
Ολο και περισσότερο το real estate παύει να είναι ένας παραδοσιακός κλάδος και γίνεται ένα δυναμικό πεδίο, όπου συναντιούνται το περιβάλλον, η τεχνολογία, η οικονομία και η κοινωνία. Η αγορά ακινήτων αλλάζει, όχι μόνον λόγω των νέων τεχνολογιών ή των διακυμάνσεων των τιμών, αλλά ουσιαστικά και σε βάθος, καθώς νέες δυνάμεις μετασχηματίζουν τον πυρήνα της: η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η τεχνητή νοημοσύνη, η πολιτική αβεβαιότητα, ακόμα και η έννοια της κατοικίας ως κοινωνικού αγαθού. Το συμπέρασμα αυτό αναδείχθηκε στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο της European Real Estate Society (ERES), που διοργανώθηκε από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν η αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αξία και τη λειτουργικότητα των ακινήτων. Οι πλημμύρες, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι φυσικές καταστροφές έχουν αρχίσει να μεταφράζονται σε μετρήσιμες απώλειες, αλλά και σε νέους κανόνες αποτίμησης και δανεισμού. Μελέτες από χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία καταδεικνύουν τη σημασία των εργαλείων green finance, των υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων ρίσκου (flood risk disclosures) και των «πράσινων» χαρτοφυλακίων.
Ερχονται ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων
Στην ψηφιακή «φάκα» των ελεγκτικών Αρχών πιάστηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα είχαν ασφαλίσει, δεν είχαν περάσει τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) ή είχαν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Η πρώτη μεγάλη ηλεκτρονική διασταύρωση σε όλα τα οχήματα έτρεξε το προηγούμενο διάστημα στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Μεταφορών, των ασφαλιστικών εταιρειών και της Τροχαίας. Τα αποτελέσματα έβγαλαν λαβράκια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν περισσότερα από 300.000 οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να είναι ασφαλισμένα ή να έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να σταλούν τα ραβασάκια με τα πρόστιμα στους παραβάτες. Οι ιδιοκτήτες που εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα θα πληρώσουν πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ, όσοι δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ βρίσκονται αντιμέτωποι με καμπάνα 400 ευρώ, ενώ πρόστιμο ισόποσο των τελών κυκλοφορίας περιμένει κατόχους οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και οφειλές άνω του ενός έτους.
«Παράθυρο ευελιξίας» για την Ελλάδα
Η έγκριση από το τελευταίο Ecofin της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες ανοίγει «παράθυρο ευελιξίας» για την Ελλάδα, όπως και για συνολικά 16 κράτη-μέλη της ΕΕ. Επιτρέπει τη δημιουργία πρόσθετων εξοπλιστικών δαπανών έως 1,5% του ΑΕΠ, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν το έλλειμμα της χώρας – ωστόσο θα καταγράφονται στο δημόσιο χρέος. Το πλέον σημαντικό είναι η αλλαγή του έτους βάσης για τις στρατιωτικές δαπάνες, το οποίο από το 2021 μεταφέρεται στο 2024. Εάν είχε διατηρηθεί ως έτος βάσης το 2021 – με τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες να υπερβαίνουν τότε το 3% του ΑΕΠ – δεν θα υπήρχε περιθώριο ευελιξίας. Με τη νέα βάση, η αύξηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα δαπάνησε περίπου το 3,1% του ΑΕΠ της, ή 6,2 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2024. Συνεπώς, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εάν ο νέος κανόνας θα έπρεπε να εφαρμοστεί από φέτος, θα έπρεπε να προστεθούν 4 δισ. ευρώ αμυντικών δαπανών. Η εφαρμογή του νέου δόγματος θα επιφέρει νέα δημοσιονομική πίεση για τη χώρα μας, κάτι που εκτίμησε πρόσφατα και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιδότηση της απασχόλησης
Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχειρήσεων για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την επιδότηση της απασχόλησης στη Θεσσαλία μέσω του οποίου έχουν ήδη προσληφθεί σε νέες θέσεις εργασίας 4.519 άνεργοι. Το πρόγραμμα δημιουργίας 5.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης απευθύνεται σε ανέργους όλων των ηλικιών και σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών (έως 1.250 ευρώ μηνιαίως, συνολικά 22.500 ευρώ) του εργαζομένου για διάστημα έως 18 μήνες. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.
«Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας»
Αύριο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας». Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μεθαύριο, Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2025. Στο προτεινόμενο σχέδιο εντάσσονται σειρά από νομοθετικές διατάξεις που αφορούν το περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των ακινήτων, το μεικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και τη φορολογία κατοχής ακινήτων (Ειδικός Φόρος Ακινήτων – ΕΦΑ), τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία (Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων – ΦΜΑ), τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια.
Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας Αγοράς
Στη διενέργεια μελέτης προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2026. Θα διενεργηθεί μελέτη και θα εκπονηθεί πρόταση η οποία θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Συνηγόρου του Καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του καταναλωτή, τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασική επιδίωξη είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του θεσμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες εποπτείας της αγοράς και προστασίας καταναλωτών, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.