Σοκ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών

Μια δραματική και πρωτοφανής κατάσταση εξελίσσεται στους κόλπους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, με 13 εργαζομένους της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οικονομικών (DGFiP) να έχουν αυτοκτονήσει και άλλους οκτώ να έχουν αποπειραθεί να θέσουν τέλος στη ζωή τους από την αρχή του 2025. Τα στοιχεία αυτά, που επιβεβαιώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο και αποκαλύφθηκαν από τη “Le Monde”, έχουν προκαλέσει σοκ και έντονη ανησυχία στη δημόσια διοίκηση, καθώς σηματοδοτούν ένα ανησυχητικό ρεκόρ μέσα σε μόλις έξι μήνες. Η DGFiP, αρμόδια για τη διαχείριση των δημοσίων εσόδων και της φορολογίας, με περίπου 94.000 υπαλλήλους, είναι γνωστή για τη μεγάλη πίεση και το βαρύ εργασιακό κλίμα. Το 2012 είχε επίσης καταγραφεί έτος-ορόσημο, με 19 αυτοκτονίες. Παρότι οι αριθμοί είχαν μειωθεί τις επόμενες χρονιές, η κατάσταση το 2025 υπερβαίνει κάθε προηγούμενο, με τον αριθμό των θανάτων να έχει ήδη ξεπεράσει τον ετήσιο μέσο όρο.

Η διευθύντρια της DGFiP, Αμελί Βερντιέ, σε δηλώσεις της τόνισε πως πρόκειται για «τραγωδίες που τραυματίζουν ολόκληρη τη δομή» και ότι «τα δεδομένα είναι ανησυχητικά». Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ, φάνηκε να υποβαθμίζει τη σύνδεση των περιστατικών με τη φύση της εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρεί πως αυτά σχετίζονται με την οργάνωση, τον φόρτο εργασίας ή τη διοίκηση της DGFiP. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και ειδικών ψυχικής υγείας. Ο ψυχίατρος Φρανσουά Ντικρό, εθνικός σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιλ, σημείωσε ότι το φαινόμενο της αυτοκτονίας είναι πολυπαραγοντικό και δύσκολα μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε εργασιακούς λόγους, ωστόσο αναγνώρισε ότι οι συνθήκες στο επαγγελματικό περιβάλλον μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης.

Η πρώτη αυτοκτονία του έτους καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου, όταν ένας νεαρός επιθεωρητής, κάτω των 30 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στην είσοδο του φορολογικού κέντρου στο Σεν-Ντενί. Παρά τη σοκαριστική αυτή εξέλιξη, η DGFiP συνεχίζει να ξεκινά εσωτερική έρευνα μόνο σε περιπτώσεις όπου ο θάνατος συμβαίνει εντός του χώρου εργασίας – μια πρακτική που καταγγέλλεται από τα συνδικάτα ως ανεπαρκής.

Οι συνθήκες εργασίας στην DGFiP είναι από καιρό στο επίκεντρο της κριτικής. Από τη συγχώνευση της πρώην Διεύθυνσης Φορολογίας και της Διεύθυνσης Λογιστικής το 2008, έχουν καταργηθεί 32.000 θέσεις, καθιστώντας την DGFiP τον δημόσιο φορέα με τη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού στη Γαλλία. Η τελευταία εσωτερική έρευνα, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο με πάνω από 52.000 απαντήσεις, αποκαλύπτει μια οδυνηρή πραγματικότητα: το 60% των υπαλλήλων θεωρεί ότι η διοίκηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 54% δηλώνει ικανοποιημένο με τον φόρτο εργασίας του – ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης.  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν να υπάρξει πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση κάθε θανάτου, ανεξαρτήτως του αν συνέβη εντός ή εκτός υπηρεσίας, ώστε να διαπιστωθούν οι πραγματικές αιτίες και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης. Η πίεση προς την κυβέρνηση αυξάνεται, καθώς το πρόβλημα έχει λάβει πλέον διαστάσεις κρίσης δημόσιας υγείας με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.