Ραντεβού τον Σεπτέμβρη και με τις υποκλοπές

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών θα ξεκινήσει. Τα αμετάφραστα έγγραφα, που ήταν και η αιτία της μέχρι σήμερα αναβολής, μεταφράστηκαν ώστε και οι κατηγορούμενοι που δεν ομιλούν την ελληνική να έχουν άμεση γνώση της δικογραφίας και όλα είναι έτοιμα να επανεκκινήσει η υπόθεση το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται μόνο για πλημμεληματικές πράξεις τέσσερις ιδιώτες, επιχειρηματίες καθώς για όλα τα υπόλοιπα σκέλη της υπόθεσης η δικογραφία έχει πλέον αρχειοθετηθεί. Η δίκη των τηλεφωνικών υποκλοπών, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που σε δημόσια διαδικασία μέσα από τις καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων θα τεθούν στην κρίση της δικαιοσύνης όλες οι παράμετροι της υπόθεσης που αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου και την προστασία συνταγματικών δικαιωμάτων. Παρόντες στη δίκη αυτή θα είναι και αυτή τη φορά από τα έδρανα της υποστήριξης της κατηγορίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, οι οποίοι ήταν θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερους από πενήντα μάρτυρες, όπως πολιτικά πρόσωπα, ιδιώτες, δημοσιογράφους που με την έρευνά τους ανέδειξαν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος είχε ερευνήσει εις βάθος την υπόθεση.

«Εκπλήρωση ενός χρέους»

Εξι πεσόντες στην Κύπρο το 1974, έλληνες στρατιώτες, επέστρεψαν στην πατρίδα ύστερα από 51 χρόνια… Ολοι τους προήχθησαν μετά θάνατο στον βαθμό του έφεδρου ανθυπασπιστή, ενώ κατά τη συγκινητική υποδοχή των λειψάνων που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, με την προβλεπόμενη απόδοση τιμών και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για «εκπλήρωση ενός χρέους» που ακολουθεί την από αιώνων παράδοση του Ελληνισμού. Σύμφωνα με την ταυτοποίηση των οστών, τα λείψανα που επέστεψαν στην Ελλάδα ανήκουν στους Γεώργιο Ρούση, Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλο, Στέφανο Κουτρούλη, Λάμπρο Νικητόπουλο, Θεόδωρο Ξένο και Θεόδωρο Χαραλαμπίδη που κατά την τουρκική εισβολή υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ. Επισημαίνεται ότι τα λείψανα άλλων δέκα πεσόντων από την Ελλάδα, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «αγνώστου ταυτότητας», με απόφαση των συγγενών τους ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Στέλνουν καλώδιο στα Κατεχόμενα

Το σίριαλ με το καλώδιο GSI και την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (και Ισραήλ) συνεχίζεται. Τις προάλλες, στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφήμισε το αντίστοιχο του GSI, ένα καλώδιο από την Τουρκία με το οποίο η Αγκυρα σχεδιάζει να λύσει και το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των Κατεχομένων μετά την επίλυση της υδροδότησής τους, την οποία επίσης διαφήμισε δεόντως ο τούρκος πρόεδρος. Η εικόνα για το GSI παραμένει συγκεχυμένη με τη Λευκωσία να προσδοκεί στην (νέα) επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησης και την Αθήνα να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ελαφρώς πιο αισιόδοξη. Ισως το… ψευδοκαλώδιο να δώσει και μία ώθηση στην προσπάθεια, μιας και ενεργειακή αυτάρκεια των Κατεχομένων, με μια Κύπρο ενεργειακά εξαρτώμενη είναι όντως μια εφιαλτική προοπτική.

Μέτρα για να μη διψάσουμε

Μπροστά στον εφιάλτη της λειψυδρίας και ύστερα από αποσπασματικές αποφάσεις, η κυβέρνηση ανακοινώνει ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης του νερού – ως «εθνικό σχέδιο». Αρκούν δύο στοιχεία για να αντιληφθεί κανείς τον συναγερμό: το νερό φτάνει μόνο για 2,5 χρόνια στο Λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς τα φράγματα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Στο τραπέζι του Μαξίμου μπαίνουν τα εξής μέτρα: αξιοποίηση τεχνολογιών, αφαλατώσεις, ενισχυμένος ρόλος για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οσο για τα νησιά, υπάρχει ειδικό πλάνο – και ανησυχία φέτος για Κέρκυρα, Λέσβο, Νάξο, Ανδρο, Φολέγανδρο και για δήμους της Κρήτης.

Τελικά η Ελλάδα υπέγραψε

Τελικά η χώρα μας συμπεριελήφθη αθόρυβα στο… νήμα, στα 20 κράτη-μέλη της ΕΕ που μαζί με άλλες οκτώ χώρες συνυπέγραψαν κοινή δήλωση για να καταδικάσουν «τη στάγδην παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων» στη Γάζα, παρόλο που δεν φαινόταν στην αρχική λίστα με τις 25 συνυπογράφουσες χώρες. Η ελληνική προσθήκη προέκυψε με χρονοκαθυστέρηση, ενώ με αντίστοιχη καθυστέρηση υπέγραψε και η Κύπρος. Τη δήλωση υπέγραψε επίσης η ευρωπαία επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χατζά Λαμπίμπ.