
Μέχρι πρότινος το Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση ακολουθούσαν γραμμή διαχωρισμού των δύο γαλάζιων πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Δηλαδή, απέφευγαν να απαντήσουν στις ανησυχίες, στις αιχμές και στις προειδοποιήσεις του Μακεδόνα, διακρίνοντας άλλο ύφος και τρόπο στις τοποθετήσεις του συγκριτικά με εκείνες του Μεσσήνιου. Γι’ αυτό και επέλεγαν – το λιγότερο – να «φωτογραφίζουν» μόνο τον Σαμαρά, με εκφράσεις όπως «καθ’ έξιν ανησυχούντες εντός συνόρων».
Μια σημαντική διαφοροποίηση υπήρξε ωστόσο στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη (Σκάι) του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να δείξει εικόνα σκληρής και ενεργητικής γραμμής στην εξωτερική πολιτική. Κι αυτό σε μία περίοδο που στην κυβέρνηση φτάνουν επικρίσεις για τα εθνικά από κάθε πολιτική πτέρυγα αλλά και από τον δεξιό χώρο – και της ΝΔ.
Το «στόχαστρο» Μητσοτάκη στράφηκε ευθέως στην περίοδο διακυβέρνησης του Καραμανλή. Δεν είναι μόνο ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δηκτικά σε μια πολιτική «μακάριας ακινησίας» η οποία, όπως είπε, δεν ωφέλησε τη χώρα – αν και είπε ότι αυτό «αφορά πολλές κυβερνήσεις». Κάρφωσε συγκεκριμένα την περίοδο Καραμανλή, με την αποστροφή «δεν θυμάμαι σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009» στα ελληνοτουρκικά.
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της Λιβύης με τη φράση «θυμάμαι καλά ότι η τότε κυβέρνηση προσπάθησε, ενδεχομένως με καλή διάθεση, με έναν εκ των επικριτών μας σήμερα», (σ.σ εννοούσε ξεκάθαρα τον υφυπουργό Εξωτερικών επί Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη), «να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφεραν. Είναι εύκολη η διπλωματία του Twitter».
Οι αιχμές Καραμανλή και Βαληνάκη
Έχουν προηγηθεί βολές – ευθείες ή έμμεσες – τόσο από τον Καραμανλή όσο και από τον Βαληνάκη. Πριν από περίπου έναν μήνα, στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία», ο Καραμανλής προειδοποιούσε για έναν «σοβαρό κίνδυνο: Σταδιακά, βήμα – βήμα, ανεπαισθήτως (κατά τον Κωνσταντίνο Καβάφη)», όπως έλεγε, «να περιέλθει η χώρα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρίας έναντι της Τουρκίας». Και εξηγούσε τον κίνδυνο να μη μπορεί τίποτα να γίνει στην περιοχή «χωρίς την έγκρισή της, έστω και αν παραβιάζονται βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, τα ισχυρά θεμελιωμένα δίκαια της Ελλάδας».
Αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», ο Μακεδόνας απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις για τον αναθεωρητικό δρόμο που έχει χαράξει η Τουρκία, διαφωνώντας εμμέσως με κυβερνητικούς χειρισμούς.
Όσο για τις αιχμές Βαληνάκη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί Καραμανλή, είχε εσχάτως δύο παρεμβάσεις. Αρχικά με ανάρτησή του είπε ότι «η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής οδηγεί σε μια Ελλάδα εγκλωβισμένη στα 6 ναυτικά μίλια με μηδενική ΑΟΖ και μια ενοποιημένη «γαλάζια πατρίδα» από Τουρκία-Λιβύη» ενώ επανήλθε στην κριτική με νέα ανάρτηση ύστερα από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες) και Ιόνιο. Με αιχμές ότι το πάρκο Αιγαίου «συρρικνώθηκε σε Κυκλάδες» ο Βαληνάκης κατέληξε με το ερώτημα «ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επόμενη μέρα;».
Αναταραχή
Οι πρωθυπουργικές αναφορές στο 2004-2009 φέρνουν εσωτερική αναταραχή – σηκώνοντας εκ νέου εσωκομματικούς ψιθύρους. Μένει να φανεί σήμερα, Πέμπτη (24/7), κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό πορτ παρόλ, Παύλο Μαρινάκη, με ποιον τρόπο θα δοθεί η συνέχεια.
Στο μεταξύ πάντως από την αντιπολίτευση διέκριναν αμέσως μια ευκαιρία να στριμώξουν τον πρωθυπουργό. «Φανερά εκνευρισμένος ο κ. Μητσοτάκης από την εσωκομματική κριτική στους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, «επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και ταυτόχρονα κατακεραύνωσε και τη Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργό Εξωτερικών ή καταλάβαμε λάθος;». Η Χαριλάου Τρικούπη τον κατηγόρησε επιπλέον ότι δεν έδωσε απαντήσεις για «την πόρτα που άνοιξε για να συμμετέχουν τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας», για «τα μπρος-πίσω» της Λιβύης και για το χρονοδιάγραμμα της πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου ανοικτά της Κάσου.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για τον Μητσοτάκη ότι «έφτασε στο σημείο να επιτεθεί και στον πρωθυπουργό του κόμματός του, τον Κώστα Καραμανλή την περίοδο που ο ίδιος ήταν βουλευτής της ΝΔ», σημειώνοντας ότι «θα λέγαμε απλά ας τα βρούνε μεταξύ τους, αλλά επειδή είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ επικίνδυνο να μπαίνει και αυτό στην σφαίρα των εσωκομματικών διενέξεων της ΝΔ».