
Σε 138 λέξεις και χωρίς να υπάρχει αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, ο Κώστας Καραμανλής με σημείωμά του προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε ότι έχει τελέσει την πράξη της παράβασης καθήκοντος ή και οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τις 28/2/2023, όταν συντελέστηκε το θανατηφόρο δυστύχημα, ή οποτεδήποτε άλλοτε. «Δηλώνω, όμως, ότι επιθυμώ προς πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδειξη της αθωότητάς μου την κίνηση της ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση από ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος» σημειώνει ο Καραμανλής, με την πλειοψηφία της Προανακριτικής να «σφυρίζει» ουσιαστικά τη λήξη των εργασιών της Προανακριτικής, η οποία θα συνέλθει εκ νέου στις 17 Ιουλίου για να συζητήσει επί του πορίσματος, χωρίς να έχει προηγηθεί η ενδελεχής διερεύνηση της υπόθεσης και χωρίς να έχουν καταθέσει μάρτυρες, ούτε καν ο παραπεμφθείς πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Η εξέλιξη αυτή, κατά το «μοντέλο Τριαντόπουλου», προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη «γαλάζια» πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια αμνήστευσης και προστασίας του κ. Καραμανλή», ο ΣΥΡΙΖΑ για «μεθόδευση που δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν», το ΚΚΕ για «φαρσοκωμωδία με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας» και η Νέα Αριστερά για «ημέρα ντροπής».
1.373.547 υπογραφές από τη Μαρία Καρυστιανού
Στη Βουλή βρέθηκε χθες η Μαρία Καρυστιανού και μέλη του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/2/2023 προκειμένου να καταθέσουν αίτημα που υπογράφεται από 1.373.547 πολίτες, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση της ασυλίας των πολιτικών στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. «Η 7η Ιουλίου 2025 σηματοδοτεί την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα» ανέφερε η ίδια, ενώ σε συνομιλία της με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε: «Θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία. Αναμένουμε το τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας». Προσερχόμενη στο Κοινοβούλιο, τήρησε μαζί με όσους τη συνόδευαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών έξω από είσοδο.
«Σας καλούμε όπως προβείτε στην έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος διά της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας όταν ερευνάται η ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, ώστε να χαθεί για τους ερευνώμενους για εγκλήματα πολιτικούς το “όχημα” ατιμωρησίας τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό υπόμνημα, το οποίο κατ’ εντολή του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη μοιράστηκε σε όλα τα κόμματα.