Το “βάλε παιδί μου ένα γκολ” και η μεγάλη πρόκληση του Ρουί Βιτόρια

Η φιλική ήττα του Παναθηναϊκού από τη Νόρτζελαντ με 1-0 στο Κούσεν της Αυστρίας δεν ήρθε για να προκαλέσει πανικό, αλλά για να υπενθυμίσει — με τον πιο σαφή τρόπο — ένα πρόβλημα που συνεχίζει να… ταλαιπωρεί το Τριφύλλι: την αναποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια.

Ο Ρουί Βιτόρια είδε την ομάδα του να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα του αγώνα: περισσότερες τελικές (15 έναντι 2), κατοχή, κυκλοφορία μπάλας, κάθετο παιχνίδι και συνεχές πρέσινγκ. Όμως, όλα αυτά κατέληξαν άκαρπα, καθώς η παραγωγή φάσεων, κυρίως στο… τρίτο ημίχρονο του ματς, δεν συνοδεύτηκε από την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια.

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα σε αυτό το ιδιότυπο φιλικό των τριών ημιχρόνων είναι πως ο Παναθηναϊκός μπορεί μεν να παράγει παιχνίδι, αλλά δεν ξέρει να “τελειώνει” τις φάσεις. Οι ευκαιρίες ήταν πολλές και χαρακτηριστικές — από τη διπλή φάση του Σφιντέρσκι, μέχρι τα χαμένα τετ α τετ του Γερεμέγεφ και το χαμένο πλασέ του Μλαντένοβιτς. Ο Χάνσεν έγινε ήρωας της Νόρτζελαντ, αλλά με τέτοια ποσοστά αστοχίας, κανένας τερματοφύλακας δεν χρειάζεται να κάνει το ματς της ζωής του για να κρατήσει το μηδέν.

Από την άλλη πλευρά, ίσως αρχίζει να φαίνεται και άλλο ένα πρόβλημα. Τούτη τη φορά με τον Ντραγκόφσκι. Ίσως να μην ήταν στη μέρα του, ίσως να έχει επηρεαστεί και από τα μεταγραφικά σενάρια και το ενδεχόμενο απόκτησης βασικού τερματοφύλακα. Πάντως ο Πολωνός κίπερ έκανε κάμποσα αβίαστα λάθη, ενώ η άμυνα δείχνει να χρειάζεται καλύτερη χημεία και περισσότερη σιγουριά.

Τι πρέπει να διορθώσει ο Βιτόρια

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει μπροστά του τέσσερις “καθαρές” ποδοσφαιρικές προτεραιότητες, αρχικά ενόψει των αγώνων με τους Ρέιντζερς:

1. Τελείωμα φάσεων: Δεν αρκεί να δημιουργείς ευκαιρίες. Πρέπει να τις εκμεταλλεύεσαι. Το πρόβλημα εδώ είναι και ψυχολογικό και ποιοτικό και τακτικό. Ο Βιτόρια οφείλει να δουλέψει στο κομμάτι της ηρεμίας και της αποφασιστικότητας στο “τελείωμα”, καθώς και στην εύρεση των κατάλληλων συνδυασμών στην επίθεση.

2. Σταθερότητα στην άμυνα: Η φάση του πέναλτι που έφερε το γκολ της Νόρτζελαντ, προήλθε από ατομικό λάθος. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να περιορίσει τέτοιες στιγμές.

3. Ρόλοι και “χημεία”: Με πολλές νέες προσθήκες και αρκετούς νεαρούς, η ομάδα βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και “μονταρίσματος”. Είναι κατανοητό. Όμως, απαιτείται σταδιακή μονιμοποίηση των βασικών επιλογών, ώστε να βρεθεί ο “κορμός” που θα δημιουργήσει σταθερότητα.

4. Εναλλακτικά πλάνα: Όταν το πρέσινγκ ψηλά και η κυκλοφορία δεν αποδίδουν καρπούς, χρειάζεται plan B. Στο φιλικό με τη Νόρτζελαντ φάνηκε πως ο Παναθηναϊκός έχει μόνο έναν τρόπο να επιτεθεί και όταν αυτός κάπου… “κολλήσει”, λείπουν οι αυτοματισμοί και το εναλλακτικό σχέδιο “διαφυγής”.

Αυτή είναι η ουσία

Μια ήττα σε φιλικό ματς προετοιμασίας, μικρή σημασία έχει. Αν και ο Βιτόρια τόνισε – και σωστά – ότι δεν θέλει να χάνει ούτε σε φιλικά.  Το πρόβλημα, δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά το μοτίβο που ακολουθεί το Τριφύλλι από πέρυσι. Δημιουργία χωρίς σκοράρισμα και μία φάση στην οποία ο Παναθηναϊκός δέχεται γκολ. Αν αυτό το μοτίβο δεν αλλάξει, τότε στα επίσημα ματς θα υπάρξουν κίνδυνοι. Σημαντικοί κίνδυνοι.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει ακόμα αρκετό χρόνο μπροστά του για να δουλέψει με τους παίκτες του, για να εστιάσει σε όλα όσα δεν του αρέσουν στο παιχνίδι των Πράσινων, για να διαφοροποιήσει – εφόσον το κρίνει απαραίτητο – τον τακτικό του σχεδιασμό. Καλό είναι τα μικρά “καμπανάκια” να ακούγονται νωρίς, τώρα που πέφτει δουλειά και “χτίζεται” μια ομάδα, παρά όταν θα είναι πια αργά!