάσταση στον Εβρο

Στοχευμένα στεγαστικά προγράμματα για συγκεκριμένες κοινωνικές αλλά και επαγγελματικές ομάδες, με στόχο να αναχαιτιστεί η δημογραφική… κατρακύλα αλλά και να δοθεί λύση στο ζήτημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε νησιά και ορεινές περιοχές προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,.

Στη δημογραφική… αναγέννηση του ακριτικού Εβρου στοχεύει το πρόγραμμα που θα δώσει κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να επανακατοικήσουν στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων. Το χρηματικό ποσό που θα δοθεί σε όποιον θέλει να μετεγκατασταθεί στους τρεις δήμους του Εβρου – την Ορεστιάδα, το Σουφλί και το Διδυμότειχο – θα φτάνει τις 10.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από τα στελέχη του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η πριμοδότηση δεν αφορά εποχικούς ή προσωρινά μετακινούμενους εργαζομένους, αλλά αποκλειστικά άτομα ή οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν μόνιμη μετεγκατάσταση στις παραπάνω περιοχές, χωρίς εισοδηματικά ή ηλικιακά κριτήρια.

Η επιλογή των εν λόγω περιοχών, άλλωστε, δεν ήταν τυχαία, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου η μείωση του πληθυσμού άγγιξε το 10%, (9,6%) συγκριτικά με την απογραφή του 2011.

Πρόβλημα στέγασης

Την ίδια στιγμή, λύση στο πρόβλημα στέγασης που ταλαιπωρεί εργαζομένους στον δημόσιο τομέα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές), γιατροί, στρατιωτικοί και πυροσβέστες, αρκετοί από τους οποίους δεν αποδέχονται τους διορισμούς είτε γιατί δεν υπάρχουν σπίτια να νοικιάσουν είτε γιατί το κόστος των ενοικίων είναι υπερβολικό.

Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως επιλέχθηκε η οριζόντια επιδότηση για να μπορούν οι δημόσιοι λειτουργοί να εργαστούν με αξιοπρέπεια. Το μέτρο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας, με το 2026 να είναι όπως όλα δείχνουν η χρονιά εφαρμογής του. Πρόκειται για επιδότηση ενοικίου για δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν σε περιοχές με υψηλό κόστος στέγασης – απομακρυσμένες, νησιωτικές ή ορεινές περιοχές. Το επίδομα στέγασης, λοιπόν, θα είναι έως 200 ευρώ μηνιαίως και θα κυμαίνεται ανάλογα με τη γεωγραφική κατηγορία και το κόστος ζωής της κάθε περιοχής. Στις ζώνες υψηλού κόστους – όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου ή του Ιονίου – το ποσό θα πλησιάζει το ανώτατο όριο. Για παράδειγμα, σε μία ορεινή μειονεκτική περιοχή με χαμηλό κόστος γης το επίδομα θα είναι χαμηλότερο από τα νησιά που οι τιμές των ενοικίων έχουν «ξεφύγει».

«Η αντιμετώπιση του στεγαστικού αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Με τη λειτουργία της ψηφιακής πύλης stegasi.gov.gr, κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης έχει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα στεγαστικά εργαλεία που του παρέχει η πολιτεία. Για πρώτη φορά συγκεντρώσαμε σε ένα σημείο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στήριξης για τα προγράμματα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη στήριξη της οικογένειας και του νοικοκυριού. Το “Σπίτι μου”, η κοινωνική στέγαση, η κοινωνική αντιπαροχή και 43 συνολικά μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ αποτελούν ένα μείγμα πολιτικής που απαντά στην ανάγκη των πολιτών για αξιοπρεπή και προσιτή στέγη. Με τις νέες μας παρεμβάσεις ενισχύουμε έμπρακτα τη συνοχή, την ισότητα και την αξιοπρέπεια σε κάθε γωνιά της χώρας», τονίζει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου.