
Νέα επιχείρηση εντοπισμού και περισυλλογής 67 αλλοδαπών από φορτηγό πλοίο σημαίας Λιβερίας, σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, οι αλλοδαποί μετεπεβιβάστηκαν σε πλοίο της δύναμης Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί επιτυχής επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης άλλων 48 αλλοδαπών, που επέβαιναν σε λέμβο από δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιταλίας. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων, Ηρακλείου Κρήτης, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ. Οι επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν με ασφάλεια,μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων, όπου αναμένεται να υποβληθούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης και υγειονομικού ελέγχου.
Όλο και πιέζεται το Μέγαρο Μαξίμου στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, καθώς οι εντεινόμενες ροές προς την Κρήτη δοκιμάζουν τις αντοχές του νησιού αλλά και το διαχειριστικό προφίλ της κυβέρνησης. Η ανησυχητική κατάσταση χτυπά ξανά συναγερμό στην κυβέρνηση, με την προσοχή των συναρμόδιων στελεχών στραμμένη αυτή τη φορά στο νότο.
Κι ενώ τα δεδομένα από τον Έβρο ή από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν προκαλούν έκτακτη κινητοποίηση, μόνο σε μια μέρα, την περασμένη Κυριακή, οι αφίξεις από τα παράλια της Λιβύης στην Κρήτη κόντεψαν να αγγίξουν τετραψήφιο αριθμό. Ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αφίξεις έχουν φτάσει τις 7.124, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού.
Ο συναγερμός, άρα, είναι δεδομένος και κινητοποιεί την Αθήνα σε τρία επίπεδα: στο διπλωματικό, στο επιχειρησιακό και στο ευρωπαϊκό. Τέλη Ιουνίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόταν σε «παράνομες διελεύσεις» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «κατά 93% από τη Λιβύη».