Στο μικροσκόπιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τις επιπτώσεις των δασμών στην οικονομία

Η αβεβαιότητα για τους δασμούς που θέλει να επιβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πιθανή απάντηση από τους εμπορικούς εταίρους της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της βιομηχανικής παραγωγής σε Ευρώπη και Ασία.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης για τη μεταποίηση, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global, σημείωσε άνοδο στις 49,5 μονάδες τον Ιούνιο από 49,4 μονάδες τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022. Όμως παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων, όριο το οποίο υποδηλώνει ενίσχυση της δραστηριότητας.

Επιπλέον, οι εθνικές έρευνες αποκάλυψαν έντονες διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών Η Ιρλανδία κατέγραψε τον υψηλότερο Δείκτη Προμηθειών (PMI) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 μηνών, με τον PMI να φτάνει τις 53,7 μονάδες, ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ολλανδία κατέγραψαν επίσης τιμές άνω των 50 μονάδων σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία παρουσίασε το Reuters.

Όσον αφορά άλλες χώρες, ενώ ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, εξακολουθούσε να υποδηλώνει συρρίκνωση. Στη Βρετανία ο μεταποιητικός τομέας έδειξε κάποια σημάδια αλλαγής πορείας μετά τη μακρά ύφεση που βίωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, «οποιαδήποτε ελπίδα για σταθεροποίηση παραμένει εύθραυστη και υπόκειται σε πιθανές αντιξοότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τη ζήτηση, την αξιοπιστία της αλυσίδας εφοδιασμού και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters ο Ρομπ Ρόμπσον, διευθυντής της S&P Global Market Intelligence.

Ανησυχεί η ΕΚΤ

Μιλώντας στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης κεντρικών τραπεζιτών στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά από την έξαρση του πληθωρισμού κατά τα χρόνια της πανδημίας. «Ο κόσμος μπροστά (μας) είναι πιο αβέβαιος – και αυτή η αβεβαιότητα είναι πιθανό να κάνει τον πληθωρισμό πιο ασταθή», δήλωσε η Λαγκάρντ σηματοδοτώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι κεντρικές τράπεζες. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Τροχοπέδη η αβεβαιότητα

Οι ανησυχίες για το ύψος στους δασμούς που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές για τα εργοστάσια σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας, δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών σπεύδουν να καταλήξουν σε συμφωνίες με την κυβέρνηση Τραμπ έως την προθεσμία της 9ης Ιουλίου που έχει τεθεί από το Λευκό Οίκο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των δασμών εισαγωγής σε υψηλότερα επίπεδα.

Στην Ιαπωνία ο μεταποιητικός τομέας παρουσίασε ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες, η βιομηχανική δραστηριότητα της Νότιας Κορέας συρρικνώθηκε με ηπιότερο ρυθμό και ο δείκτης PMI Caixin της Κίνας επίσης επεκτάθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Reuters.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων στη Νότια Κορέα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός πτώσης μειώθηκε μετά τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουνίου, οι οποίες τερμάτισαν έξι μήνες αβεβαιότητας.

Στον τομέα της μεταποίησης η Ινδία ήταν μια σημαντική εξαίρεση στην περιοχή τον περασμένο μήνα, καθώς η δραστηριότητα επιταχύνθηκε σε υψηλό 14 μηνών, λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών.