Πρώτη καταδίκη για τις παράνομες επιδοτήσεις

Σαφές μήνυμα για την ποινική μεταχείριση όσων παράνομα εισέπραξαν κοινοτικές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για «βοσκοτόπια» αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης, που κατέστησε σαφές ότι όποιος πήρε ακόμα και ένα ευρώ δεν θα μείνει ατιμώρητος.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ύστερα από διεξοδική αποδεικτική διαδικασία και αφού με προσοχή άκουσε και τους 13 κατηγορούμενους – γιατρό, φαρμακοποιό, καθηγήτρια, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου κ.ά. – τους έκρινε ένοχους, κατά περίπτωση, για τις πράξεις της απάτης και της χρήσης πλαστού εγγράφου.

Η «αυλαία» της δίκης, που αφορούσε παράνομες επιδοτήσεις στην περιοχή της Φθιώτιδας, έπεσε με τις καταδίκες, ανάλογα με τις αξιόποινες πράξεις και το ποσό των επιδοτήσεων που ακόμα και με πλαστά – κατά τη Δικαιοσύνη – έγγραφα εκταμιεύτηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όλων ανεξαιρέτως των κατηγορουμένων σε ποινές φυλάκισης από 6 έως και 40 μήνες.

«Το δικαστήριο κηρύσσει ένοχους τους κατηγορούμενους και απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, κάνοντας δεκτή την ανάλογη καταδικαστική πρόταση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέως Χαρίκλειας Θάνου, που ήταν στην έδρα και είχε διενεργήσει την ποινική έρευνα για τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Εκαναν χρήση πλαστών εγγράφων

Οταν έφτασε η ώρα της τιμωρίας, το δικαστήριο στάθμισε τον αριθμό των αδικημάτων για τα οποία ο καθένας κρίθηκε ένοχος, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών κρίθηκε ότι όχι μόνο εισέπραξαν τα ποσά χωρίς να είναι δικαιούχοι, αλλά και ότι – πολλοί εξ αυτών – έκαναν χρήση πλαστών εγγράφων. Τα πραγματικά περιστατικά εξάλλου που μπήκαν στη «ζυγαριά» οδήγησαν τη δικαστική λειτουργό να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου μόνο σε τέσσερις κατηγορούμενους, απορρίπτοντας το αίτημα για όλους τους άλλους.

Οι κατηγορούμενοι άκουσαν σιωπηλοί την ετυμηγορία του δικαστηρίου και αμέσως μετά την καταδίκη τους άσκησαν έφεση αποχωρώντας ελεύθεροι από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, με την προσδοκία να κριθούν με διαφορετικό τρόπο όταν η υπόθεσή τους κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Ωστόσο, το τέλος αυτής της δίκης «γέννησε» δύο καινούργιες ομόκεντρες ποινικές έρευνες για πρόσωπα που παρήλασαν ως μάρτυρες, εγείροντας υπόνοιες για ενδεχόμενη ψευδή κατάθεση. Γεγονός που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο πέρασε από το «ραντάρ» του δικαστηρίου, που πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, υιοθετώντας ανάλογο αίτημα της εισαγγελέως της έδρας, αποφάσισε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατηγορουμένων και μαρτύρων για αδικήματα όπως της ψευδούς κατάθεσης, της ηθικής αυτουργίας στην προηγούμενη πράξη και της ψευδούς βεβαίωσης.

Αυτή δεν είναι η μόνη ποινική υπόθεση που κρίνεται μέσα στον Ιούλιο από την τακτική Δικαιοσύνη και αφορά βέβαια μόνο μη πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου αναμένεται η έκδοση μιας ακόμα απόφασης, αυτή τη φορά από το Εφετείο της Αθήνας, για επτά κατηγορούμενους για τους οποίους επίσης η εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα έχει ήδη εισηγηθεί την ενοχή τους για το αδίκημα της απάτης. Η δεύτερη αυτή υπόθεση έχει και ένα επιπλέον ενδιαφέρον καθώς το δικαστήριο με την απόφασή του θα νομολογήσει σε ό,τι αφορά τον προβαλλόμενο από τους κατηγορούμενους ισχυρισμό για εξάλειψη του αξιοποίνου λόγω της επιστροφής των χρημάτων που εισέπραξαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον οποίο η εισαγγελέας έχει ήδη ζητήσει την απόρριψή του.