Πρόταση εξαγοράς της ΕΧΑΕ από τη Euronext

Σε πρόταση εξαγοράς της ΕΧΑΕ μέσω ανταλλαγής μετοχών προχωρά η Euronext, επιβεβαιώνοντας ότι έχει εισέλθει σε συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ελληνικής εισηγμένης, που είναι και ο διαχειριστής της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με στόχο την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών της.

Η πρόταση αποτιμά την ελληνική εταιρεία στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή με σταθερή ισοτιμία μετατροπής 21,029 κοινών μετοχών της ΕΧΑΕ για κάθε νέα μετοχή της Euronext. Με βάση την τιμή της μετοχής της Euronext στα 145,10 ευρώ στις 30 Ιουνίου 2025, η πρόταση αποτιμά την ΕΧΑΕ στα 399 εκατ. ευρώ σε πλήρως αραιωμένη βάση.

Από την πλευρά του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ ανέφερε πως χθες «έλαβε μια αυτόκλητη, μη δεσμευτική και υπό όρους πρόταση εξαγοράς με ανταλλαγή μετοχών από την Euronext. Σε συνεργασία με τους συμβούλους του, αξιολογεί την πρόταση από στρατηγική και οικονομική σκοπιά και επί του παρόντος δεν έχει προβεί σε συζητήσεις με την Euronext και θα ανταποκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Η υποβολή της προσφοράς, για την οποία φέρεται ότι ήταν ενήμεροι τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο Πρωθυπουργός, υπόκειται στην ολοκλήρωση ελέγχων δέουσας επιμέλειας (due diligence). Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, θεωρώντας πως αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Η Euronext, με δραστηριότητες σε επτά χώρες – Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία – αποτελεί σήμερα κορυφαίο πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό όμιλο. Μέσω της πιθανής ένταξης, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών.

Σύμφωνα με την Euronext, μία ενδεχόμενη συνεργασία με την ΕΧΑΕ θα συνέβαλλε στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου της για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνέργειας. Ο ενοποιημένος Ομιλος θα προωθούσε την εναρμόνιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών με τη χρήση ενιαίας τεχνολογίας για συναλλαγές και μετα-συναλλαγές και κοινό διασυνοριακό πλαίσιο εκκαθάρισης. Σήμερα, διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Αμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Οσλο και το Παρίσι. Μια ενδεχόμενη συμφωνία, όπως αναφέρεται, θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να ενταχθούν σε ένα δίκτυο άνω των 1.800 εισηγμένων εταιρειών με συνολική κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 6,3 τρισ. ευρώ, ένα ισχυρό franchise «blue-chip» και το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο για εισαγωγές χρέους και αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ το ενδιαφέρον για την ΕΧΑΕ αντικατοπτρίζει την ισχυρή εμπιστοσύνη της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προοπτική της περαιτέρω ενσωμάτωσης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πριν από λίγες ημέρες, η Bank of America εξέδωσε σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της Euronext, αυξάνοντας μάλιστα την τιμή-στόχο στα 165 ευρώ (από 150 ευρώ προηγουμένως). Σε νέα υψηλά 15ετίας, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 21 Απριλίου 2010, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών (+ 0,91%) διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 28,26% (+52,83% οι τράπεζες), με τις ελληνικές μετοχές να κερδίζουν φέτος 26 δισ. ευρώ.