
Εν αναμονή επίσημης αντίδρασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την χθεσινή εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής από τη Βεγγάζη με εντολή Χαφτάρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα για το «φιάσκο» στην ανατολική Λιβύη, υποδέχεται σήμερα στις 12 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη προκειμένου να συζητηθεί εκ του σύνεγγυς η νέα πιο σκληρή γραμμή που θα χαράξει στο εξής η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό, υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων αλλά και της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται πια η Κρήτη από τις ροές των μεταναστών που ξεκινούν από τις ακτές της Λιβύης.
Το σημερινό ραντεβού Μητσοτάκη – Πλεύρη ήταν μεν προγραμματισμένο στο πλαίσιο της ανάγκης για αποτίμηση της ευρωπαϊκής αποστολής με ατζέντα το Μεταναστευτικό σε Τρίπολη και Βεγγάζη, ωστόσο πλέον λαβάνει άλλες διαστάσεις, όπως ήδη προεξόφλησε από χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βεγγάζη και τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης Χαφτάρ – ευρωπαϊκής αποστολής, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο γιια γεγονός «πρωτοφανές» το οποίο, όπως σημείωσε, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την κανονική διεξαγωγή, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, της συνάντησης Γεραπετρίτη – Χαφτάρ στη Βεγγάζη, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.
Για την κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης, τα περιθώρια έχουν πια στενέψει και πλέον, προκειμένου να υπηρετηθεί το συμφέρον των πολιτών, δεν αποκλείεται να εξεταστούν πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα.
«Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρώντας σίγουρο πως τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης.
Πρώτος χθες είχε δώσει τον τόνο που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, θυμίζοντας και την υπόθεση της «καθοδηγούμενης παράνομης μετανάστευσης» στον Έβρο το 2020 – στην οποία, καθόλου τυχαία, αναφέρθηκε και ο Παύλος Μαρινάκης.
«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης ενώ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Βεγγάζης να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητα πρόσωπα τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, απάντησε πως πρόκειται για χαοτική κατάσταση.
«Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε χθες μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ και ο αρμόδιος επίτροπος που εκδιώχθηκε από τη Βεγγάζη, αναφερόμενος μόνο στις συνομιλίες που έγιναν στην Τρίπολη ενώ, όσον αφορά το φιάσκο με το στρατόπεδο του Χαφτάρ, ο Μάγκνους Μπρούνερ αρκέστηκε στο ότι οι συζητήσεις εκεί «τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν».
Για την Αθήνα, ο προγραμματισμός της δεύτερης αποστολής Γεραπετρίτη στις 15 Ιουλίου στην Τρίπολη παραμένει ως έχει ενώ έμφαση δίνεται στο γεγονός πως η εμπλοκή στη Βεγγάζη σημειώθηκε εναντίον αποστολής που φορούσε καπέλο ευρωπαϊκό. Εξού και η επίσημη απάντηση στα χθεσινά πρωτοφανή γεγονότα αναμένεται από ευρωπαϊκού εδάφους.
Παρά το προφανές τόσο της δυσάρεστης εξέλιξης με την εκδίωξη της ευρωπαϊκής αποστολής όσο και της ακύρωσης των άκρως απαραίτητων συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και ανατολικής Λιβύης για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυξημένων ροών, η ελληνική πλευρά αποκτά αυτόματα ένα δυνατό επιχείρημα και έναντι της Ευρώπης αλλά και έναντι του εσωτερικού ακροατηρίου για μια πιο σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.