
Χωρίς την Ελλάδα και τη Γερμανία ανάμεσα στις υπογράφουσες, 25 χώρες –συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας – απηύθυναν κοινή έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική για το ισραηλινό μοντέλο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η δήλωση καταγγέλλει τις επιθέσεις σε αμάχους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν βασικά είδη διατροφής και καλεί το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας που σήμερα διοχετεύεται στάγδην στον θύλακα.. Το Τελ Αβίβ απέρριψε το κείμενο ως «αποκομμένο από την πραγματικότητα» και επιζήμιο για την αντιμετώπιση της Χαμάς. «Ενώνουμε τις φωνές μας σε ένα απλό και επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει τώρα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, η οποία υπογράφεται από την επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα, την Ετοιμότητα και τη Διαχείριση Κρίσεων καθώς και από τους υπουργούς Εξωτερικών 25 χωρών.
Δοκιμασία σε μια κάλπη
Με μια κάλπη – και όχι δεκατέσσερις, όπως την προηγούμενη φορά που συζητήθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, με τη Βουλή να ξημερώνεται στην κυριολεξία – για ένα πρόσωπο, τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και για ένα αδίκημα (την παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος), κλείνει σήμερα ο σύντομος κύκλος μιας προδιαγεγραμμένης πορείας: της παραπομπής του στο Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι αυτό που ζητεί ο ίδιος και η παράταξή του από την αρχή, ώστε να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή και όχι από την προανακριτική επιτροπή με καταθέσεις μαρτύρων, εξέταση εγγράφων κ.λπ. Είναι αυτό που ήθελε και επέβαλλε η πλειοψηφία, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που την κατήγγειλαν για αντισυνταγματικές και αντιδικονομικές μεθοδεύσεις με στόχο τη συγκάλυψη. Μένει να δούμε αν σήμερα στη μυστική ψηφοφορία θα έχουμε κάποιες εκπλήξεις σαν αυτές που είχαμε κατά τη μαραθώνια διαδικασία ψήφισης των προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής, όπου το αρραγές 154 που συγκέντρωσε η ΝΔ έκρυβε και διαρροές, αφού τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητοι δήλωναν ότι είχαν ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, κάτι που σημαίνει ότι άλλοι τόσοι «γαλάζιοι» είχαν επιλέξει τα τρία άκυρα που είχαν βρεθεί στην κάλπη του Καραμανλή…
Ψάχνουν ακίνητα και στην Πόλη!
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες προέκυψαν κατά την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του για αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων και τη σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Αμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάμεσα στα όσα ειπώθηκαν αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στο ότι στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπάρχουν, προφανώς από κληροδοτήματα, άνω των 60 ακινήτων που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη τα οποία δεν ξέρουμε πού είναι!
Βρετανικά παρατράγουδα
Η αλλαγή του ονόματος της Πενταμερούς από τη Γενεύη σε Πολυμερή στη Νέα Υόρκη, δεν ήταν τυχαία. Είχε να κάνει με το γεγονός ότι το Λονδίνο, ως η τρίτη εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και το πέμπτο μέρος του σχήματος (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Ελλάδα, Τουρκία), εδώ και καιρό κρατά αποστάσεις από τα όσα συμβαίνουν υποβαθμίζοντας τον ρόλο της Βρετανίας στην επίλυση του Κυπριακού, ίσως επειδή ο ρόλος της στη δημιουργία του προβλήματος δεν μπορεί να αλλάξει. Το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε χθες ότι ο ρόλος της Βρετανίας είναι απλώς «υποστηρικτικός», κάνοντας άλλο ένα βήμα πίσω. Το μόνο βήμα «μπροστά» που ομολογουμένως έχει κάνει η κυβέρνηση των Εργατικών, είναι να προσκαλέσει στο Φόρεϊν Οφις τον Ερσίν Τατάρ για συνάντηση με τον βρετανό ΥΠΕΞ, ύστερα από πολλά χρόνια αποστάσεων…
Διαβεβαιώσεις για ακίνδυνο ραντάρ
Το ζήτημα του μοναδικού μινωϊκού μνημείου που εντοπίστηκε στον λόφο Παπούρα, στην περιοχή κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου, έφτασε στη Βουλή με διαβεβαιώσεις από τη Λίνα Μενδώνη ότι μπορούν να συνυπάρξουν ραντάρ και αρχαιότητες. Οταν όμως ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση επί του θέματος, έκανε λόγο για αναίσχυντη συμπεριφορά των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η υπουργός Πολιτισμού «άστραψε και βρόντηξε» μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου, προσθέτοντας πως στο 17μελές συμβούλιο συμμετέχουν μέλη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημίας Αθηνών και πως η θετική γνωμοδότηση υπέρ της έγκρισης της προμελέτης συνοδεύεται από 11 όρους για τη σύνταξη εξειδικευμένων μελετών για την προστασία του μνημείου.