
Οι βάσεις των φετινών Πανελλαδικών ανακοινώθηκαν και χιλιάδες οικογένειες έχουν ξεχυθεί ανά την Ελλάδα προς ανεύρεση φοιτητικής στέγης.
Τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία χτυπούν αδιάκοπα, καθώς για μία ακόμα χρονιά οι τιμές είναι στα ύψη και το απόθεμα των κατοικιών περιορισμένο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, του δείκτη τιμών του Spitogatos, σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Spitogatos Insights που καταγράφει την εξέλιξη των μέσων ζητούμενων τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών στις μεγάλες φοιτητουπόλεις, είναι εντυπωσιακό ότι μετά την ανακοίνωση των βάσεων η μέση ζητούμενη τιμή σημείωσε αύξηση της τάξης του 7,4% σε όλη την επικράτεια.
Για γονείς και φοιτητές, τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής είναι ο όροφος, η επίπλωση, ο αριθμός υπνοδωματίων και η ενεργειακή κλάση του ακινήτου, ενώ η γειτνίαση με μέσα μαζικής μεταφοράς ή το πανεπιστήμιο παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση. Ολα αυτά επηρεάζουν φυσικά και την τελική τιμή του ενοικίου.
Στην Αττική, όπως κάθε χρόνο, υψηλές τιμές ενοικίασης καταγράφονται σε παραδοσιακά ακριβές περιοχές της Αθήνας όπως το Μετς, το Κουκάκι – Μακρυγιάννη και ο Λυκαβηττός, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό κυμαίνεται μεταξύ 13-16,5 ευρώ. Στου Ζωγράφου, την πλέον φοιτητική περιοχή λόγω εγγύτητας με την Πανεπιστημιούπολη, ένα σπίτι 65 τ.μ. έχει μέση ζητούμενη τιμή 534 ευρώ. Στην Κυψέλη και την περιοχή Πατησίων – Αχαρνών (κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο) η μέση τιμή είναι 400 ευρώ. Στο κέντρο του Πειραιά οι τιμές είναι γύρω στα 450 ευρώ (ΠΑΠΕΙ), όπως και στην Καλλιθέα κοντά στο Πάντειο. Για πολλούς, η ύπαρξη μετρό βοηθά να αναζητήσουν σπίτι και σε πιο μακρινές περιοχές.
Στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Σταυρούπολης η μέση τιμή είναι 430 ευρώ, όπως και στην Τούμπα, ενώ στο κέντρο αγγίζει τα 480 ευρώ. Στις άλλες πόλεις της χώρας – Πάτρα, Χανιά, Καλαμάτα – οι τιμές φτάνουν τα 450 ευρώ.
Την ίδια ώρα, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων, αναπτύσσεται μια νέα αγορά όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιφερειακές φοιτητουπόλεις. Εταιρείες ακινήτων ανακατασκεύασαν παλιά κτίρια και ξενοδοχεία ή έχτισαν νέα σε κεντρικά σημεία πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Κομοτηνή, η Χίος, το Ηράκλειο, δημιουργώντας ιδιωτικές «εστίες».