Σώμα γυναίκας από τη Μελβούρνη «καταψύχθηκε» με την ελπίδα μελλοντικής «ανάστασης»

Ένα ακόμη σώμα μίας γυναίκας που κηρύχθηκε νεκρή, καταψύχθηκε στη Southern Cryonics, την πρώτη εγκατάσταση κρυογονικής (ή κρυονικής) στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο, με την ελπίδα μιας δεύτερης… ευκαιρίας στη ζωή.

Άτομα που επιλέγουν τη μέθοδο της κρυογονικής —μιας διαδικασίας κατά την οποία ανθρώπινα σώματα που έχουν κηρυχθεί νομικά νεκρά διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες— το κάνουν με την προσδοκία ότι η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα έχει φθάσει σε σημείο που θα μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία των ανθρώπων στο νεανικό τους σώμα.

Το σώμα της γυναίκας από τη Μελβούρνη, η οποία απεβίωσε στις 4 Ιουλίου από χρόνια ασθένεια, είναι ένα από τα δύο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κρυογονικό θάλαμο γεμάτο υγρό άζωτο, το οποίο διατηρείται σε θερμοκρασία -200 βαθμών Κελσίου, στις εγκαταστάσεις της Southern Cryonics στο Holbrook της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο ομογενής διευθυντής της Southern Cryonics, Peter Tsolakides, σε παλαιότερη συνέντευξη στον «Νέο Κόσμο», ανέφερε ότι 35 «επενδυτές» έχουν συνεισφέρει από 50.000 έως 70.000 δολάρια ο καθένας, υποστηρίζοντας το όραμά του και συμβάλλοντας στη δημιουργία της εγκατάστασης.

Σήμερα, η Southern Cryonics μετρά 32 ενεργούς «συνδρομητές» που καταβάλλουν ετήσια συνδρομή 350 δολαρίων και έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία ειδικής κατάψυξης η οποία κοστίζει περίπου 170.000 δολάρια.

Ο κ. Tsolakides είχε αναφέρει ότι πολλοί από όσους επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο εκφράζουν το σκεπτικό ότι, ενώ γνωρίζουν ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» επιτυχίας, υπάρχει «(τουλάχιστον) μία πιθανότητα».

«Και αυτή η πιθανότητα (επαναφοράς) σε σχέση με την επιλογή ταφής στο χώμα, ή την αποτέφρωση, είναι πολύ μεγαλύτερη», είχε δηλώσει ο κ. Tsolakides.

Τα «μέλη» υπογράφουν συμφωνητικό σχετικά με το πώς θα καταψυχθεί το σώμα τους μετά τον θάνατο μέσω της κρυογονικής μεθόδου.

Επιπλέον, τους ζητείται να υπογράψουν μια δήλωση ότι δεν επιθυμούν να γίνει νεκροψία, επειδή αυτή μπορεί να βλάψει το σώμα και να καθυστερήσει τη διαδικασία κατάψυξης.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 600 άτομα παγκοσμίως έχουν υποβληθεί στην -αμφιλεγόμενη για πολλούς- μέθοδο της κρυογονικής.

Η Southern Cryonics διαθέτει τη δυνατότητα διατήρησης έως και 40 ανθρωπίνων σωμάτων.

Ο κ. Tsolakides δήλωσε στο ABC ότι η ηλικία των «μελών» της Southern Cryonics κυμαίνεται από 15 έως 95 ετών και ότι οι «πελάτες» προέρχονται από ποικίλα επαγγελματικά υπόβαθρα, από γιατρούς έως οδηγούς λεωφορείων.

«Οι περισσότεροι δεν επιδιώκουν απαραίτητα την αθανασία, αλλά επιθυμούν να ζήσουν μια πιο μακρά ζωή», ανέφερε ο διευθυντής της Southern Cryonics.

«Θέλουν επίσης να έχουν την ευκαιρία να δουν πώς θα είναι το μέλλον».

ΣΚΕΠΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Παρά το γεγονός ότι η κρυογονική μέθοδος μπορεί να προκαλεί ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, εξακολουθεί να εγείρει ηθικά ερωτήματα και δεν έχει ακόμη τύχει ευρείας αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα.

Η ειδικός του RMIT σε θέματα κρυοσυντήρησης κυττάρων και ιστών, Saffron Bryant, τόνισε ότι παρά τον ενθουσιασμό γύρω από την κρυογονικη, η επιστήμη απέχει ακόμη πολύ μακριά από το να καλύψει το κενό που υπάρχει να έχει αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνολογίες για την αποτελεσματική και ασφαλή επαναφορά των καταψυγμένων οργανισμών.

«Αυτή τη στιγμή, η κρυοσυντήρηση εφαρμόζεται μόνο σε μεμονωμένα κύτταρα και πολύ απλούς ιστούς. Δεν έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ξεχωριστά ένα ολόκληρο όργανο», δήλωσε η κα Bryant στο ABC.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κύρια πρόκληση έγκειται στη διαδικασία της κατάψυξης, καθώς το νερό μέσα στα κύτταρα, όταν παγώνει, διαστέλλεται και προκαλεί ζημιές.

Για να περιορίσουν αυτές τις βλάβες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κρυοπροστατευτικούς παράγοντες — ειδικές χημικές ουσίες που μειώνουν τον σχηματισμό πάγου.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά όταν πρόκειται για ολόκληρα όργανα.

«Τα όργανα αποτελούνται από πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων», τόνισε η Δρ Bryant. «Κάθε ένα από αυτά (τα κύτταρα) έχει διαφορετικό μέγεθος, σχήμα και συμπεριφορά, ενώ απαιτεί και διαφορετικά κρυοπροστατευτικά μέσα. Γι’ αυτό δεν είναι εφικτό να κρυοσυντηρηθούν όλα (τα κύτταρα) με τον ίδιο τρόπο».

Υπογράμμισε πως, αν η τεχνολογία είχε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα τη χρησιμοποιούσαμε ήδη για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η έλλειψη δωρητών οργάνων.

«Δυστυχώς, η τεχνολογία για την κατάψυξη οργάνων —ή ολόκληρων σωμάτων— δεν υπάρχει επί του παρόντος».

The post Σώμα γυναίκας από τη Μελβούρνη «καταψύχθηκε» με την ελπίδα μελλοντικής «ανάστασης» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.