
Η προσοχή που έδωσε η Αθήνα στη χθεσινή εθνική επέτειο της Γαλλίας δεν ήταν τυχαία, υπό την έννοια ότι δεν αφορούσε μονάχα την ιστορικότητα της Γαλλικής Επανάστασης, που άλλαξε κυριολεκτικά την ιστορία της Ευρώπης. Αφορούσε και τον σημερινό ρόλο της Γαλλίας, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την καθιερωμένη ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις πριν από τη στρατιωτική παρέλαση, με τις οποίες εξήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 6,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με το βλέμμα στραμμένο στις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Το ποσό είναι αξιομνημόνευτο, ακόμη και για τα γαλλικά δεδομένα, για έναν αμυντικό προϋπολογισμό που ανερχόταν σε 32 δισ. ευρώ το 2017 και θα φτάσει τα 64 δισ. έως το 2027. Για τους συμμάχους της Γαλλίας όμως και, κυρίως, για την Ελλάδα, περισσότερη σημασία έχει το δόγμα Μακρόν για να αποκτήσει η Γαλλία έναν ακόμη ισχυρότερο ρόλο στην Ευρώπη (μειώνοντας, βασικά, την εξάρτησή μας από τις ΗΠΑ). Γιατί για την Ελλάδα; Μα λόγω της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, βέβαια, και του άρθρου 2 για την αμοιβαία συνδρομή «ακόμα και με ένοπλη βία» όταν το ένα κράτος απειληθεί ή δεχθεί επίθεση από κάποιον τρίτο.
Νέο πυρηνικό δόγμα;
Ο γάλλος πρόεδρος έθεσε και ένα νέο ζήτημα, αυτό της πυρηνικής στρατηγικής της Ευρώπης. «Για να είμαστε ελεύθεροι σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να μας φοβούνται. Για να μας φοβούνται, πρέπει να είμαστε ισχυροί» είπε απευθυνόμενος προς τη στρατιωτική ηγεσία, την οποία κάλεσε να ξεκινήσει έναν «στρατηγικό διάλογο» με τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τον πιθανό ρόλο του γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, υπό το φως των αυξανόμενων κινδύνων που παρουσιάζουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι γεωπολιτικές συνέπειές τους.
Ο Μακρόν στην Κύπρο
Εν τω μεταξύ έμαθα χθες πως θα έχουμε γαλλική απόβαση στην Κύπρο εν μέσου θέρους. Στη μαρτυρική νήσο θα κατέβει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είπε χθες ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πρεσβείας της Γαλλίας με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας της χώρας. «Η επικείμενη συνάντησή μας με τον πρόεδρο Μακρόν εδώ στην Κύπρο θα είναι για την υπογραφή μιας ανανεωμένης, αναβαθμισμένης στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας που θα αναβαθμίσει και θα επεκτείνει περαιτέρω τους στενούς μας δεσμούς». Θα προηγηθεί επίσκεψη του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, πριν από το τέλος Ιουλίου για να προετοιμάσει την επίσκεψη.
Ενα βήμα πίσω για τη δομή στην Κρήτη
Ακούσαμε όλοι τις κυβερνητικές προαναγγελίες, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη και Θάνου Πλεύρη, ότι θα προχωρήσει η κατασκευή τουλάχιστον δύο κλειστών δομών κράτησης για μετανάστες στην Κρήτη για τη διαχείριση των ροών που φτάνουν στο νησί μέσω Λιβύης. Πραγματοποιήθηκε και συνάντηση την Παρασκευή στο υπουργείο Μετανάστευσης με αυτοδιοικητικούς της Κρήτης, όπου τέθηκε υπόψη τους το σενάριο εγκατάστασης κλειστών δομών σε ανενεργά στρατόπεδα, ενώ οι διαρροές από το Μαξίμου έλεγαν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, παρά τις αντιδράσεις των δημάρχων. Ε, κρατήστε μικρό καλάθι. Οι δήμαρχοι της Κρήτης έχουν βγει μετωπικά εναντίον των κλειστών δομών και παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις ακούω ότι στο παρασκήνιο υπάρχει διαβούλευση με τους τοπικούς παράγοντες για να καταλήξουν σε συναινετική λύση.
Ο ανασχηματισμός μυρίζει… ΟΠΕΚΕΠΕ
Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων των υπουργείων που τόσο καιρό περιμέναμε και κολλούσε σε διάφορες «καραμπόλες» και έλλειψη πρόθυμων στελεχών. Ορισμένες περιπτώσεις νέων διορισμών (από τους εννέα συνολικά) και μετακινήσεων (τρεις) έχουν, ομολογουμένως, ενδιαφέρον, ενώ διορθώθηκαν και δυσλειτουργίες λόγω κακής χημείας προσώπων σε υπουργεία που δεν μιλιούνταν καν… Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου είναι σε εξέλιξη η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοινώθηκαν τρεις νέοι γενικοί γραμματείς, με πιο γνωστό μας τον Σπύρο Πρωτοψάλτη, πρώην πρόεδρο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) και ένα από τα πιο «χρυσά» βιογραφικά της κυβέρνησης, ενώ αρμόδια γραμματέας για ζητήματα κοινοτικών πόρων αναλαμβάνει η Αργυρώ Ζέρβα από την Εθνική Αρχή Συντονισμού του ΕΣΠΑ. Νέος διορισμός είναι και αυτός της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Μαρίας Κράββαρη, σε μια θέση που ήταν εδώ και δυο μήνες ακέφαλη. Η θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη καλύφθηκε με τη μετακίνηση της Δέσποινας Παληαρούτα από το υπουργείο Μεταφορών. Και, αντίστοιχα, στη θέση της τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος, πρώην συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.