Πριν το τηλεφώνημα, το Πεντάγωνο «έκοψε» προμήθεια όπλων στην Ουκρανία – Λίγο μετά, οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά κύματα το Κίεβο και άλλες πόλεις – Θα αλλάξει τώρα πολιτική ο Τραμπ απέναντι στον δυσκολότερο «αντίπαλό» του» από την εποχή της Κορέας;
Δεν έκανε κανέναν σοφότερο η νέα τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πέρα από τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του για την 4η Ιουλίου – τα πρώτα μετά από πέντε χρόνια, όταν ο Πούτιν είχε τηλεφωνήσει ξανά στον Τραμπ, πριν παραδώσει τα ηνία στον Μπάιντεν – η χθεσινή συνομιλία δεν είχε αρκετά άλλα ευχάριστα σημεία, τουλάχιστον απέναντι στο κύριο θέμα συζήτησης, το ουκρανικό.
Αυτό που έγινε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά, ήταν το εξής: ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν περάσουν οι θέσεις του, ενώ δεν δείχνει διάθεση να διαπραγματευτεί κιόλας, κι ας παρουσιάζεται πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι με τους Ουκρανούς. Η διάθεσή του να μην υποχωρήσει φάνηκε για άλλη μια φορά λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα (το έκτο με τον Τραμπ μετά την ανάληψη του Λευκού Οίκου από τον Ρεπουμπλικανό), όταν οι Ρώσοι σφυροκόπησαν για άλλη μια φορά το Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις με τα… αγαπημένα τους ιρανικά drones, τραυματίζοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους.
Σταθερός από την αρχή οι Πούτιν, ερωτηματικό ο Τραμπ
Σε αυτή την περίπτωση, με τον Πούτιν να είναι από την αρχή σταθερός και ξεκάθαρος σε αυτά που θέλει, το μεγάλο ερωτηματικό είναι η θέση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον δυσκολότερο – πέραν πάσης αμφιβολίας – «αντίπαλο» και συνομιλητή του. Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πάει «με τα νερά του Πούτιν», ενώ η απόφασή του δύο μέρες πριν το τελευταίο τους τηλεφώνημα, άλειψε ακόμα περισσότερο «βούτυρο στο ψωμί του» Ρώσου: την Τετάρτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αιφνιδίως την αναστολή της αποστολής κρίσιμων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα οποία ήταν «σταθμευμένα» στην Πολωνία. Ανάμεσα στα συστήματα που «πάγωσαν» περιλαμβάνονται αναχαιτιστές για τα συστήματα Patriot, πυρομαχικά ακριβείας για το πυροβολικό και πύραυλοι Hellfire που αξιοποιούνται από τα ουκρανικά F-16 και drones.
Το κενό συντονισμού που αποκαλύπτει το «πάγωμα» στις αποστολές όπλων στο Κίεβο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αναθεώρηση των αποθεμάτων πυρομαχικών και των προμηθειών που στέλνουν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν – σύμφωνα με ανάλυση του Atlantic Council – ότι πολλά από τα όπλα η αποστολή των οποίων «πάγωσε», δεν χρησιμοποιούνται καν από τον αμερικανικό στρατό ή συμμάχους εδώ και δεκαετίες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο περιορισμένος αριθμός πυρομαχικών που προοριζόταν να περάσει τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια κενά ετών στις αμερικανικές αλυσίδες προμήθειας. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα που γεννήθηκε, είναι γιατί το Πεντάγωνο αποφάσισε να μπλοκάρει ακριβώς τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για να προστατευθεί. Η επίσημη διαπίστωση αναφέρει πως τα αμερικανικά αποθέματα έχουν μειωθεί λόγω της αυξημένης χρήσης όπλων για την προστασία του Ισραήλ και αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, ακριβώς αυτό το κενό συντονισμού εντός της κυβέρνησης Τραμπ στέλνει ένα αντικρουόμενο μήνυμα στις ενδιαφερόμενες πλευρές: από τη μία ο πρόεδρος μιλά για «ειρήνη μέσω ισχύος» και από την άλλη το Πεντάγωνο αποδυναμώνει το μόνο μέσο που δίνει διαπραγματευτικό ατού στην Ουκρανία.
Η σκληρή πραγματικότητα
Και η πολιτική αυτή του Τραμπ αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια: οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιμετωπίσει ισότιμο αντίπαλο από την εποχή της Κορέας. Η Ουκρανία προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για το πώς διεξάγεται πόλεμος σε ένα μοντέρνο και δυναμικό πεδίο μάχης. Αντί να «τιμωρεί» το Κίεβο για την επιμονή του να παραμείνει ελεύθερο, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσε να μάθει από τον τρόπο που οι Ουκρανοί καταφέρνουν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα.
Η πρόσφατη δυναμική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις έδειξε ότι κατανοεί πως η ισχύς είναι το εργαλείο για την ειρήνη. Αλλά το μήνυμα που φεύγει τώρα προς το Κρεμλίνο είναι το ακριβώς αντίθετο: ένα μήνυμα αδυναμίας που επιβεβαιώνει στον Πούτιν ότι δεν χρειάζεται να κάνει καμία υποχώρηση.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ειρήνη κερδίζεται όταν ο επιτιθέμενος καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει δρόμος νίκης. Η διακοπή της αποστολής όπλων προς την Ουκρανία κάνει το ακριβώς αντίθετο. Θα αλλάξει την τακτική του ο Τραμπ μετά και την τελευταία του επικοινωνία με τον Πούτιν και την «απογοήτευση» που εξέφρασε;
Πηγή: protothema.gr
Το άρθρο Τραμπ-Πούτιν: Τι αποκαλύπτει το τελευταίο τηλεφώνημα για τη σχέση τους εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.