
Ως ηχηρό μήνυμα της Δικαιοσύνης προς τα θύματα βιασμού να σπάσουν το κέλυφος της σιωπής ερμηνεύτηκε η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, που έκρινε ένοχο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τιμωρώντας τον, κατά πλειοψηφία, με συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, δίνοντάς του το δικαίωμα να παραμείνει ελεύθερος και να μην επιστρέψει στη φυλακή. Αυτή ήταν η μία ανάγνωση – προσέγγιση της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για την πολύκροτη υπόθεση, όπως αναδείχθηκε από την πλευρά των δικηγόρων των γυναικών, οι οποίες με αξιοπρέπεια, παρά τις όποιες δυσκολίες, διήνυσαν μια μεγάλη απόσταση εμπιστευόμενες τον θεσμό της Δικαιοσύνης όπου προσέφυγαν όταν αποφάσισαν να περάσουν από την όχθη του σιωπηλού μάρτυρα στην όχθη του μάρτυρα κατηγορίας ζητώντας δικαίωση. Και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που η μία από τις δύο γυναίκες που είχαν καταγγείλει τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού, μόλις έπεσε η αυλαία της δίκης, δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, «δικαιωμένη και ανακουφισμένη».
Προσφυγή στον Αρειο Πάγο
Υπήρξε όμως και μια δεύτερη ανάγνωση της ίδιας απόφασης από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, με τον δικηγόρο του Μιχάλη Δημητρακόπουλο να… ερμηνεύει την τιμωρία του εντολέα του ως «ποινή αμφιβολιών» από τους δικαστές, προαναγγέλλοντας προσφυγή στον Αρειο Πάγο πριν πέσουν τίτλοι τέλους σε αυτή την υπόθεση.
Η δικαστική αίθουσα στον 6ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας ήταν ασφυκτικά γεμάτη πολύ πριν από τις εννέα χθες το πρωί που ήταν προγραμματισμένη η απαγγελία της δικαστικής απόφασης, οκτώ μήνες μετά την έναρξη της δίκης. Στη μία πλευρά του ακροατηρίου κάθονταν οι καταγγέλλουσες, ηθοποιοί και πρόσωπα δικά τους που τους στάθηκαν και εξακολουθούν να είναι δίπλα τους σε όλη αυτή τη δικαστική διαδρομή. Οι απανωτοί λυγμοί των γυναικών αυτών έσπασαν τη σιωπή του ακροατηρίου σχεδόν ταυτόχρονα μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ομόφωνα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο και για τις δύο απόπειρες βιασμού, όπως και πρωτοδίκως.
Μια ματιά στην ακριβώς απέναντι πλευρά αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς ότι η σύζυγος του ηθοποιού Ελπίδα Νίνου και οι δικοί τους άνθρωποι μουδιασμένοι άκουσαν την απόφαση, με τον ίδιο τον ηθοποιό λίγα βήματα πιο μπροστά να δείχνει ανέκφραστος.
Η ποινική μεταχείριση
Ακολούθησε η «μάχη» της υπεράσπισης για την αναγνώριση των ελαφρυντικών. Οι δικηγόροι του Μιχ. Δημητρακόπουλος και Κική Πακιρτζίδου προσπάθησαν να πείσουν δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τα επιχειρήματά τους βρήκαν σύμφωνο μόνο τον εισαγγελέα της έδρας Ανδρέα Καραφλό – ο οποίος είχε εισηγηθεί αθώωση του κατηγορουμένου –, όχι όμως και το δικαστήριο, που και πάλι ομόφωνα είπε «όχι» αφήνοντας, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου και την… τύχη της προσωπικής του ελευθερίας.
Ο εισαγγελέας έθεσε με την πρότασή του ένα πλαίσιο ποινής πιο ευνοϊκό από το πρωτόδικο δικαστήριο προτείνοντας να του επιβληθεί φυλάκιση τριών ετών για την πρώτη πράξη και δύο ετών για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού. Και όταν έφτασε η ώρα της ποινής οι δικαστές διαφοροποιήθηκαν με ψήφους 4-3. Η πρόεδρος, η τακτική δικαστής και δύο ένορκοι… ψήφισαν να επιβληθεί στον κατηγορούμενο φυλάκιση δύο ετών για καθεμία απόπειρα βιασμού, ενώ ο τρίτος τακτικός δικαστής και οι άλλοι δύο ένορκοι είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε για τη μία πράξη ο Πέτρος Φιλιππίδης να καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και για τη δεύτερη σε φυλάκιση δύο ετών.
Σε κάθε περίπτωση, μόλις το δικαστήριο είχε ανοίξει διάπλατα «παράθυρο» ελευθερίας για τον ηθοποιό, ο οποίος έφυγε από το δικαστήριο με τη σφραγίδα του ενόχου, αλλά με συνολική ποινή τριών ετών με αναστολή. Οι δικαστές μάλιστα αφαίρεσαν και τον χρόνο που είχε κρατηθεί προσωρινά για 12 μήνες μετά την απολογία του και αποφάσισαν η ποινή του να έχει τριετή αναστολή, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να επιστρέψει στο σπίτι του.