
Η παγκόσμια αγορά πολυτελών κατοικιών βρίσκεται σε φάση σημαντικού μετασχηματισμού, καθώς μια νέα τάξη υπερπλούσιων επενδυτών (Ultra-High-Net-Worth) διαμορφώνει νέες τάσεις με χαρακτηριστικά μεγαλύτερης κινητικότητας και διεθνούς προσανατολισμού. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Altrata, η ακίνητη περιουσία για τους υπερπλούσιους δεν αποτελεί πλέον απλώς ένδειξη κοινωνικού κύρους, αλλά εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο διαχείρισης και διαφύλαξης κεφαλαίων. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές πόλεις διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, νέοι επενδυτικοί προορισμοί αναδύονται, με το Μαϊάμι να καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς για τη δεύτερη κατοικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελίτ του πλούτου είναι η αυξημένη κινητικότητα. Οι UHNW, με περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια, δεν περιορίζονται πλέον από γεωγραφικά σύνορα. Η έκθεση αναφέρει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε άτομο αυτής της κατηγορίας διατηρεί τρεις πολυτελείς κατοικίες σε διαφορετικές χώρες. Η τάση αυτή δεν σχετίζεται μόνο με την αναζήτηση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης, αλλά αντανακλά και πρακτικές ανάγκες που αφορούν τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις εκπαιδευτικές επιλογές για τα μέλη της οικογένειας και τη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
Ο καύσωνας επηρέασε και τις εκπτώσεις
Ούτε οι θερινές εκπτώσεις έμειναν ανεπηρέαστες από τον καύσωνα της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων η πτώση εμφάνισε διψήφιο ποσοστό και η κίνηση στην αγορά σε σχέση με την περασμένη χρονιά ήταν μειωμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, η πτώση έφτασε έως -18% στις πωλήσεις φυσικών καταστημάτων, λόγω μειωμένης επισκεψιμότητας. Ωστόσο, αύξηση 10% παρατηρήθηκε στο e-commerce, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν από το σπίτι και ελαφρά αύξηση 5% στις πωλήσεις εποχικών ειδών, όπως μαγιό, είδη θαλάσσης, ανεμιστήρες, κλιματιστικά.
ΣτηReggeborgh το 52,635%
Τον έλεγχο του 52,635% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέχει πλέον η Reggeborgh, που απέκτησε επιπλέον 5,2 εκατ. μετοχές της εταιρείας μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής από τη Motor Oil. Το ποσοστό της Motor Oil στην εταιρεία διαμορφώνεται πλέον στο 22,401% (από 23,895% προηγουμένως).
Ευρωπαϊκή απάντηση στη στεγαστική κρίση
Ενα ολοκληρωμένο Σχέδιο Προσιτής Στέγασης προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες της ΕΕ. Η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο έχει αρχίσει από τις 11 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου, με την Κομισιόν να αναμένει να λάβει από πολίτες και φορείς προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη στέγη, με βασική προτεραιότητα την αύξηση της προσφοράς προσιτών ακινήτων. Στη διαβούλευση αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οργανώσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών, κατασκευαστικές εταιρείες, πανεπιστημιακοί και τράπεζες.
181.980 αιτήσεις για Thessaly – Evros Pass
Τις 181.980 έφτασαν οι αιτήσεις για Thessaly και Evros Pass, η πλατφόρμα για τα οποία έκλεισε την Παρασκευή. Οι αιτήσεις για το EvrosPass είναι 15.460, για το ThessalyPassA 98.070 και για το ThessalyPassB 68.450. Οι τελικοί δικαιούχοι της δράσης, που έχει ως στόχο στην ενίσχυση του τουρισμού σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, θα αναδειχθούν μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος τις επόμενες ημέρες.
Νέα έντοκα την Τετάρτηεξα
Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων (3 μηνών) του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία θα λάβει χώρα την Τετάρτη 30 Ιουλίου, με ημερομηνία διακανονισμού την Παρασκευή 1 Αυγούστου, ενώ τα έντοκα γραμμάτια έχουν ημερομηνία λήξης την 31η Οκτωβρίου. Στην προηγούμενη έκδοση γραμματίων 13 εβδομάδων στις 4 Ιουλίου, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,70%.
Αλμα στον πλούτο των Ούγγρων
Το μεγαλύτερο άλμα στον πλούτο των πολιτών της κατά το 2024 στην Ευρώπη σημείωσε η Ουγγαρία, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία και τη Σουηδία, εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της Κύπρου, ενώ η Ελλάδα καταγράφει χαμηλές πτήσεις, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της επενδυτικής τράπεζας UBS. Στην έκθεση σημειώνεται πως η καθαρή περιουσία των πολιτών διαφέρει σημαντικά σε όλη την Ευρώπη και αλλάζει κάθε χρόνο και αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι πώς συγκρίνονται οι αλλαγές όταν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό.
Κίνα: αγοράζει ρωσικό χρυσό
Η Κίνα αυξάνει ραγδαία τις αγορές ρωσικού χρυσού, με τις εξαγωγές από τη Ρωσία να φτάνουν το 1 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2025, σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι. Η ενίσχυση της τιμής του χρυσού κατά 28% λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αυξημένης ζήτησης από κεντρικές τράπεζες καθιστά τον χρυσό στρατηγική επιλογή. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει να ενισχύει τα αποθέματά της, υποδηλώνοντας στροφή προς την αποδολαριοποίηση. Η Ρωσία, δεύτερη παγκοσμίως σε παραγωγή, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία ενισχύοντας τις εξαγωγές της προς έναν ισχυρό αγοραστή.