Σύννεφα στην αγορά ακινήτων: Κατέβασαν ταχύτητα οι αγοραπωλησίες, μειώθηκαν τα φορο-έσοδα

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την αγορά ακινήτων.  Στη μείωση της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας που καταγράφεται τους πρώτους μήνες του έτους έρχεται να προστεθεί το φρένο στις αγοραπωλησίες ακινήτων και η διψήφια «βουτιά» στα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων το πρώτο τετράμηνο του 2025.

Το συνεχιζόμενο ράλι τιμών στα ακίνητα που καθιστά «όνειρο θερινής νυκτός» την απόκτηση κατοικίας για την πλειονότητα των νοικοκυριών έχει αντίκτυπο στις συναλλαγές και τις φορο-εισπράξεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ,  δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης κατοικιών οικοπέδων, αγροτεμαχίων ανήλθαν σε 180,59 εκατ. ευρώ έναντι 218,27 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι καταγράφοντας μείωση 17,5%. Μόνο τον Απρίλιο η πτώση των φορολογικών εσόδων από την πώληση κατοικιών  ανήλθε 22,68% έναντι του ίδιου μήνα το 2024.

Γονικές παροχές

Το ίδιο διάστημα οι εισπράξεις από οι φόρους γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών διαμορφώθηκαν στα 76,56  εκατ. ευρώ και διατηρούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο  του 2024 οπότε είχαν ανέλθει σε 76,86  εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την επιβράδυνση στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο δυσανάλογα υψηλό κόστος αγοράς σε σχέση με το εισόδημα του μέσου Έλληνα καθώς και στη μειωμένη προσφορά καινούργιων διαμερισμάτων.

Καμπανάκι

Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος στη πρόσφατη έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική χτυπάει καμπανάκι και εκτιμά ότι περαιτέρω άνοδος των τιμών των κατοικιών αναμένεται να οδηγήσει σε κόπωση της εγχώριας ζήτησης στις περιοχές εκείνες όπου οι αξίες υπερβαίνουν τα επίπεδα που είναι προσιτά  για τα νοικοκυριά και όπου τα ακίνητα προς πώληση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ η γραφειοκρατία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τις νέες κατασκευές και τα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αδειοδότησης καθώς και ο περιορισμός του χρόνου και του κόστους μεταβίβασης ακινήτων.

Στο μέτωπο των τιμών τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθούν την ανοδική πορεία αν και με πιο ήπιο ρυθμό. Ειδικότερα οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2025 αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024 οπότε έτρεχαν με ρυθμό 10,9%.

Επενδύσεις 

Την ίδια ώρα οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων τους πρώτους μήνες του 2025 εμφάνισαν αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής (31,4%) και περιορίστηκαν σε 356,8 εκατ. ευρώ, από 520 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024 ενώ ραγδαία πτώση κατά 50,8% κατέγραψε ο αριθμός οικοδομικών αδειών  σε όλη τη χώρα ενώ την περιοχή της Αττικής μειώθηκαν κατά 57,5%. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), η οποία δημιούργησε καθεστώς ανασφάλειας και ουσιαστικά πάγωσε επενδυτικές πρωτοβουλίες.