
Τρία σημαντικά και δραματικά ταυτόχρονα ερωτήματα προκύπτουν μετά τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία, ανενόχλητη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο συνέχιζε την εγκληματική δράση της, αλλά με εκατοντάδες συνεντεύξεις της εκτόξευε απειλές εναντίον διαφόρων προσώπων. Και παρότι από τον Οκτώβριο του 2023 είχαν διατυπωθεί οι υπόνοιες ότι δολοφονούσε βρέφη και είχε ασχοληθεί από τότε η ΕΛ.ΑΣ., τέσσερα προφανώς λανθασμένα ιατροδικαστικά πορίσματα από τρεις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας καθυστέρησαν για σχεδόν δύο χρόνια τη σύλληψή της.
Μάλιστα τα ιατροδικαστικά λάθη, στην πραγματικότητα, επέτρεψαν τη συνέχεια της δράσης της για 11 χρόνια αφού η πρώτη δολοφονική της ενέργεια καταγράφηκε εις βάρος της αδελφής της το 2014 στο Αργος! Η 25χρονη πλέον καθ΄ ομολογία δολοφόνος φαίνεται να εκμεταλλευόταν ότι τα παιδιά που σκότωνε είχαν ορισμένα (περιορισμένα) προβλήματα υγείας, όπως πνευμονίες ή χρόνια νοσήματα, ορισμένες φορές λόγω και των συνθηκών διαβίωσής τους, με τους ιατροδικαστές να αποδίδουν εσφαλμένα σε αυτά, ως «παθολογικά αίτια», τους θανάτους τους.
Η Μουρτζούκου βέβαια φέρεται να χρησιμοποιούσε μαξιλάρι για να προκαλεί ασφυξία στα παιδιά και έτσι δεν βρίσκονταν εξωτερικά ίχνη των αποτρόπαιων πράξεών της. Οι ιατροδικαστές ωστόσο φαίνεται ότι δεν προχωρούσαν σε βαθύτερη ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων, ενώ υπήρχαν και ιστοπαθολογικές εξετάσεις που δεν αναδείκνυαν κάτι σαφές. Κι έτσι τα μοιραία λάθη και οι παραλείψεις συνεχίζονταν…
Το κυρίαρχο ερώτημα λοιπόν αφορά την καταγγελλόμενη αργοπορημένη έρευνα των δικαστικών Αρχών και της ΕΛ.ΑΣ. κι αν υπήρχε περιθώριο να αποφευχθούν ορισμένοι από τους θανάτους του λεγόμενου «θρίλερ της Αμαλιάδας».
Η πρώτη φορά που αναδείχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ότι κάτι ίσως ύποπτο συμβαίνει με τη Μουρτζούκου ήταν στις 17 Οκτωβρίου 2023, οπότε είχε πεθάνει το δύο μηνών μωρό της στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, όπου και νοσηλευόταν μετά τη διακομιδή του από το Καραμανδάνειο της Πάτρας στις 18 Σεπτεμβρίου 2023.
Οπως ομολόγησε στη ΓΑΔΑ, η 25χρονη έπνιξε το μωρό αδιαφορώντας ότι εκείνη την ώρα ήταν και άλλοι στον θάλαμο, που, όπως κατέθεσαν στην ΕΛ.ΑΣ., κοιμούνταν εκείνη την ώρα. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στις 19 Ιουνίου 2022, είχε αποβιώσει υπό περίεργες συνθήκες στην Πάτρα το 19 ημερών βρέφος της και η έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής που υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών ανέφερε ως αιτία θανάτου τη γνωστή «διάμεση πνευμονίτιδα» της παιδικής ηλικίας.
Ενώ λοιπόν τον Οκτώβριο του 2023 ήταν γνωστοί οι θάνατοι των δύο παιδιών της Μουρτζούκου και υπήρχε μάλιστα ενημέρωση των γιατρών και για τον θάνατο της αδελφής της το 2014, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν «γονιδιακό πρόβλημα», η ΕΛ.ΑΣ. δεν διερεύνησε διεξοδικά την υπόθεση, η οποία διεκπεραιώθηκε από τοπικό αστυνομικό τμήμα της Αθήνας και όχι από σημαντικότερη αστυνομική υπηρεσία. Επιπλέον στα πλαίσια αυτής της ημιτελούς έρευνας, δεν κατέθεσε τελικά και μία ιατρός του Παίδων που είχε αρχικά κληθεί από την ΕΛ.ΑΣ. να αποσαφηνίσει αν υπήρχε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στο νοσοκομείο από την 25χρονη.
Ο φάκελος αυτός έκλεισε και τυπικά έπειτα από πόρισμα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών που απέδιδε τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της Μουρτζούκου «σε παθολογικά αίτια με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ιατροδικαστής που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο ανέφερε ότι είδε ορισμένα δείγματα υποξίας, αλλά προσμέτρησε τελικά τον ιατρικό φάκελο του παιδιού όπου μνημονεύονταν περιστατικά επιληπτικών κρίσεων. Ακόμη, δεν φαίνεται να είχε ενημέρωση από το νοσοκομείο ή την Αστυνομία ότι μπορεί να υπήρχαν περίεργες κινήσεις της 25χρονης και αν εκείνη την ώρα ήταν ή δεν ήταν μόνη της στον θάλαμο. Και έτσι η αρχική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. τελείωσε.
Σημειώνεται ότι σε πόρισμα που κατέθεσε προ μερικών ημερών, έμπειρος νευρολόγος που εξέτασε τον σχετικό φάκελο απέκλεισε το ενδεχόμενο το άτυχο κορίτσι να είχε νευρολογικά προβλήματα και ανέφερε ότι ο θάνατός του ίσως δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Η υπόθεση απέκτησε νέες διαστάσεις όταν τον Οκτώβριο του 2024 στην πρώτη εκπομπή στο «Φως στο τούνελ» του Mega καταγράφηκαν καθυστερημένες καταγγελίες συγγενών του 15 μηνών Παναγιώτη που είχε πεθάνει – στις αρχές Αυγούστου του ίδιου χρόνου – στο σπίτι του στην Αμαλιάδα και ενώ στο πλευρό του ήταν μόνο η Μουρτζούκου. Την ίδια περίοδο υπήρξε και η καταγγελία για τυχόν εμπλοκή της 25χρονης και στη δολοφονία – στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 – του έξι μηνών βρέφους τής τότε φίλης και κουμπάρας της, καθώς η μητέρα του παιδιού τής είχε αναθέσει τη φύλαξή του. Και σε εκείνη την περίπτωση ο θάνατός του αποδόθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας σε παθολογικά αίτια.
Με βάση λοιπόν αυτές τις πέντε περιπτώσεις, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2024 η έρευνα των δικαστικών Αρχών και της ΕΛ.ΑΣ. για την επαναδιερεύνηση των θανάτων των πέντε παιδιών, για τα οποία υπήρξαν ισάριθμα ιατροδικαστικά πορίσματα τριών υπηρεσιών που τους απέδιδαν όλα σε παθολογικά αίτια. Τότε σταδιακά άρχισε η λήψη των 83 συνολικά καταθέσεων από την ΕΛ.ΑΣ. συγγενών των θυμάτων, ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού κ.λπ., ενώ ζητήθηκε η ιατρική και ιατροδικαστική εξέταση των πορισμάτων.
Η τελική καθυστέρηση στη σύλληψη της 25χρονης που προχωρούσε σε αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις φαίνεται να υπήρξε λόγω της αναμονής παράδοσης τις τελευταίες εβδομάδες δύο πορισμάτων ιατρών (μιας πνευμονολόγου και του νευρολόγου) που είχαν εξετάσει τους θανάτους των τεσσάρων παιδιών – πλην του τελευταίου στην Αμαλιάδα – και απέρριπταν πλέον με ιατρικά κριτήρια τα παθολογικά αίτια.
Ακόμη, λίγα 24ωρα πριν από τη σύλληψη, παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. και έρευνα δύο παθολογοανατόμων για αυτά τα δολοφονημένα παιδιά, χωρίς όμως να υπάρχει εξαιρετικά σαφές εύρημα, και οι γνωματεύσεις τους είχαν αρκετές ομοιότητες με εκείνες των αρχικών ιστολογικών.
Κρίθηκε όμως τώρα, παρότι δεν υπήρχαν τα τελικά ανατρεπτικά ιατροδικαστικά πορίσματα, η παράδοση των οποίων θα άρχιζε μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η επίσπευση της σύλληψης της Μουρτζούκου «με τον φόβο μη διαπράξει νέα εγκλήματα ή φύγει από τη χώρα», φόβος ασφαλώς που ήταν διαρκής την τελευταία διετία.
«Δεν αντέχω άλλο, θέλω να τα βγάλω από μέσα μου. Κλείδωνε το μυαλό μου»
Σοκ και οργή προκαλεί η «ακτινογραφία» για την αδίστακτη δράση της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία περιγράφεται μέσα στις σελίδες του κατηγορητηρίου, μιας ακόμα υπόθεσης που συγκλονίζει ακόμα και τον πιο υποψιασμένο πολίτη με βάση όσα είχαν προηγηθεί. Πριν ακόμα η κατηγορούμενη ομολογήσει ενώπιον των αστυνομικών Αρχών, ο ανακριτής που οδηγήθηκε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος της είχε σταθμίσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν, όπως έχει αποτυπώσει, ψυχρότητα, σκληρότητα και παντελή απαξία για την ανθρώπινη ζωή με θύματα, μεταξύ άλλων, τα ίδια της τα παιδιά, δείχνοντας ότι η γυναίκα που σε λίγες μέρες θα βρεθεί ενώπιόν του για να απολογηθεί διακατέχεται από εμμονή να σκοτώνει τα βρέφη.
Η βαρύτητα των αξιοποίνων πράξεων, σε συνδυασμό με το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ομολογία της κατηγορουμένης, καθιστούν προδιαγεγραμμένη την ποινική μεταχείρισή της, την Κυριακή οπότε, ορίστηκε να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή.
Με σκυμμένο το κεφάλι και κλαίγοντας, η 25χρονη ομολόγησε τις τέσσερις δολοφονίες των βρεφών, ξεκινώντας στα 14 της χρόνια, πνίγοντας την ενάμισι έτους αδελφή της. «Θέλω να τα βγάλω από μέσα μου, δεν αντέχω άλλο. Οποτε μάλωνα με τη μητέρα μου, ήθελα να κάνω κακό. Με το που τσακωνόμουν με αυτήν, μου γύριζε το μάτι. Κλείδωνε το μυαλό μου. Θόλωνα. Με τη μάνα μου και τους συντρόφους που είχαν οι φίλες μου. Κάτι με έπιανε, να κάνω κακό στα παιδιά» φέρεται να είπε εξεταζόμενη από τις αστυνομικές Αρχές.
Η αδίστακτη δράση της και οι δολοφονίες των άτυχων ανυπεράσπιστων βρεφών περιγράφονται αναλυτικά στο κατηγορητήριο με βάση το οποίο θα απολογηθεί:
Η απόπειρα δολοφονίας της φίλης της. «Στην Πάτρα, εντός της τότε οικίας σου, έχοντας αποφασίσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που επέτρεπε την πλήρη σκέψη, να σκοτώσεις την τότε μόνιμη σύντροφό σου, ενώ αυτή κοιμόταν, της έβαλες στο πρόσωπο ένα μαξιλάρι προκειμένου να φράξεις εντελώς τις αναπνευστικές οδούς ώστε να μην μπορεί να αναπνεύσει, πλην όμως δεν κατόρθωσες να επιτύχεις τον ανθρωποκτόνο σκοπό σου, από λόγους εξωτερικούς και ανεξάρτητους της θελήσεώς σου, διότι η παθούσα ξύπνησε και έτσι δεν επήλθε ο θάνατός της, τον οποίο εσύ επεδίωκες».
Πώς θανάτωσε, με επιμονή, το παιδάκι της φίλης της. Η πρώτη προσπάθεια έγινε – κατά το κατηγορητήριο – στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου νοσηλευόταν το παιδί της φίλης της, το οποίο κατάφερε να διασωθεί χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση γιατρών και νοσηλευτών. Ο,τι τότε δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έπραξε στις 4/2/2021 φράζοντας εντελώς τις αναπνευστικές οδούς (μύτη και στόμα) με αδιευκρίνιστο ακόμη κατά την ανάκριση τρόπο, προκαλώντας του υποξία με υποξικό – ασφυκτικό μηχανισμό.
Η αφαίρεση της ζωής των δικών της παιδιών. Με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, φράζοντας τις αναπνευστικές οδούς, δολοφόνησε και το δικό της μωρό, που μετρούσε μόλις 19 μέρες ζωής. Και αργότερα, σκότωσε και το δεύτερο παιδάκι της. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 ξεκίνησε και έκανε τέσσερις προσπάθειες μέχρι που αφαίρεσε τη ζωή και του δεύτερου παιδιού της.
Ιστορικό λαθών
Τεράστια ερωτήματα προκύπτουν και από τα διαδοχικά λάθη των ιατροδικαστών που ούτε λίγο ούτε πολύ δεν ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια τις δολοφονίες οκτώ συνολικά παιδιών στις δύο υποθέσεις Αμαλιάδας και Πάτρας, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.
Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν σημαντικά ιατροδικαστικά λάθη, όπως στη δράση της περιβόητης «Εταιρείας Δολοφόνων» που αποκαλύφθηκε το 1987. Σε εκείνη την περίπτωση ιατροδικαστές είχαν αποδώσει σε παθολογικά αίτια και σε τροχαίο ατύχημα τους θανάτους τριών ηλικιωμένων που αποδείχθηκε ότι είχαν δολοφονηθεί για να αποκτηθούν παρανόμως περιουσιακά στοιχεία τους.
Ακόμη η δολοφονία ενός 16χρονου στη Γλυφάδα από μπράβους νυχτερινών κέντρων είχε αποδοθεί σε… συγκινησιακό σοκ, ενώ δολοφονία ζευγαριού στη Ζάκυνθο είχε προσδιοριστεί από ιατροδικαστή ότι οφειλόταν σε θερμοπληξία!
Χωρίς ίχνη
Πάντως ιατροδικαστές επισήμαναν στα «ΝΕΑ» ότι «σύμφωνα με σχετικές ιατρικές μελέτες οι ασφυκτικοί θάνατοι λόγω εγκληματικής ενέργειας σε παιδιά μέχρι τριών ετών και σε άτομα εξαιρετικά μεγάλης ηλικίας όπου δεν χρειάζονται βίαιες ενέργειες κ.λπ. δεν αναδεικνύουν στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικές ενδείξεις ανθρωποκτονίας και δεν γίνονται αντιληπτές. Τα ευρήματα της νεκροψίας σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι ελάχιστα και μη ειδικά».
Μάλιστα όταν ξεκίνησε η επαναδιερεύνηση από την ΕΛ.ΑΣ. των θανάτων των παιδιών στην υπόθεση Μουρτζούκου, υπενθύμιζαν τα δεδομένα περίπου 10-15 ποινικών υποθέσεων στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και αλλού) στις οποίες αρχικά οι θάνατοι βρεφών αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια – χωρίς μεγάλη σαφήνεια – και ακολούθως υπήρξαν ομολογίες από μητέρες και άλλα πρόσωπα ότι τα είχαν σκοτώσει διά ασφυξίας.