Στο καμίνι, μέρα και νύχτα, ως τη Δευτέρα (και βλέπουμε…)

Ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπερνούν σταθερά τους 40 βαθμούς Κελσίου στις «πυρακτωμένες» πόλεις. Ο συνδυασμός με την υγρασία, σε πολλές από αυτές, καθιστά την κατάσταση αφόρητη και επικίνδυνη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Το «κερασάκι στην τούρτα» βάζουν οι τροπικές νύχτες, καθώς ο υδράργυρος επιμένει να είναι κολλημένος πάνω από τους 30 βαθμούς (πολύ περισσότερο από τους 20, δηλαδή, που είναι το όριο για τους επιστήμονες), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε ανάσα φυσικής δροσιάς ολόκληρο το 24ωρο. Για του λόγου το αληθές, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, τα θερμόμετρα στις περισσότερες μεγαλουπόλεις συνέχισαν να δείχνουν αρκετά πάνω από 30 βαθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτός είναι «πιθανώς ο χειρότερος καύσωνας της τελευταίας 15ετίας», εκτιμούν αρκετοί μετεωρολόγοι, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε καμίνι. Σίγουρα δε, είναι ο πρώτος καύσωνας διαρκείας του φετινού καλοκαιριού: Η Πέμπτη ήταν «καυτή», η Παρασκευή ακόμη χειρότερη, όπως προβλέπεται και το Σάββατο, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή ως τη Δευτέρα για να δούμε τον υδράργυρο να πέφτει. Αν και όχι ακριβώς να «δροσίσει», μιας και δεν μπορεί να θεωρηθούν ακριβώς δροσιά οι θερμοκρασίες της τάξης των 36 βαθμών.

Η ανησυχία αυξάνεται εξαιτίας του… πύρινου μελτεμιού που έχει αρχίσει να φυσά από χθες, με ένταση 6 και 7 μποφόρ και αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Πέρα από την ακόμη πιο αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται έτσι, ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων καταστροφικών πυρκαγιών αυξάνεται σημαντικά, καθώς το μελτέμι σαρώνει μία χώρα που στα δάση της δεν έχει απομείνει ίχνος υγρασίας, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

Προειδοποιήσεις και συστάσεις

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε δελτίο με μέτρα προστασίας υπαλλήλων λόγω του καύσωνα, με ισχύ για όλη την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στη διευκόλυνση των υπαλλήλων, ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και όλων των εργαζομένων.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες που απασχολούν προσωπικό που σε εξωτερικό χώρο οφείλουν να μεριμνήσουν για τον ανασχεδιασμό του ωραρίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την αποφυγή εργασίας κατά τις μεσημεριανές ώρες. Για τους δε υπαλλήλους, που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να ληφθούν υποχρεωτικά υπόψη οι συνθήκες και κυρίως ο κλιματισμός.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις οδηγίες προστασίας έναντι των συνεπειών του καύσωνα και καλεί όλους τους πολίτες να τις ακολουθήσουν. Στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου κατατάσσονται ηλικιωμένοι, μωρά και μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όσοι εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον, άτομα με χρόνιες παθήσεις, άτομα με οξεία νόσο και άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.

Για τις κατηγορίες αυτές, το υπουργείο προτείνει: Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται, ελαφρύ ντύσιμο, χρήση καπέλου, χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας, τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό, μικρά και ελαφριά γεύματα και λήψη άφθονων υγρών.

Ταυτόχρονα, οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ οι δήμοι καλούνται να διασφαλίσουν δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν και υγειονομικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε, οι εφημερίες σε συνθήκες καύσωνα – τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς – καθίστανται ουσιαστικά αφόρητες, ειδικά με τις ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό, που παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία.