Στο φως τα πρακτικά του Προεδρικού

Το περιεχόμενο των 110 σελίδων των πρακτικών που κρατήθηκαν στο κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στις 6 Ιουλίου του 2015, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, αποκάλυψε χθες in.gr.

Το συγκεκριμένο έντυπο αρχείο, που επισήμως κρατείται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, περιγράφει την εισήγηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ερμήνευσε το ερώτημα του δημοψηφίσματος ως «όχι» στην πρόταση Γιούνκερ, χωρίς πρόθεση εξόδου από το ευρώ. Στη δική του παρέμβαση, που περιέχει πρόταση διαπραγμάτευσης πέντε σημείων (που συμπεριλαμβάνουν το χρέος), ο Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτιζε στην ερμηνεία και εξηγεί τις κινήσεις που έκανε, ενώ περιέγραφε την πρόταση που απορρίφθηκε ως συνταγή αποτυχίας: «Μέτρα λιτότητας μη αποδεκτά από την κοινωνία, χωρίς διορθώσεις, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, είναι συνταγή αποτυχίας. Και εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να το συνομολογήσουμε σήμερα αυτό».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Τσίπρας μίλησε για μια συμφωνία με όρους προοπτικής και βιωσιμότητας που θα διεκδικήσει, ώστε «να δοθεί η αίσθηση ότι δεν θα συζητήσουμε ξανά σε πέντε μήνες για το αν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ», ενώ φέρεται να τονίζει πως «εάν στόχος αυτής της συζήτησης εδώ είναι όχι να βρούμε έναν κοινό τόπο, αλλά να λαθροχειρίσουμε και να μετατρέψουμε το “Οχι” σε “Ναι”, δεν θα με βρείτε σύμφωνο. Το “όχι” είναι “όχι” που αφορά μια μη βιώσιμη συμφωνία. Προφανώς δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά δεν είναι και εντολή πάση θυσία, ό,τι και να γίνει, θα συμφωνήσουμε».

Από τη δική τους πλευρά, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης επέκριναν το δημοψήφισμα, ωστόσο – πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα – συμφώνησαν στην τακτική της διαπραγμάτευσης. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη δική του πρώτη τοποθέτηση τόνιζε πως «καθυστερήσατε πολύ με το δημοψήφισμα και αυτό έχει κόστος» και πως αν στο δημοψήφισμα έβαζαν την πρόταση Γιούνκερ αυτούσια από τη μία πλευρά και την πρόταση με τις πέντε τροποποιήσεις που εισηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, «το ΝΑΙ και ΟΧΙ δεν θα υπήρχε εκεί. Ολοι θα έλεγαν ΝΑΙ στην πρόταση τη δικιά σας». Σύμφωνα με τον Μεϊμαράκη, και η συμφωνία του 2012 περιείχε ρύθμιση του χρέους («Και μακάρι να πάρετε κάτι περισσότερο, μακάρι να πάρετε κάτι καλύτερο. Είμαι δίπλα»), ενώ κατέληξε: «Το ΟΧΙ, το οποίο ψηφίστηκε και από πολλούς νεοδημοκράτες και φίλους μου και γνωστούς μου, ήταν γιατί σας πίστεψαν, όπως κι εγώ, ότι σε 48 ώρες έρχεται η συμφωνία». Σχολιάζει επίσης πως «ξέρει τι σημαίνει δανειστές και εκβιασμός από τους δανειστές», θέτοντας ως «κόκκινες γραμμές» της ΝΔ τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Για συνάντηση των αρχηγών στο «και πέντε» της διαδικασίας είχε κάνει λόγο τότε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία δηλώνε πως θα στήριζε και θα υπέγραφε την κοινή δήλωση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, πρότεινε να μη δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών «έως ότου ξεπεραστεί η κρίση», ενώ φέρεται να διαχώριζε τα στελέχη της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση που κρατούσαν σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, «έδιναν την εντύπωση ότι επέρχεται ρήξη με την Ευρώπη. Βέβαια εσείς, κύριε Τσίπρα, δεν μπορείτε να τους βάλετε φίμωτρο, αλλά…».

Μετά την αποκάλυψη του in.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα τα πρακτικά, αναφέροντας πως «φοβούνται την αλήθεια, γιατί βολεύονται με την προπαγάνδα και τα κατασκευασμένα ψέματα. Φοβούνται ότι θα γίνει κατανοητό σε όλους πως όταν κάποιοι φώναζαν “βάστα, Σόιμπλε”, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ειλικρινή πατριωτισμό έδιναν τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας και μια βιώσιμη συμφωνία».