Αύγουστος 2004. Ο Αρίστος και η Αγάθη, όπως και ο Πέτρος με τη Μελίνα, είναι ζευγάρια από το Λύκειο και αχώριστοι φίλοι, μέχρι που ο Αρίστος ανακοινώνει ότι φεύγει από την Κύπρο για σπουδές.
Επτά χρόνια αργότερα, επιστρέφει με τη νέα του σύντροφο, την Wendy, βρίσκοντας τον Πέτρο και τη Μελίνα αρραβωνιασμένους, ενώ η Αγάθη παραμένει ερωτευμένη μαζί του.
Καθώς οι αποξενωμένοι φίλοι επανασυνδέονται, ο κόσμος τους αρχίζει να κλονίζεται. Όλοι κουβαλούν λάθη που πρέπει να διορθωθούν, αλλά με την Κύπρο να πλησιάζει στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία της ιστορίας της, ίσως να έχουν λιγότερο χρόνο απ’ όσο νομίζουν.
Το νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέα Eva Asprakis, με τίτλο «Ghost Flight» (Πτήση-Φάντασμα), είναι μια ιστορία για τη φιλία, τα μυστικά και την Κύπρο της μεταπολεμικής εποχής.
Το «Ghost Flight» διαδραματίζεται υπό τη σκιά του δυστυχήματος της πτήσης 522 της Helios Airways το 2005, εστιάζοντας στον αντίκτυπο διασταυρούμενων προσωπικών ιστοριών, με θεματικές που αφορούν τον χρόνο, τη μνήμη και τη συμφιλίωση.
Την εποχή της τραγωδίας, η Eva ήταν μόλις πέντε ετών, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ.

«Οι γονείς μου και εγώ βρισκόμασταν στην Κύπρο για να επισκεφθούμε συγγενείς και θα επιστρέφαμε στο Λονδίνο την επόμενη μέρα με την Helios Airways. Ο φόβος που ένιωσαν φίλοι και συγγενείς πριν επιβιβαστούμε σε εκείνη την πτήση με σημάδεψε. Νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο να περάσει και στο έργο μου», είπε στον «Νέο Κόσμο».
Η ιστορία διαδραματίζεται επίσης σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών στην Κύπρο. Μεταξύ 2003 και 2005, η χώρα άνοιξε το πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ Βορρά και Νότου, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ψήφισε το Σχέδιο Ανάν για την επανένωση.
Ωστόσο, ως Κύπρια «κατ’ επιλογήν» και όχι εκ γενετής, έχοντας μεγαλώσει στο Λονδίνο, η Eva δηλώνει ότι γράφει για την Κύπρο από δυο σκοπιές.
«Γράφω με τη συνείδηση ότι βρίσκομαι ταυτόχρονα μέσα και έξω από αυτόν τον τόπο. Γράφω για την Κύπρο με την τρυφερότητα που μόνο κάποιος που την έχει επιλέξει για πατρίδα μπορεί να αισθανθεί, αλλά και με την αμεροληψία που μπορεί να διατηρήσει μόνο ένας ξένος».
Η ίδια διευκρινίζει ότι το «Ghost Flight» δεν έχει πολιτική ατζέντα. Δεν επιχειρεί να αναλύσει τα γεγονότα του 1974, τη συνεχιζόμενη αναζήτηση αγνοουμένων ή ακόμη και την ίδια την αεροπορική τραγωδία. Εστιάζει στις ανθρώπινες πτυχές αυτών των γεγονότων.
«Μέσα από διαφορετικές οπτικές, το βιβλίο δείχνει πώς το προσωπικό μας παρελθόν διαμορφώνει την αντίληψή μας για το παρόν και ότι κανείς δεν έχει απόλυτο δίκιο ή άδικο. Είμαστε απλώς προδιατεθειμένοι με διαφορετικό τρόπο απέναντι στις απόψεις που έχουμε διαμορφώσει».
Η Eva λέει ότι ελπίζει οι αναγνώστες να υιοθετήσουν αυτού του είδους την ενσυναίσθηση στις μελλοντικές τους συζητήσεις για την Κύπρο.
Αντί να αναλύει το πένθος που ακολούθησε την τραγωδία της πτήσης 522 της Helios Airways, η ιστορία εστιάζει στην επείγουσα ένταση που προηγήθηκε.
Για τους χαρακτήρες, αυτή η ένταση είναι η ανάγκη να ζήσουν και να αγαπήσουν.
Και όμως, μετά την κυκλοφορία του «Ghost Flight», η Eva έχει δεχθεί μηνύματα από αρκετούς ανθρώπους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην τραγωδία.
«Στην αρχή, αυτό με βάρυνε», παραδέχεται, «αλλά η συντριπτική πλειονότητα των αντιδράσεων ήταν ευγνωμοσύνη για το ότι η ιστορία βρίσκει φωνή».
«Όπως είπε και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας στην επιμνημόσυνη δέηση του 2024 για την τραγωδία: ‘Η μνήμη είναι μια μορφή αντίστασης απέναντι στην ασχήμια του θανάτου’».
Το «Ghost Flight» είναι διαθέσιμο στο Amazon και σε άλλα διαδικτυακά βιβλιοπωλεία.
The post Το «Ghost Flight» εξερευνά τις ανθρώπινες εντάσεις πριν την τραγωδία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.