Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων στα μεγάλα αστικά κέντρα

Με κυνήγι χαμένου θησαυρού μοιάζει κάθε χρόνο η αναζήτηση στέγης για χιλιάδες φοιτητές. Με τα ενοίκια να έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες ξεκινούν την έρευνά τους από νωρίς για να επιτύχουν όχι μόνο οικονομικότερες τιμές αλλά και για να βρουν ακίνητα σε καλή κατάσταση και, αν είναι εφικτό, επιπλωμένα. Για τις περισσότερες οικογένειες η χαρά της επιτυχίας των παιδιών τους μετατρέπεται σε πονοκέφαλο και επανασχεδιασμό των οικογενειακών προϋπολογισμών, καθώς οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών είναι τις περισσότερες φορές υπερβολικές, με τα καλά ακίνητα να είναι δυσεύρετα.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, συνεχίζει να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών στα ακίνητα προς ενοικίαση, την ίδια στιγμή μάλιστα που διευρύνεται και η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Είναι εντυπωσιακό ότι τη δεκαετία 2015-2024 οι τιμές των ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών αυξήθηκαν πάνω από 90%, ενώ μεταξύ του α’ τριμήνου του 2024 και του α’ τριμήνου του 2025 οι αυξήσεις των ενοικίων σε περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών ξεπέρασαν ακόμα και το 10%, όπως το κέντρο της Αθήνας, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, ο Βόλος, η Κομοτηνή και η Πάτρα.

Σημαντικές όμως είναι οι αυξήσεις των ενοικίων και σε άλλες περιοχές, με αρκετούς ιδιοκτήτες, κυρίως σε τουριστικές περιοχές της χώρας όπως τα νησιά, να νοικιάζουν τα σπίτια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μερικών μηνών ή να ζητούν ακόμα και τρία ενοίκια ή και περισσότερα ως εγγύηση. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Geoaxis, όλο και λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα σε σχέση με το 2023-2024, καθώς το 15%-20% των μικρών διαμερισμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αν και ένα τυπικό διαμέρισμα θεωρείται ότι έχει μέση επιφάνεια 40-50 τ.μ., πλέον οι υπάρχουσες συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, μειώνουν τις απαιτήσεις σε λιγότερα τετραγωνικά.

Με βάση τις διαθέσιμες αγγελίες ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ακινήτων, η μέση επιφάνεια μιας φοιτητικής κατοικίας έχει μειωθεί και κυμαίνεται πλέον μεταξύ 25 και 35 τετραγωνικών μέτρων, με το μέσο ενοίκιο να είναι στα 400 ευρώ για τα οκτώ στα δέκα ακίνητα και με τις τιμές να ανεβαίνουν ανάλογα με τον όροφο, την παλαιότητα του ακινήτου, αν είναι ανακαινισμένο ή όχι, επιπλωμένο και φυσικά αν διαθέτει θέρμανση και τι μορφής.

Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποίησαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων, ένα φοιτητικό σπίτι 35-40 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίζει 480-500 ευρώ, ενώ για ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη, 50-60 τ.μ., το κόστος ξεπερνά ακόμα και τα 650 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, διαμέρισμα 6ου ορόφου, 50 τ.μ., ανακαινισμένο, με αυτονομία θέρμανσης (φυσικό αέριο) και επιπλωμένο, νοικιάζεται 650 ευρώ, ενώ γκαρσονιέρα στην Αγία Σοφία, 36 τ.μ., σε ημιώροφο, με θέρμανση, όχι επιπλωμένη, νοικιάζεται στα 430 ευρώ. Στην Πάτρα γκαρσονιέρα με έτος κατασκευής 1980, 25 τ.μ., πρόσφατα ανακαινισμένη και επιπλωμένη, νοικιάζεται 590 ευρώ.

Στις υπόλοιπες πανεπιστημιουπόλεις της Ελλάδας, όπως τα Ιωάννινα, η Λάρισα, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, οι τιμές μπορεί να εμφανίζονται χαμηλότερες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο η περιορισμένη προσφορά ακινήτων δημιουργεί αυξητικές τάσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ είναι μικρό και το απόθεμα των νεόκτιστων ή ανακαινισμένων ακινήτων.