Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Βικτώριας, ανησυχία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην πρόσφατη τετραμηνιαία αναφορά του Υπουργείου Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων για το 2025, γίνεται σαφές πως – σύμφωνα με τα στοιχεία του VCAA – παρότι η ελληνική παραμένει δεύτερη γλώσσα στη λίστα των επιχορηγούμενων με 4.234 μαθητές, μόλις 196 μαθητές την επέλεξαν στο επίπεδο του VCE το 2023.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο αριθμός πέφτει κάτω από τους 200, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο έναν διαρκώς επιδεινούμενο ρυθμό εγκατάλειψης της γλώσσας από την προχωρημένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η εφημερίδα «Νέος Κόσμος», επικοινώνησε με τον κ. Θεόδωρο Μάρκο, μέλος της Συμμαχίας Φάρος, γνωστό στην παροικία μας για την πολυετή του δράση και ευαισθησία στα ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
Θ. ΜΑΡΚΟΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ 40 – ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ»
«Το 2023, για πρώτη φορά, ο αριθμός των μαθητών που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα σε επίπεδο VCE έπεσε κάτω από τους 200», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκος.
«Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους όσοι ενδιαφερόμαστε για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Ίσως ήρθε η στιγμή να επανεξετάσουμε τη στάση μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”.
Το 1998 υπήρχαν περίπου 650 μαθητές στο VCE. Το 2008 ο αριθμός είχε πέσει στους 300. Με δεδομένο ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα, θα περίμενε κανείς πως ο αριθμός θα σταθεροποιούνταν. Εκτιμώ ότι τουλάχιστον το 20% των σημερινών μαθητών ελληνικών σχετίζεται με αυτή τη νέα μετανάστευση. Άρα κάτι δεν πάει καλά».

Ο κ. Μάρκος μεταφέρει μάλιστα ένα περιστατικό που του διηγήθηκε πριν λίγο καιρό γονέας μαθητή του Year 11, ο οποίος φοιτούσε σε ελληνικό απογευματινό σχολείο:
«Ο γονέας μού είπε ότι ο καθηγητής πρότεινε στο παιδί του να μην συνεχίσει τα ελληνικά στο Year 12 επειδή “δεν είναι άριστος μαθητής”. Ο γονέας σοκαρίστηκε, καθώς η επιθυμία να συνεχίσει το παιδί του τα ελληνικά δεν είχε να κάνει μόνο με τον βαθμό, αλλά με τη διατήρηση της επαφής με τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Ομολογώ πως κι εγώ εξεπλάγην που εξακολουθεί να υπάρχει τέτοια νοοτροπία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς ελληνικών.
Ελπίζω, ειλικρινά, να πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και να μη βασίζεται η πρακτική ορισμένων σχολείων στον φόβο μήπως μειωθεί ο μέσος όρος τους εξαιτίας μαθητών που δεν αποδίδουν άριστα.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον τρόπο που λειτουργεί το βαθμολογικό σύστημα του VCE, μόνο περίπου το 8% των μαθητών πετυχαίνει βαθμολογία 40 ή άνω. Αν θέτουμε αυτό το ποσοστό ως το μοναδικό κριτήριο, τότε αφήνουμε εκτός το 92% – δηλαδή σχεδόν όλους».
Εν κατακλείδι, ο κ. Μάρκος θεωρεί πως «αν ένας μαθητής έχει πάθος και θέληση να συνεχίσει τα ελληνικά, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργούμε αυτό το ενδιαφέρον – όχι να του κόβουμε τα φτερά. Δεν έχει σημασία ο βαθμός, σημασία έχει να προσπαθείς και να κάνεις αυτό που αγαπάς. Και αυτό ισχύει και στα ελληνικά. Δεν είναι όλοι για 40 – αλλά όλοι αξίζουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν».

ΦΑΡΟΣ: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΦΘΙΝΟΥΣΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε η κυβέρνηση, η Συμμαχία Φάρος υπέβαλε ένα αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των γλωσσών – με έμφαση στα ελληνικά – και την ανάγκη για δικαιότερες εκπαιδευτικές πολιτικές.
Κεντρικά σημεία του υπομνήματος περιλαμβάνουν:
Αναθεώρηση της μοριοδότησης των γλωσσών στο VCE, καθώς η τρέχουσα βαθμολογική μεταχείριση αποθαρρύνει πολλούς μαθητές από το να συνεχίσουν ελληνικά στη Year 11 και 12. Η Φάρος ζητά ένα πιο δίκαιο και ενιαίο σύστημα ενίσχυσης για όλες τις γλώσσες.
Καθιέρωση τριών διαφορετικών εξεταστικών κατηγοριών για τα ελληνικά, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φυσικών ομιλητών, των πρόσφατων μεταναστών και των μαθητών που διδάσκονται ελληνικά αποκλειστικά στην Αυστραλία.
Ενίσχυση των γλωσσικών διαδρομών από το νηπιαγωγείο έως το VCE, με σαφείς και βιώσιμες εκπαιδευτικές «γραμμές» που επιτρέπουν τη συστηματική συνέχιση της γλώσσας.
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας ελληνικών στα δημόσια σχολεία, καθώς ο σημερινός χρόνος είναι ανεπαρκής για να υποστηρίξει πραγματική πρόοδο προς τις ανώτερες βαθμίδες.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ
Όπως δείχνει το υπόμνημα της Συμμαχίας Φάρος, υπάρχουν συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα μέτρα που μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική πορεία – αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση, εκπαιδευτικός σχεδιασμός και έμπρακτη στήριξη από θεσμούς και κοινότητες.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς η καταγραφή των αριθμών, αλλά η διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στους μαθητές να συνεχίσουν τα ελληνικά χωρίς εμπόδια, με στήριξη, και με την πεποίθηση ότι η γλώσσα της κοινότητάς τους έχει μέλλον.
The post Τι(ς) πταίει; Από 4.234 μαθητές ελληνικών, μόλις 196 έφτασαν στο VCE το 2023 appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.