Πόρισμα Takata: Τι αναφέρει για τα δυστυχήματα

Όσα αναφέρονται στο πόρισμα για Takata για τα δύο θανατηφόρα και το ένα σοβαρό δυστύχημα – «Αιτία ήταν η εκτόξευση μεταλλικών θραυσμάτων λόγω της έκρηξης του αερόσακου των oχημάτων που οδηγούσαν» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής

Ενδελεχής αναφορά στα τροχαία τα οποία είχαν ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό του 19χρονου (τότε) Α. Λούγκου και τον θανάσιμο τραυματισμό των Κ. Όξυνου και Στ. Γεωργαλλή εξαιτίας της έκρηξης των αερόσακων Takata, γίνεται στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Τι αναφέρει το πόρισμα για τα τροχαία

Οι συνθήκες, υπό τις οποίες συνέβησαν τα προαναφερθέντα τρία (3) δυστυχήματα, δεν αμφισβητούνται. Όπως δεν αμφισβητείται και το γεγονός ότι η εμπλοκή αυτή καθαυτή των τριών oχημάτων στα υπό αναφορά δυστυχήματα ήταν τέτοια που δεν δικαιολογούσε τον σοβαρό τραυματισμό του 19χρονου (τότε) Α. Λούγκου και τον θανάσιμο τραυματισμό των Κ. Όξυνου και Στ. Γεωργαλλή. Αιτία του σοβαρού τραυματισμού του Α. Λούγκου και του θανάσιμου τραυματισμού των άλλων δύο νεαρών προσώπων –ηλικίας 24 και 19 ετών αντίστοιχα– ήταν η εκτόξευση μεταλλικών θραυσμάτων λόγω της έκρηξης του αερόσακου των oχημάτων που οδηγούσαν. 

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Α. Λούγκου 

● «Εξέτασα το όχημα, το οποίο είναι κατασκευής BMW σειράς 3 (Ε46), έφερε αριθμό πλαισίου WBAAL32020AZ13649 και αριθμό εγγραφής ΗΤΜ767. Έφερε ζημιές στο μπροστινό μέρος του αμαξώματος που προκλήθηκαν από δυστύχημα. Στο χώρο επιβατών, στην αριστερή πλευρά του ταμπλό, ο αερόσακος συνοδηγού ήταν ξεδιπλωμένος, αλλά βρισκόταν στερεωμένος στη θέση του, όπως προβλέπεται. Ο αερόσακος οδηγού απουσίαζε από τη θέση του που είναι στη μέση του τιμονιού. Ο εξεταστής με ενημέρωσε ότι ο υφασμάτινος αερόσακος και κάποια άλλα εξαρτήματα που βρέθηκαν πεταγμένα εντός του οχήματος, φυλάσσονταν στο γραφείο του» και

● «Κατά τη μελέτη του θέματος στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι ο συγκεκριμένος κατασκευαστής αερόσακων (ΤΑΚΑΤΑ) έχει παραδεχτεί την ελαττωματική κατασκευή κάποιων από τους αερόσακους του. Ανά το παγκόσμιο, έχουν ανακληθεί δεκάδες εκατομμύρια οχημάτων διαφόρων κατασκευαστών, περιλαμβανομένης και της BMW, για αντικατάσταση αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ. Επικοινώνησα με τον αντιπρόσωπο της BMW στη Κύπρο, την εταιρεία Char. Pilakoutas Ltd, και ενημερώθηκα από τον Τεχνικό της Διευθυντή ότι μετά από οδηγία του κατασκευαστή, προχώρησαν σε ανάκληση πολλών οχημάτων σειράς Ε46 και αντικατέστησαν δωρεάν τους αερόσακους οδηγού. Του ζήτησα να ελέγξει εάν ο αριθμός πλαισίου του υπό εξέταση οχήματος περιλαμβανόταν στην ανάκληση και αφού έλεγξε, μου απάντησε ότι δεν περιλαμβανόταν. Μου ανέφερε ότι θα ενημερώσει το εργοστάσιο για το συμβάν».

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κ. Όξυνος

● «Εξέτασα το όχημα, το οποίο ήταν κατασκευής BMW σειράς 3 (τύπου Ε46), έφερε αριθμό πλαισίου WBAAL32030FH58583 και αριθμό εγγραφής ΗΕΗ737. Έφερε εκτεταμένες ζημιές στην αριστερή πλευρά και στο εσωτερικό του που προκλήθηκαν από σφοδρή πλευρική σύγκρουση σε δέντρο. Στο χώρο επιβατών, ήταν ξεδιπλωμένοι τέσσερις αερόσακοι, ήτοι οι δύο τύπου κουρτίνας και οι δύο στις μπροστινές πόρτες. Ο αερόσακος συνοδηγού βρισκόταν στη θέση του χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί. Το τιμόνι απουσίαζε από τη θέση του και, όπως με ενημέρωσε ο κ. Σανταφιανός, φυλασσόταν στο γραφείο του μαζί με τον αερόσακο οδηγού και κάποια άλλα εξαρτήματα που βρέθηκαν πεταγμένα εντός του οχήματος. Παρατήρησα ότι η βάση του τιμονιού ήταν σπασμένη, ενώ το ταμπλό του οχήματος είχε μετακινηθεί λόγω της σύγκρουσης. Θεωρώ ότι το ταμπλό κτύπησε πλευρικά το τιμόνι, σπάζοντας έτσι τη βάση του».

● «Κατά τη μελέτη του θέματος, διαπίστωσα ότι ο συγκεκριμένος κατασκευαστής αερόσακων (ΤΑΚΑΤΑ) έχει παραδεχτεί την ελαττωματική κατασκευή κάποιων από τους αερόσακους του. Ανά το παγκόσμιο, έχουν ανακληθεί δεκάδες χιλιάδες οχημάτων διαφόρων κατασκευαστών, περιλαμβανομένης και της BMW, για αντικατάσταση αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ. Επικοινώνησα με τον αντιπρόσωπο της BMW στη Κύπρο, την εταιρεία Char. Pilakoutas Ltd, και ενημερώθηκα από τον Τεχνικό της Διευθυντή ότι μετά από οδηγία του κατασκευαστή, προχώρησαν σε ανάκληση πολλών οχημάτων σειράς Ε46 και αντικατέστησαν δωρεάν τους αερόσακους οδηγού. Του ζήτησα να ελέγξει εάν ο αριθμός πλαισίου του υπό εξέταση οχήματος περιλαμβανόταν στην ανάκληση και, αφού έλεγξε, μου απάντησε ότι περιλαμβανόταν, αλλά δεν προσήλθε για την αντικατάσταση».

Αυτοκίνητο που οδηγούσε η Στ. Γιωργαλλή

● «Στις 30 Οκτωβρίου 2024, επιθεώρησα στην παρουσία της Ε/Αστ. 5009, το όχημα με αριθμό εγγραφής ΚΡΡ825, κατασκευής Toyota Vitz, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, όπου μεταφέρθηκε μετά την εμπλοκή του σε δυστύχημα. Από το δυστύχημα το όχημα υπέστη ζημιές στην αριστερή πλευρά του μπροστινού μέρους, ενώ ενεργοποιήθηκαν και οι δύο αερόσακοι, οδηγού και συνοδηγού. Κατά την εξέταση διαπίστωσα ότι ο αερόσακος συνοδηγού λειτούργησε όπως προβλέπεται, ενώ ο αερόσακος οδηγού αντί να παραμείνει στη θέση του κατά και μετά την ανάπτυξή του, κομματιάστηκε, εκσφενδονίζοντας μεταλλικά μέρη του στο χώρο των επιβαινόντων».

● «Τα πιο πάνω ευρήματα με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ένταση της εκτόνωσης των αερίων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και προκάλεσε τη βίαιη αποκόλληση του εσωτερικού κυλίνδρου της γεννήτριας αερίων και τον τεμαχισμό του στα δύο. Το ένα τεμάχιο εκτοξεύθηκε προς τον οδηγό, αφού τρύπησε τον αερόσακο, και το δεύτερο προκάλεσε την παραμόρφωση της βάσης στερέωσης, αφήνοντας και υπολείμματα γύρω από την κεντρική βίδα του τιμονιού».

Δυστύχημα οχήματος με αρ. εγγραφής KRG160

● «Στις 19 Φεβρουαρίου 2025, μετά από οδηγίες του έντιμου Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, επιθεώρησα το όχημα με αρ. εγγρ. KRG160 στην οδό Ύδρας στην περιοχή Ομονοίας στη Λεμεσό. Το όχημα βρισκόταν έξω από φανοποιείο, όπου μεταφέρθηκε μετά την εμπλοκή του σε δυστύχημα που έγινε τον Οκτώβριο του 2024. Από το δυστύχημα το όχημα υπέστη εκτεταμένες ζημιές στο μπροστινό μέρος, ενώ ενεργοποιήθηκαν και οι δύο αερόσακοι, οδηγού και συνοδηγού. Στην οροφή του οχήματος υπήρχε τρύπα σχήματος οβάλ προς ορθογώνιο, που δημιουργήθηκε από μέσα προς τα έξω. Κατά την εξέταση διαπίστωσα ότι ο αερόσακος συνοδηγού λειτούργησε όπως προβλέπεται, ενώ ο αερόσακος οδηγού, αντί να παραμείνει στη θέση του κατά και μετά την ανάπτυξή του, αυτός κομματιάστηκε, εκσφενδονίζοντας ένα μεταλλικό κομμάτι του, δια μέσου του υφασμάτινου αερόσακου προς την οροφή, δημιουργώντας την τρύπα που προανέφερα».

● «Τα πιο πάνω ευρήματα με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ένταση της εκτόνωσης των αερίων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και προκάλεσε τη βίαιη αποκόλληση του εσωτερικού κυλίνδρου της γεννήτριας αερίων και τον τεμαχισμό του. Ένα τεμάχιο τρύπησε τον αερόσακο και την οροφή και ένα άλλο προκάλεσε την απόσπαση της βάσης στερέωσης, αφήνοντας και υπολείμματα γύρω από την κεντρική βίδα του τιμονιού. Η οξείδωση που υπήρχε σε όλα τα γυμνά σιδερένια μέρη του οχήματος οφείλεται στην έκθεση τους στις καιρικές συνθήκες για χρονικό διάστημα πέραν των τεσσάρων μηνών».

Οι αναφορές των τραγικών γονιών 

Ακολουθεί σύνοψη της μαρτυρίας των Γ. Όξυνου, πατέρα του Κ. Όξυνου, Μαρίας Λούη, μητέρας του Κ. Όξυνου, Γ. Γιωργαλλή, πατέρα της Στ. Γιωργαλλή και του Αλ. Λούγκου . Βασικά, ο Γ. Όξυνος ανέφερε πώς δεν είχαν οποιαδήποτε ενημέρωση από τον Όμιλο Πηλακούτα για ανάκληση του οχήματος που οδηγούσε ο γιός του και το οποίο ήταν εγγεγραμμένο επ’ ονόματι της γιαγιάς του, προς την οποία η οικογένεια το είχε κάνει δώρο επ’ ευκαιρία των γενεθλίων της το 1999. Μετά το δυστύχημα, στις 26.4.2023, συναντήθηκε με τον (νεοδιορισθέντα) Υπουργό ΥΜΕΕ, τον οποίο εφοδίασε με διάφορα έγγραφα –μεταξύ αυτών και δημοσιεύματα– που έδειχναν πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα με τους αερόσακους Takata, ο δε Υπουργός τού υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει με σοβαρότητα το πρόβλημα και θα πράξει ό,τι πρέπει να γίνει. Η λέξη Takata, ανέφερε στην Επιτροπή η μητέρα του Κ. Όξυνου, μπήκε στη ζωή της, όταν έχασε το γιό της και ενημερώθηκε σχετικά για το τραγικό συμβάν από την Αστυνομία. Μέσα στον πόνο της, συνέχισε, άρχισε να ερευνά στο διαδίκτυο το όλο θέμα και τότε διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν παγκόσμιο, αφού ανακλήθηκαν παγκοσμίως πέραν των εκατό εκατομμυρίων οχημάτων εφοδιασμένα με αερόσακους Takata, και την ίδια στιγμή, στην Κύπρο, «εσφυρούσαν όλοι αδιάφορα». Αυτά ως επιτομή των όσων ανάφερε η κ. Λούη, η οποία επιδόθηκε σε έναν δημόσιο αγώνα για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αφενός, και ενεργοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, αφετέρου, για να εγκύψουν με σοβαρότητα στο πρόβλημα, προκειμένου να προληφθούν περαιτέρω θύματα.

Το άρθρο Πόρισμα Takata: Τι αναφέρει για τα δυστυχήματα εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.