Στη ψήφιση νέας νομοθεσίας για κολυμβητικές δεξαμενές προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής
Τη νομοθεσία και τους Κανονισμούς που εκσυγχρονίζουν τις πρόνοιες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών ψήφισε στις 10 Ιουλίου 2025 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς αντικατάσταση του περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμου του 1992 (Ν. 55(Ι)/1992) και των περί Δημόσιων Κολυμβητικών Δεξαμενών Κανονισμών του 1996 (ΚΔΠ 368/1996).
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η νομοθεσία, ως ίσχυε, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα εφαρμογής, καθώς δεν προέβλεπε σαφή διάκριση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών.
Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε κολυμβητική δεξαμενή εξυπηρετούσε δύο ή περισσότερες οικιστικές μονάδες χαρακτηριζόταν ως δημόσια. Όπως αναφέρετε, αυτό συνεπαγόταν την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας λειτουργίας, ύπαρξης επόπτη ασφαλείας, εγκαταστάσεων υγιεινής και άλλων απαιτήσεων.
«Η πρακτική αυτή καθιστούσε τη συμμόρφωση είτε ανέφικτη είτε οικονομικά ασύμφορη, ιδιαίτερα σε μικρές ή μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις με κοινόκτητες ή κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές. Η ανάγκη για αναθεώρηση έγινε ακόμη πιο επιτακτική λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, καθιστώντας τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου μονόδρομο».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο εισάγει για πρώτη φορά σαφή κατηγοριοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών σε Τύπου 1, Τύπου 2 και Τύπου 3, καθορίζοντας με σαφήνεια τις υποχρεώσεις που απορρέουν από κάθε κατηγορία, όπως η υποχρέωση άδειας λειτουργίας, ο απαιτούμενος αριθμός εποπτών ασφαλείας, καθώς και τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Παράλληλα, μειώνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι σε παγκύπρια βάση, καθώς ένας μεγάλος αριθμός δεξαμενών θα κατατάσσεται στην κατηγορία Τύπου 3, για τις οποίες οι έλεγχοι θα διεξάγονται σε δειγματοληπτική βάση. Τέλος, η νέα νομοθεσία διαχωρίζει σαφώς το λειτουργικό από το κατασκευαστικό μέρος των κολυμβητικών δεξαμενών. Το πρώτο ρυθμίζεται από τον παρόντα νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς, ενώ το κατασκευαστικό σκέλος προβλέπεται να ρυθμιστεί μέσω ξεχωριστών κανονισμών που θα εκδοθούν δυνάμει του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.
Τέλος το υπουργείο επισημαίνει πως, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις κολυμβητικές δεξαμενές και ο καθορισμός ξεκάθαρων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους εμπίπτουν στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό. Μέσα από την υλοποίηση σειράς δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη των ατυχημάτων και των πνιγμών, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών στο υδάτινο περιβάλλον.
Το άρθρο Ψήφιση νέας νομοθεσίας για πισίνες – Τι προνοεί εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.