Εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Λυθροδόντα – Τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος – Επιμνημόσυνος λόγος από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συνέχισης του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου υπογράμμισε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, στον επιμνημόσυνο λόγο της στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Λυθροδόντα, το οποίο τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι το τίμημα που κατέβαλε η Κοινότητα Λυθροδόντα κατά τη διάρκεια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στο νησί μας το 1974 είναι ασήκωτο.
Αναφέρθηκε στο γενναίο στρατιώτη Γεώργιο Παχουλαρά, που στις 20 Ιουλίου 1974 κινήθηκε με το τάγμα του από το Μπογάζι προς την Κερύνεια, που δέχθηκε πρώτο τις ορδές του Αττίλα. Οι Τούρκοι τον δολοφόνησαν στην Άσπρη Μούττη του Πενταδακτύλου.
Άνανδρα, όπως είπε, φονεύθηκαν από τον Αττίλα στις 14 Αυγούστου, στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Τζιάος, οι Λεόντιος Κωνσταντίνου, Νίκος Αγαπίου, Θεοφύλακτος Κυριακίδης και Αντώνης Ασπρής. Τα οστά και των τεσσάρων ηρώων ανευρέθηκαν σε πηγάδι, ταυτοποιήθηκαν και τάφηκαν με όλες τις πρέπουσες τιμές το 2009.
Πιστοί στο καθήκον, όπως είπε, έπεσαν μαχόμενοι και οι έφεδροι ήρωες Ανδρέας Ορφανίδης, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Θεράποντας Ζήνωνος, Νίκος Παναγιώτου, Κύπρος Νικολάου, Ανδρέας Αποστόλου, Στέφανος Στεφάνου και ο Παναγιώτης Λάμπρου, ο οποίος με όλους τους συμπολεμιστές του επέλεξε να συνεχίσει να μάχεται για την πατρίδα ακόμα και όταν όλα έδειχναν ότι δεν υπήρχε ελπίδα. Ανήμερα της Παναγίας, πρόσθεσε, τα παλληκάρια συνελήφθησαν από Τούρκους. Το τραγικό τους τέλος ήρθε πρόσφατα στο φως όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανά τους. Εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και τάφηκαν σε ομαδικό τάφο στο Μπέκιογιου. Ένα έγκλημα πολέμου, για το οποίο οι υπαίτιοι μένουν ατιμώρητοι μέχρι σήμερα.
Ηρωικά μαχόμενος έπεσε κι ο Ανδρέας Γεωργίου Θέρισσος, πρόσθεσε, πολεμώντας με γενναιότητα και ανδρεία στη γη της Κερύνειας.
Ο Νίκος Καμηλάρη, είπε, υπηρέτησε στα υψώματα της Μιας Μηλιάς στην πρώτη γραμμή. Η τύχη του αγνοείτο από τον Αύγουστο του 1974 μέχρι το 2015, οπότε ταυτοποιήθηκαν τα οστά του και τάφηκαν με τις πρέπουσες τιμές στη γενέτειρά του.
Ο στρατιώτης Παναγιώτης Καραολή, πρόσθεσε, σώθηκε από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών αεροπλάνων εναντίον του τάγματος του κοντά στον Γερόλακκο, σκοτώθηκε όμως από τουρκικά πυρά κοντά στο χωριό Καμπυλή όπου βρέθηκαν τα κατάλοιπά του. Η οικογένειά του τον αποχαιρέτησε με τιμές και περηφάνια το 2015.
Ανάμεσα στους πεσόντες συγκαταλέγονται πλέον και ο Νίκος Χρυσάνθου και Σταύρος Σταύρου, οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούνταν αγνοούμενοι. Ο Νίκος Χρυσάνθου θεάθηκε για τελευταία φορά στο τουρκοκυπριακό χωριό Τέμπλος, όπου και έπεσε ηρωικά μαχόμενος με το τάγμα του, όπως μαρτυρούν τα κατάλοιπα του που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην περιοχή. Ο Σταύρος Σταύρου πολέμησε θαρραλέα με το τάγμα του τον Τούρκο εισβολέα στο Πέλλαπαϊς. Από τον Ιανουάριο του 2020 αναπαύεται στη γενέτειρά του.
Είπε ακόμα ότι ο Λυθροδόντας μετράει ακόμα μέχρι σήμερα δύο αγνοούμενους, για τους οποίους κάνουμε δέηση να βρεθούν. Πρόκειται για τον Γεώργιο Παπαχρίστου, ο οποίος αναμετρήθηκε με τον εχθρό στην περιοχή Μιας Μηλιάς. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, εκτελέστηκε εν ψυχρώ στις 15 Αυγούστου μαζί με άλλους συμπολεμιστές του στην περιοχή Αγίου Δημητρίου Καϊμακλιού. Πρόκειται ακόμα για τον έφεδρο του Λόχου Ορεινών Καταδρομών, Παντελή Ψύλλο, ο οποίος βάσει πληροφορίων φαίνεται ότι συνελήφθη από τους Τούρκους εισβολείς στην περιοχή Άσπρης Μούττης και από τότε αγνοείται.
Αναφερόμενη στις ευρύτερες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κ. Κασσιανίδου σημείωσε πως η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε ότι η κινητικότητα που έχει επιτευχθεί πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης του Ιουλίου.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Έχουμε καθήκον απέναντι στην ιστορία και στις επόμενες γενιές να συνεχίσουμε με πίστη και αυτοπεποίθηση την προσπάθεια για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα», τόνισε η Υφυπουργός.
Εξάλλου, η Υφυπουργός συνεχάρη τον συγγραφέα Παύλο Παύλου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα για την έκδοση του βιβλίου που είναι αφιερωμένο στους ήρωες του χωριού.
«Μέσα από αυτή την καταγραφή, τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα και να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ψυχής των δύο ανδρών, που έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα της Τουρκoανταρσίας την περίοδο 1963-64, και των 18 ανδρών που θυσιάστηκαν κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, μαχόμενοι ως γνήσια τέκνα της κοινότητας τους, η οποία πάντοτε πρωτοπορούσε στους αγώνες του λαού μας», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Τους ήρωες του Λυθροδόντα τίμησε η Υφυπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.